Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše sa rok 1896 a na Klondikeu zúri zlatá horúčka. Jeff Webster, muž bez škrupúľ, ktorý sa nestará o nič iné iba o zbohatnutie, vidí svoju veľkú príležitosť v obchode s hovädzím dobytkom. So stádom cestuje z Wyomingu do Seattleu, potom loďou do Skagway a ďalej cez hory až do Dawsonu. Tu sa spolu so svojím partnerom Benom Tatumom zapletú do zlatkopeckého biznisu. Hoci sa stanú svedkami mnohých krívd a neprávostí na chudobných ľuďoch, Jeff sa stará predovšetkým o seba. Až do chvíle, keď sa nespravodlivosť dotkne jeho samého... Klasický western v hlavnej úlohe s Jamesom Stewardom. (STV)

(viac)

Zaujímavosti (8)

  • Ľadovec Athabasca videný na začiatku filmu sa v skutočnosti nachádza v provincii Alberta (v Kanade). Globálne otepľovanie spôsobilo od roku 1954 (teda od roku natáčania) výrazný a viditeľný ústup ľadovca. Ľadovec ustupuje rýchlosťou asi 16 stôp za rok. (westerns)
  • Vo filme James Stewart spolu aj s ďalšími hercami vedie dobytok po súši z Aljašky do Dawson City. V skutočnosti by to ale bolo nemožné, pretože cez okolité hory nevedie žiadna cesta, po ktorej by dobytok mohol ísť. (westerns)
  • Obyvatelia Dawson City (alebo akéhokoľvek iného kanadského mesta) si v skutočnosti nikdy nezvolili amerického maršala s cínovou hviezdou, aby strážil mesto. Jazdecká polícia bola prítomná na Yukone vo veľkom počte pred a počas zlatej horúčky na Klondiku, aby presadzovala zákon. (westerns)
  • V Dawson City počas zlatej horúčky na Klondiku v skutočnosti nedošlo k žiadnym pištoľníkom ani prestrelkám. Jazdecká polícia bola na Yukone vo veľkom počte a presadzovala zákon veľmi prísne. Dawson City počas zlatej horúčky na Klondiku bolo pokojné mesto, a nie nezákonné, ako je zobrazené vo filme. (westerns)
  • James Stewart bral po natáčaní percento zo zisku. V roku 1955 William Goetz odhadoval, že James Stewart zarobil na filme 300 000 dolárov. (westerns)
  • Miesta nakrúcania: Ľadovec Athabasca (v štáte Alberta - Kanada), a Národný park Jasper (takisto v štáte Alberta - Kanada). (westerns)

Reklama

Reklama