Reklama

Reklama

Proces

(festivalový názov)
  • Česko Proces (festivalový názov) (viac)

Obsahy(1)

Moskva, Sovietsky zväz. 1930. Stĺpová sála štátneho Domu odborov. Skupina popredných ekonómov a inžinierov čelí obvineniu z pokusu o prevrat sovietskej vlády. Údajne uzavreli tajný pakt s francúzskym premiérom Raymondom Poincarom a ďalšími západnými politickými vodcami s cieľom zničiť sovietsku moc, opätovne nastoliť kapitalizmus a rozvrátiť Sovietsky zväz. Všetky obvinenia sú vykonštruované a obvinení sú donútení priznať sa ku zločinom, ktoré nikdy nespáchali. Súd, ktorému predsedá Andrej Vyšinskij, neskôr známy ako diabolský prokurátor, kľúčová postava v Stalinových vykonštruovaných procesoch a zástanca masového útlaku, vynesie rozsudok smrti. Unikátne archívne zábery sú rekonštrukciou jedného z prvých vykonštruovaných politických procesov zosnovaných Stalinom, ktorý sa odvíja sťa divadelné predstavenie s hercami – prokurátormi, svedkami, obžalovanými a sudcami, – ktorí klamú sami sebe, obecenstvu aj celému svetu. Dráma je skutočná, no príbeh je vymyslený. Tento film ponúka bezprecedentný pohľad na začiatky smrtiaceho režimu, ktorý z hesla „lož je pravda“ urobil každodennú realitu. (MFFK Febiofest)

(viac)

Recenzie (4)

nichts 

všetky recenzie používateľa

Popis z KV ukazuje, že autor buď kecá, nebo popisuje uplně jiný film s nějakým lynčem. Všechny tresty byly jen na oko (show trial - nomen omen) po skončení procesu byly zmírněny (tajemství závěrečných titulků) a mnozí byli propuštěni ještě před jejich uplynutím nebo rovnou nebyli ve vězení, ale v Experimental Design Bureau. Mimochodem státní zástupce uzavře svou kariéru před popravčí četou o 7 let později. Ano, další a další přiznání se táhnou jak sopl. ()

Hoe_Ba 

všetky recenzie používateľa

Měl jsem tu čest poznat Sergeje Loznicu v rámci bratislavského VFF a musím bezesporu konstatovat, že jeho myšlenkové pochody i nakažlivý smích mi budou ještě dlouho znít v hlavě. Každopádně závěrečné vyznění dokumentu je maximálně silné, kvalita archivních záběrů je dech beroucí a z celkové atmosféry procesu je cítit všudypřítomná pulzující přítomnost velkého bratra. Nicméně zvolená forma, kterou se až k samotnému verdiktu postupně bolestně prokousáváme celým zdlouhavým procesem, může přivodit nejednomu nezasvěcenému divákovi kvalitní kinospánek. Ani rázné odstřihy ze soudní síně na sekvence pochodujících dělníků oslavujících brzkou smrt obžalovaných po chvíli sledování ztrácí na intenzitě. Z obludného stalinistického mechanismu jde občas hrůza, občas byly předem připravené výpovědi mučedníků k smíchu. Ve výsledku relativně úmorná stand up comedy s překvapivou pointou. ()

Reklama

kaliakra 

všetky recenzie používateľa

Námet, scenár, réžia a kasting: Josif Vissarionovič Stalin. Navonok to vyzerá ako zreštaurovaný záznam z procesu s diverzantmi v ZSSR na začiatku 30. rokov minulého storočia. Až záverečné titulky prezradia, že všetko bol fejk na oblbnutie ľudu. Žiadni diverzanti, žiadne sprisahanie, ešte aj vynesené tresty smrti vzápätí potichu zmenili... na "len" desaťročné žaláre. Na všetko ochotní sudcovia neskôr spravili v Rusku veľkú kariéru. Propaganda v najsurovejšej podobe. A zároveň Kafka ako vyšitý. ()

Galéria (2)

Reklama

Reklama