Reklama

Reklama

Ali

Trailer 1
Dráma / Športový / Životopisný
USA, 2001, 158 min (Director's Cut: 165 min, Alternatívna 150 min)

Réžia:

Michael Mann

Hrajú:

Will Smith, Jamie Foxx, Jon Voight, Mario Van Peebles, Ron Silver, Jeffrey Wright, Mykelti Williamson, Jada Pinkett Smith, Nona Gaye, Michael Michele (viac)
(ďalšie profesie)

Obsahy(1)

Životný príbeh Muhammada Aliho, najslávnejšieho boxera všetkých čias... Mladý Cassius Clay získal v roku 1960 zlatú medailu na olympiáde v Ríme a čoskoro po tomto víťazstve vstúpil do profesionálneho boxerského ringu. Spoločnosť svojej doby šokoval sebavedomím a neochvejnou vierou vo vlastné schopnosti. Bol najlepší, vedel o tom a nehanbil sa to povedať. Kontroverzné reakcie však vzbudzoval aj inak - priateľstvom s Malcolmom X a blízkymi vzťahmi k hnutiu Islamský národ, ktoré ho inšpirovali k zmene mena na Muhammad Ali a konverzii na islam, ale aj tým, že odmietol narukoval do armády a zúčasniť sa vojny vo Vietname. Toto je jeho príbeh. (STV)

(viac)

Videá (2)

Trailer 1

Recenzie (331)

Phobia 

všetky recenzie používateľa

Film se do ringu vplížil otravnou úvodní pětiminutovkou divných pohledů, aby následovala slušná série lehkonohého baletu a tvrdých ran, kterými je deklasován první oponent (samozřejmě strašně zlý, unfér podvodník). Následují poněkud chaotické direkty převážně mimo tuto nehodnou divačku: momentky ze života - nějaké ty stížnosti na bílý útlak, první šuk, čuramedánské náboženské bláboly, stížnosti na bílý útlak, náboženské bláboly, šuk, stížnosti, bláboly, potom přichází povedený hák v podobě dalšího sugestivně nasnímaného zápasu. Vše je ještě před polovinou ukončeno drtivým K.O. reklamního bloku, probouzí mě po několika hodinách až kočka svou oblíbenou noční hrou - drnkáním na žaluzie a mé nervy. Asi není vyloženě košer hodnotit film, který jsem neviděla do konce, musím však přiznat, že mě ta zbývající hodinka a půl nijak neláká. Ono je to řemeslně vymazlené, Smith hraje jak o život, jenže to je lejno platné, když vás prakticky všechny postavy serou. Nesnáším nafoukané frajery, náboženské fanatiky a rasisty... a tady člověk pořád akorát poslouchá Aliho nabubřelé chvástání, v přestávkách se má nasoukat do černého pytle od hlavy až po paty, číst korán a sypat si popel na hlavu kvůli své hříšné světlé pleti. Polibte mi laskavě drdol! Dokoukání se nebudu vyhýbat, ale aktivně ho vyhledávat také ne. Zatím 66,6%. ()

klerik 

všetky recenzie používateľa

Mann má skrátka cit pre atmosféru, pre napätie. Pár scénami dokáže vykresliť človeka a hudobný doprovod dodá emócie. Prekvapivo ide predovšetkým o športový film (žiadne rumádzganie v štýle DRUHEJ ŠANCE) na súbojoch, resp. očakávaní súbojov stojí celý film. Aj napriek toľkým legendárnym ringovým filmom sú súboje natočené originálne... A napriek tomu ide o niečo iné ako o súboje... ()

Reklama

ed_wood 

všetky recenzie používateľa

Keď som to videl 1-krát, nudil som sa (3***). Keď som to videl už 2-krát, páčilo sa mi to oveľa viac (4****). No ale po treťom zhliadnutí sa mi to páčilo najviac (5*****). Výborný Will Smith a skvelá réžia Michaela Manna robia z Aliho jeden z najlepších životopisných filmov, aký som mal možnosť vidieť. Muhammad Ali je pre mňa asi najlepší športovec v histórii a určite si zaslúžil aj jeden skvelý film. Will Smith patrí k mojim obľúbencom a zahral to vynikajúco. Preto sa dosť čudujem, prečo som si genialitu tohto filmu nevšimol už 1-krát. ()

genetique 

všetky recenzie používateľa

U mňa je často podstatou, keď si prostredníctvom životopisných filmov môžem priblížiť zákulisné, rodinné a iné udalosti, ktoré sfilmovaná postava prežíva. Napríklad spojitosti s Malcolmom X a inými témami mnohí určite ani netušili. Tie ale idú popri boxerských záležitostiach mierne do úzadia, čo mi ale teraz tiež až tak nevadilo, keďže tento šport (aspoň keď bol ešte v pomerne čistej forme) ma baví. Mann si zvolil Willa a urobil dobrú voľbu. Aj keď pri postave Muhammada a jeho telesných proporcií si veľmi vyberať nemohol. A Will zase dokázal, že nie len vďaka nim sa mu to oplatilo. 85%. ()

Padme_Anakin 

všetky recenzie používateľa

Mýma očima zdařilý životopisný snímek, který se zaměřil na mládí a dech beroucí kariéru talentovaného boxera, a ač je pro mě box v podstatě španělská vesnice, dokázala jsem si to díky Willu Smithovi užít, rychlé nohy a osobitý styl odkoukal od originálu úchvatně.. Jinak tedy kontroverzní Aliho osobnost je zajímavá a tuším, že ve skutečnosti měl mnohem bouřlivější život a děti ne jen manželské, nicméně chápu, že se to nedá v jednom filmu všechno podchytit a stihnout.. ()

Galéria (81)

Zaujímavosti (21)

  • Will Smith mal možnosť sa niekoľkokrát stretnúť so skutočným Alim a podarilo sa mu od neho parádne odkukať nielen špecifické pohyby, ale aj grimasy a zahĺbený pohľad, ktorý slávnemu boxerovi mimo iného zaistil štyri manželky a obrovské množstvo mileniek (a z toho vyplívajúcich 9 detí). (BadoXXII)
  • Will Smith byl nucen nabrat více než 17kg svalů, aby vyrovnal Aliho se 110 kg. (Karlos80)
  • Muhammad Ali v skutočnom zápase proti Listonovi vyhral už v prvom kole KO. (Steam)

Súvisiace novinky

Ed jako slavný skladatel?

Ed jako slavný skladatel?

07.02.2005

Je to tak, Ed Harris, kterého jistě není třeba představovat, si zahraje postavu veleslavného hudebního skladatele Ludwiga van Beethovena v připravovaném dramatu COPYING BEETHOVEN. Milostný příběh o… (viac)

Reklama

Reklama