Reklama

Reklama

Krajina s vôňou medu

  • angličtina Honey Land (viac)
všetky plagáty

Obsahy(1)

Prírodopisný dokumentárny film o význame včiel pre udržanie biodiverzity rastlinných a živočíšnych druhov. Človek je dobrý pozorovateľ. Pritom ako vykrádal divým včelám med, sledoval aj ich život. Časom si zrejme uvedomil, že keď bude včely rešpektovať, bude sa k ich hniezdam môcť vracať a zbierať úrodu medu pravidelne. Časom prišiel aj  na to, ako včelstvá množiť a držať ich na miestach, kde to potrebuje. Nespravil síce z včely domáce zviera, no naučil sa, ako čo najlepšie využiť vo svoj prospech jej pudové správanie. Včela sa dnes aj vďaka tomu, že ju človek využíva, natoľko zabývala v našej krajine, že život bez nej, je v nej už nepredstaviteľný. Naša spoločnosť speje ku globalizácii - teda k akémusi globálnemu blahobytu. No existuje v nej toľko protichodných záujmov, že v ich spleti sa môže stratiť to podstatné, čo udržuje každú spoločnosť pri živote - rešpektovanie potrieb každého živého organizmu, rešpektovanie zákonov prírody. Nikto by nemal žiť na úkor druhého bez toho, aby mu dal to, čo potrebuje. Zo všetkých živočíšnych druhov len človek vie vzniknuté situácie zvrátiť alebo korigovať. Všetky ostatné organizmy na tejto zemi sa buď prispôsobia, alebo vyhynú. Bolo by pre človeka a pre všetko živé tragédiou, ak by pre včely platila len druhá možnosť. (RTVS)

(viac)

Recenzie (2)

Stanislaus 

všetky recenzie používateľa

(AFO 2019) Člověk je bezpochyby nejmocnější tvor planety Země - dokáže hromadně ničit okolo sebe vše živé, ale může zároveň i vše napravit a dát do původního stavu. Včely, které jsou námi hojně využívány, bohužel doplácí svými životy kvůli lidské činnosti v oblasti zemědělství. Tímto se dostáváme do začarovaného kruhu - na jednu stranu včely potřebujeme, aby opylovaly (nejen) námi pěstované rostliny, na druhou stranu přispíváme k jejich hromadnému vymírání. Dokument se zabývá koloběhem života včel, poukazuje na stav včelí populace na Slovensku, přičemž se snaží apelovat na diváky, aby si uvědomili, v jaké situaci se právě nacházíme. Včely a jejich neblahý osud na úkor našeho prospěchu se tak stávají jedním z mnoha názorných příkladů, kdy je matka Příroda decimována vědeckým pokrokem. ()

agassi68 

všetky recenzie používateľa

Dokument nijako neprekračuje solídne hranice takýchto filmov no svojím spoločenským významom prispieva k uvedomeniu si významu prírodných spoločenstiev v živote človeka. Skrátka život bez včiel je dlhodobo neudržateľný.. ()

Reklama

Reklama