Reklama

Reklama

Priatelia navždy

  • Slovensko Chlapec a pelikán (festivalový názov) (viac)
Trailer 1

Obsahy(1)

Starý obchodník Mike Kingsley rozpráva vnučke príbeh zo svojho detstva, ktoré po smrti svojej matky prežil s otcom na opustenom austrálskom pobreží. Jeho bezstarostný život sa navždy zmení po tom, čo nájde hniezdo čerstvo vyliahnutých pelikánov, ktorých matku zastrelili lovci. S pomocou miestneho Austrálčana Billa a svojho otca sa im podarí vychovať tri dospelé pelikány. Medzi Mikeom a jedným z vtákov, ktorého nazval pán Percival, vzniká výnimočne veľké puto priateľstva. Krásne časy detských radovánok sa však blížia ku koncu... (TV JOJ)

(viac)

Recenzie (35)

Big Bear 

všetky recenzie používateľa

Tenhle film má všechno to co miluji na australských filmech. Přesto jsem musel hvězdu ubrat a pozor - vyspoileruji děj a povím proč. Když vám Geoffrey Rush v roli dědečka začne vyprávět příběh svého dětství, který se odehrál na opuštěném australském pobřeží, můžete jen sedět s pusou a očima dokořán. Jen samotné prostředí, kde se příběh odehrával bylo prostě dechberoucí. Aby toho nebylo málo, objevil se ve filmu můj milovaný Gulpilil. Zestárl, zešedivěl, možná trochu ztloustl, ale stále je to on... No a k tomu všemu tři ochočení pelikáni z nichž se nakonec z jednoho stane hrdinův milovaný přítel a parťák. Ačkoliv film hlavně na počátku klouzal po pěti hvězdičkové vlně díky výše zmíněným přednostem, od poloviny se začal jevit mírně naivním. Moc se mi nechtělo věřit věřit záchraně což trochu srážely znatelné digitální efektty. Moje droboť ale byla nadšená a napjatá ať už šlo o malá růžová ptáčata tak o záchrannou misi. Dobře, řekl jsem si, je to rodinný film. Další ehm scénkou bylo hlasování ve firmě, ale budiž, třeba si synátor fakt neprostudoval stanovy společnosti i když rok připravoval smlouvu... Nad tím vším jsem stále zavíral oči okouzlen vyprávěním, kdy se často vyprávěný příběh z dětství často odehrával přímo před Rushem což u retrospektivně vyprávěných filmů mám moc rád. Jenže v samotném závěru nechají tvůrci zvířecího hrdinu zabít, což má omladina prostě nedala. Ještě po půl hodině od konce titulků slyším vzlyky a to bylo jen ve filmu, to bylo jen jako jsem řekl už nejméně 10 x... Sakra tak proč z toho neudělali regulérní drama o osudu ptačí rezervace? Tenhle mix nebyl dobře vyvážen a tak rozhodně nedoporučuji aby na to koukaly děti pod 10 let minimálně... Je to totiž místy dojemná záležitost a v podstatě je to spíše drama než rodinný film. A za tu nevyváženost srážím hvězdu dolů. Každopádně Australáci zase nezklamali a stále si drží vysoký standard jak jsem u jejich kinematografie zvyklý a rád ! Docela by mne ale zajímal původní film z roku 1977. Dávám 4 rozšlehané ryby * * * * ()

