Reklama

Reklama

Zlé básne

(festivalový názov)
  • Česko Špatné básně (viac)
Trailer
Maďarsko, 2018, 97 min

Réžia:

Gábor Reisz

Scenár:

Gábor Reisz

Hrajú:

Gábor Reisz, Katica Nagy, Zsolt Kovács, Katalin Takács, Donát Seres, Mátyás Prukner, Barnabás Prukner, Niels Schneider, Zsolt Zayzon, Lili Monori (viac)
(ďalšie profesie)

Obsahy(1)

Třiatřicetiletý Tamás Merthner prožívá osobní krizi. Na výletě v Paříži se s ním rozchází přítelkyně Anna. Porozchodový splín spolu s návratem do Budapešti roztočí v jeho mysli kolotoč vzpomínek a Tamás se snaží přijít na to, zda láska skutečně existuje jen tehdy, když ji ztratíme. Autobiografický snímek o zhrzeném filmaři je zároveň jízlivým i vtipným portrétem Maďarska posledních několika dekád. (HBO Europe)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (30)

Renfield 

všetky recenzie používateľa

Silné právě v těch jednotlivých vzpomínkách a jejich proměnách, následcích... Pole s levandulí, dveře, čtení básní v pokoji, kapela v autobuse a především setkání se třemi já na záchodcích. Takové srovnávání se s minulostí zažívá pravděpodobně každý, čímž si v těch vzpomínkách každý najde "tu svoji". Zajímavá kamera a výborný střih to drží i tam, kde se vzpomínky jako celek poněkud rozpadají, tedy ve druhé polovině. 70% ()

Niloho 

všetky recenzie používateľa

Velmi milý a vtipný film plný zajimavých a inteligentních nápadů a triků. Divák se opravdu nestačí nudit! Pan režisér si to moc pěkně napsal, odrežíroval a nakonec i hezky zahrál - takže veskrze povedený autorský počin! A moc zajímavý pohled na vzpomínky, že stejnou událost, kterou jsme s někým prožili, si můžeme každý pamatovat úplně jinak! ()

Reklama

Radko 

všetky recenzie používateľa

Celé zle. Chalan sa rozišiel s dievčaťom a celý film analyzuje doterajší život. Tak uťahane a nudne, že by to zabilo aj koňa. Sebastredné až na pôjd. Záver je tak mimo, že si na terapiu asi pôjdem pustiť Hegerkinu Levanduľovú. Pretože tam je oveľa výstižnejšie všetko, čo sa film nepríliš podarene snaží povedať. Ale hviezdičku (no dobre, dve) dávam za tento dialóg: A: "A čo je toto všetko?" B: "Reklamná agentúra. Záchod, aby som bol presnejší.". ()

BOURQUE 

všetky recenzie používateľa

„Zlé básne“ je film o spracovaní skrachovaného vzťahu z pohľadu „vždy zamilovaného chlapa“. Preskakovanie medzi jednotlivými obdobiami detstva nie je zvládnutý dobre. Z hereckej stránky všade priemer, ani jedna postava neprevyšuje tú druhú. A ešte k tomu len Tamásov charakter je rozobraný, čo Anna, druhá dôležitá časť príbehu? Osobné hodnotenie: 70% (***) ()

dragoliz 

všetky recenzie používateľa

Špatné básně sú ďalším z mnohých príkladov výnimočnosti súčasnej maďarskej kinematografie, ktorú ťahá nastupujúca generácia mladých tvorcov. Okrem Gábora Reisza som už mal šťastie postrehnúť napríklad Mihályho Schwechtjeho a jeho Doufám, že příště umřeš, Benzínku Attilu Gigora alebo Rozkvetlé údolí. Špatné básně sú takým maďarským Marriage Story. Oba filmy sledujú vzťah v momente, kedy už je po jeho rozpade. Rozdiel je v tom, že Marriage Story to robí viac procedurálnym spôsobom a formálne pripomína skôr drámu (rozumej - to, čo sa hraje v divadle), zatiaľčo maďarský snímok je viac lyrický a je vskutku naozaj takou básničkou. Pozitívne hodnotím “odstrihnutie” Anny, film sa zameriava výhradne na Tamása. Jednak vďaka tomu funguje skvele ako osobná výpoveď a potvrdzuje svoju absolútne subjektívnu povahu. A zároveň si vôbec nekladie ambíciu hľadať vinníka, naopak - film sám o sebe funguje ako spôsob, akým sa autor vyrovnáva s rozpadnutým vzťahom. Niečo podobné, ako keď si človek v takejto situácii píše tie povestné špatné básničky. Autor sa hneď v úvode filmu spytuje, či všetko raz postupne vyprchá, alebo sa to pokazí v jednom konkrétnom momente. A rovnako tak, ako sa v chvíľach smútku s obľubou vraciame do minulosti, robí to aj autor a tklivo prechádza obrazmi zo svojej histórie. Prakticky pritom rezignuje na epiku... dôležité je zachytenie pocitov, ktoré musí človek ešte raz ochutnať, potom sa nimi otráviť, oplakať ich a nakoniec snáď usporiadať. Gábor Reisz je mega schopný autor, ktorý vie, čo chce točiť, a je dobre vidno, že je veľkým divákom a filmovým zanietencom. Najlepšie mu to ide práve v polovážnej rovine, keď pracuje so sebairóniou a pastišom. Jednu hviezdičku nedávam len kvôli momentom, kedy sa film predsa len musí pohnúť naratívne, a vtedy je trochu neohrabaný. Ale to bude iba lepšie! Snáď sa Hellboy neurazí, ak ešte zareagujem na jeho komentár, v ktorom píše, že ide o obyčajný prostý príbeh, ktorý je len nadštandardne natočený. Hmm, nie je to snáď jedna z vecí, vďaka ktorým je umenie umením? Že ukazuje dobre známe veci pohľadom, z ktorého ich ešte nepoznáme? Aspoň pár teoretikov už niečo také vyrieklo. Alebo má niekto radšej análne porno s fialovými ufónmi so štyrmi brmbolcami na čele... to by bolo dosť neobyčajné? Či ešte stále nie? Rešpekt do Maďarska :) ()

Galéria (11)

Reklama

Reklama