Reklama

Reklama

Tieň jaguára

  • Česko Stín jaguára (festivalový názov) (viac)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Štyria priatelia sa vybrali proti prúdu amazónskych riek na neistú cestu. Prešli cez tajomné pohorie Sierra Maigualida, ktorým okrem indiánov ešte nikto neprešiel. Dostali sa tak do ich sveta. Do sveta založeného na úcte k vlastnému spoločenstvu. Vďaka spiritualite sú prepojení s okolitou prírodou. Veria, že poškodiť prales znamená poškodiť samých seba. Jedni z posledných prírodných indiánov na tejto planéte prijali odvážlivcov do svojej osady a umožnili im spoznať a autenticky zachytiť jednoduchosť ich bytia a priniesť tak dôležité poznanie. (ASFK)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (13)

blondboss 

všetky recenzie používateľa

Barabáš je proste zjav. Ten, čo dokáže priniesť s kamerou, je proste zážitok za zážitkom - a nebojí sa ísť do púšte, do hôr či do amazónskeho pralesa, ako v tomto prípade. Naozaj úchvatné zábery prelínajúce sa s čistotou života domorodých obyvateľov v nich a divák si môže uvedomiť, čo znamená byť spätý s prírodou a aké hodnoty sú dôležité. Keby to nebolo trochu monotónne v druhej polovici filmu, tak dám plný počet. Takto "len" silné štyri hviezdy. 80 % ()

mkee 

všetky recenzie používateľa

Po dlhšej dobe návrat do Amazónie aj so skvelým, charizmatickým Beckom. Jeho šantenie s malými Indiánmi vyvolá nefalšovaný smiech (nielen úsmev). Celý dokument je natočený klasickým "barabášovským" štýlom, pomaly plynúcim, postupne sa rozvíjajúcim do duševnej saturácie. Cieľom je tu samotná cesta. Preto neobstoja výhrady o postrádajúcej dynamike. Barabáš je maestro, najlepší slovenský dokumentarista svetového rangu, po ktorom tu raz ostane veľký odkaz. ()

Reklama

nascendi

všetky recenzie používateľa

Ďalší zo zaujímavých a veľmi potrebných dokumentov. Dokumentom zo zaujímavých miest a živote zaujímavých ľudí, ktorí môžu svojim životom žiť veľmi dlho, pretože na rozdiel od nás žijú v súlade s prírodou, z ktorej si berú presne toľko, koľko k svojmu životu potrebujú. Príroda pri zrode jedinca je rovnaká, ako pri jeho skone. Žijú pokojným a šťastným životom, pretože nepoznajú všetko zlo, v ktorom my - civilizovaní - žijeme. Film je užitočný najmä preto, že bude podávať svedectvo aj v dobe, keď ľudská chamtivosť a rozpínavosť pohltí tieto posledné ostrovčeky jednoduchosti, krásy a harmónie. ()

marhoul 

všetky recenzie používateľa

Dokumenty pana Barabáše jsou vždy zárukou kvality a ani tento mě nezklamal. Sdělovací hodnota filmu možná lehoučce převyšuje technickou úroveň snímku (natáčení probíhalo i během náročných pochodů, i za zhoršených světelných podmínek uvnitř indiánského obydlí), ale to vůbec není podstatné. Po skončení jsme seděli a mlčky hleděli na prázdné plátno... Viděli jsme totiž zázračný, maličký kousek nebe na zemi. ()

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Hodina na podobný dokument je tak akurát, či lepšie povedané dokonale vymeraný čas. Prvú polovicu sledujeme krátke predstavenie hlavnej postavy a ďalších členov expedície, ich plavbu po rieke cez prales a stretnutie s dvoma indiánmi. Nasleduje dlhá cesta cez prales do dediny a oboznamovanie diváka so životom domorodcov, pocity "posádky z civilizácie" z ich existencie a nakoniec vnímame film (podobne ako "maliar" v expedícii) ako zrkadlo nášho štýlu života. Alebo ako jeho obrátený obraz. Film sa síce dotýka témy človeka ako súčasti prírody, ale nijako prehnane nevnucuje divákovi názor, že indiáni žijú tým správnym životom a my tým skazeným. Jednoducho ukazuje iba to, ako títo ľudia žijú a že budete mať dojem, že vo viacerých smeroch sú šťastnejší ako my, bude len smutné skonštatovanie skutočnosti. ()

Galéria (9)

Zaujímavosti (2)

  • Ve 37. minutě drží domorodec dva míče, z nichž jeden má na sobě znak anglického fotbalového klubu Chelsea FC. (Duoscop)
  • Při přecházení klády přes vodu je zmíněna Věra Čáslavská, což byla československá sportovní gymnastka, která byla v roce 1968 zvolena jako nejlepší sportovkyně světa. (Duoscop)

Reklama

Reklama