Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film o najväčšej legende (česko)slovenskej poetickej scény - Jozefovi Urbanovi. Úsmevno - dramatický príbeh jedného z najväčších slovenských básnikov, predstaviteľa takzvanej stratenej generácie. Autora libreta k muzikálu Kráľ Dávid a mnohých známych piesňových textov, ako napríklad Vráť trochu lásky medzi nás, (Money Factor), Len s ňou (Miro Žbirka), ale hlavne Voda čo ma drží nad vodou (Elán). Básnika, ktorý bol aj človekom a ktorý bol zároveň aj svojim vlastným protikladom. Génia, ktorý jednoducho síce nebol schopný vyrovnávať sa s nástrahami každodennosti, ale už v svojej tridsiatke bol maturitnou otázkou. Človeka číreho, ako diamant, ale zároveň niekedy aj takého ostrého. Film zachytáva obdobie od nástupu na poetickú scénu, ale hlavne posledných sedem rokov jeho búrlivého života. Jeho lásky, nádeje, sklamania, pády a vzostupy a boj so svojimi vnútornými démonmi. Vrcholí práve napísaním textu Voda čo ma drží nad vodou, popisuje autentické okolnosti jeho vzniku i obrovské nádeje, ktoré doň autor vkladal. Textu piesne, ktorej sa on už nedožil a tragicky zahynul pri autohavárii. (Continental film)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (33)

mira007 

všetky recenzie používateľa

Filmový "životopis" slovenského básníka Jozefa Urbana? To je jedna hvězdu navíc za zajímavý nápad - ovšem celé to pohřbilo provedení - laciné, televizní, suchopádné a tak nějak s rukopisem Magnuska, jako by točil nějaký ten seriál pro Tv Barandov. Tyhle dobovky se zkrátka nedají točit s rozpočtem jednoho dílu ateliérového seriálu. ()

T2 

všetky recenzie používateľa

Rozpočet $-miliónovTržby Celosvetovo ▐ V prvom rade sa mi tam vôbec nehodí Pomajbo, nesedí mi tam. Ošuntelí Roth začne ako krčmár skončí ako prievozník tam bez debaty, doslova až tragikomické. Príbeh sám o sebe o prepitom notorikovi je smutný ale nijak zvlášť nezasiahne. Magnusek by asi ani nemal točiť, nech si natáča len nejaké domáce videa, lebo o nejakej kvalite od neho sa nám môže len zdať. /videl v kine: 40%/ ()

Reklama

sator 

všetky recenzie používateľa

Jozef Urban je dobrý básník a nadprůměrný textař v rámci popmusic. Proti obsazení filmu nemám námitek, kromě tragického Magnuska. Urbanův kamarád a autor knihy i scénáře Kalamár obstál podle mě svým nenápadným výkonem i v roli sebe sama. Krásná je role malíře Daniše, ztvárněna Kanyzou. Tragicky je konec filmu od scény v hospodě s Tonem... Přesto film nezatracuji. Řekl bych že film vznikl pro ty co mají rádi Tvorbu Urbana  a jeho blízké... Rozsah je od 1* -  4*.... Básníka Mobeho si zahrál český básník Alois Marhoul. ()

Avathar 

všetky recenzie používateľa

Nikdy som nechápal tú auru legendy, ktorá sa okolo Jozefa Urbana vytvorila. Nevravím, že nebol dobrý básnik, jeho zbierky sa mi viac-menej celkom páčili (hoci jeho piesňové texty mi väčšinou lezú na nervy), ale označovať ho pomaly za najväčšieho básnického génia na Slovensku? To fakt nie, na to sú tu iní adepti. Rozhodne si však zaslúžil lepší pomník než tento mizerný a nechcene smiešny film. Herecky najlepšie vychádza asi Robo Roth a vlastne aj ten Roman Pomajbo. To ale nič nemení na tom, že sledovať päťdesiatnika, ako sa snaží hrať dvadsaďročného, je strašné WTF. Scenár naťukne niekoľko dôležitých tém (napr. alkoholizmus, problém s otcom), ktoré sa ale ďalej nijako nerozoberajú, poprípade sa „vyriešia“ nejakým dlhším rozhovorom, plným „životných múdier“ ako zo stránky motivačných citátov. Tvorcom sa vôbec nedarí vytvoriť dojem, že rozprávajú nejaký ucelený príbeh, sú to len náhodné výseky z Urbanovho života. Postavy sa objavujú a miznú bez toho, aby sme vôbec chápali, prečo tam boli (Lukáš Latinák), dobová atmosféra tiež nie je zmáknutá práve najlepšie (tie moderné kaviarne ani náhodou nepôsobili dojmom 90. rokov). Dialógy sú strojené a miestami nechcene smiešne (rovnako ako výkony niektorých hercov), záver patetický a nová verzia piesne Voda, čo ma drží nad vodou výsostne otravná. Celé to pôsobí ako amatérsky film skupiny nadšencov, ktorý sa nejakou zhodou náhod dostal do normálnej distribúcie. Ale sledovať sa to dá akurát ako nezámerná komédia. ()

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Užívateľ Ruthen sa tu síce rozčuľuje a hromží do nebies a odvoláva sa na svoju "pani profesorku". Zrejme zo strednej. Pani učiteľka mu však zrejme nestihla vysvetliť, že Jozef Urban vo svojej básnickej prvotine sám napísal: „Prečo práve my musíme byť stratená generácia? A popis na čsfd reflektuje popis k filmu uvedený tu: https://mojakultura.sk/voda-co-ma-drzi-nad-vodou-zivot-burlivaka-jozefa-urbana/ alebo aj tu: https://kultura.pravda.sk/film-a-televizia/clanok/506222-film-voda-co-ma-drzi-nad-vodou-vzda-poctu-jozefovi-urbanovi/ Toľko k osobnosti Jozefa Urbana, ktorú mi tento film pokrivil. Mal som ho za veľkého básnika a na tom sa nič nemení, ale nevedel som, že to bol taký sprostý buran, somrák, alkoholik a sexista. Ak chcela rtvs tohto muža osláviť, tak sa ho podarilo skôr zahrabať pod čiernu zem, sympatie nula. Ďalej obsadenie. Pomajbo to hrá dobre, ale je vhodný na túto rolu? Urban zomrel ako 34-ročný, no päťdesiatnik Pomajbo hrá dokonca aj ako študenta! Navyše sa naňho ani nepodobá. Celkovo vulgárny scenár s mnohými neherečkami, ktoré vedia akurát tak sa vyzliecť, korunujú výroky ako: "Sme v riti ako Poliaci v tridsiatom ôsmom". Stále rozmýšľam, v akej riti boli Poliaci v roku 1938, keďže vojna začala o rok neskôr. Jediné však isté je, že tento film fakt skončil takmer v tej pomyselnej riti. ()

Galéria (8)

Zaujímavosti (4)

  • Předlohou pro film je kniha Ondreja Kalamára „Pivo u Chárona“. (tsatsiki)
  • Básníka Mobeho si zahrál český básník, spisovatel a podnikatel Alois Marhoul. (sator)
  • Tomáš Magnusek v rozhovoru uvedl, že na film měli při natáčení jen 3,5 miliónů korun českých. Producenti na Slovensku mu říkali, že do tohoto filmu je potřeba vložit alespoň 600 tisíc eur. (tsatsiki)

Reklama

Reklama