tron 

všetky recenzie používateľa

„Každý dobrý príbeh sa musí pokaziť, aby sa zlepšil.“ Scenár nie je žiadny zázrak. Č čakáte, toho sa dočkáte. Pelikány nie sú moje práve najmilovanejšie zvieratá; nič proti nim, ale nemyslím si, že, na rozdiel od psa alebo delfína, je to zviera, ktorému by sa tak nejak normálne dalo fandiť (nie je to taká tá ľúbivosť na prvú dobrú, treba to povedať nahlas tak ako to je). Ale takýmto filmom menej ako 4* nedávam. Geoffrey Rush (ktorý to zároveň produkoval) opäť potvrdzuje svoju povesť jedného z najvšestrannejších (a teda najlepších?) hercov planéty. Krásnou bizarnosťou je, že v Hľadá sa Nemo daboval... pelikána! To nevymyslíš, to je život. Veľa tomu prekvapivo dáva aj Jai Courtney, samozrejme originálne austrálske prostredie a viacero mrazivých a nečakaných nápadov (výskyt v jednej scéne postáv, ktoré nie je reálne, aby boli spolu v jednej scéne – keď uvidíte, pochopíte). Okrem toho je to fajn príbeh o synoch a otcoch (a dedkoch a vnučkách), čo je vždy pôsobivé. ()

silentname 

všetky recenzie používateľa

"Storm Boy" viac-menej spadá do kategórie rodinných filmov medzi dieťaťom a zvieraťom, o ktoré sa bude starať od jeho narodenia. Tie filmy fungujú na podobných konceptoch, zmenu nájdeme len v zvierati samotnom. Možno to nemusí byť pes, ale môže to byť orol. Alebo nie orol, ale 3 pelikány. Originálny film moc nie je, ale zase je pravda, že tieto filmy sú vždy príjemné na pozeranie, majú svoje momentky a dávajú nám niečo, čo je trošku výnimočné. Láska dieťaťa a zvieraťa je vždy veľmi milá. Rozdiely, ktoré v tomto filme vidím sú však zaujímavé. Starostlivosť nie je tajná, Michaelov otec pomáha so starostlivosťou tiež. Má to v sebe aj prvky dospievania a vizuálne sa na to celkom príjemne pozerá. Neviem čo viac k tomu vôbec povedať. Ak máte radi tento typ filmu, tak sa vám bude páčiť. Ak vám to príde staré, tak vás to nenadchne. Mňa tieto filmy bavia a páčil sa mi. Aj skrz jeh klišé. Hodnotenie: B ()

eLeR 

všetky recenzie používateľa

Cvičený pelikán, tak to už je iný level. Ináč to bolo milé, asi aj s poslaním, také pre celú rodinu a všetky zábery z pláže boli nádherné. ()

Marze 

všetky recenzie používateľa

Krásný staromódní rodinný film vhodný jako úvod do Australské Nové vlny. Sice takové na jedno použití, ale laskavé a sladké. Takový povznášející a melancholický snímek Český název měl asi přitáhnout milovníky zvířat, ale původní název "Storm Boy" je přiléhavější pro naše turbulentní časy. Jsou zde úplné archetypální postavy. Je to působivé i vizuálně. ()

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Prerábka z roku 1977, ktorú som nevidel, nemôžem porovnať. Kto má rád deti, Austráliu, aborigincov a pelikány, toho si film určite nájde. Čiastočne to funguje ako taká rodinná komédia, kde sa najviac zabavia deti a priatelia vtákov a rovnako tak silno budú prežívať tú drámu, ktorá tam vznikne. Niektorým divákom to ale bude celkom fuk. ()

Aljak 

všetky recenzie používateľa

Pekný film s veľmi príjemným vizuálom a dojemným príbehom o úprimnom priateľstve medzi chlapcom a pelikánmi, ktoré si vzal pod svoje "krídla" a po nájdení v opustenom hniezde im prakticky zachránil život. Tá dejová línia s Michaelovými spomienkami bola výborná, naopak tá, zo súčasnosti ma nijako neuchvátila a trochu nechápem, že prečo taký milovník prírody založil firmu, ktorá má činnosť aj v ťažbe lesov? Možno by nebolo na škodu do toho zakomponovať aj to, čo sa dialo medzi tým detstvom a starobou, lebo mi to akosi hlava neberie ako sa z toho skromného a oddaného chlapca mohol stať nejaký magnát - to považujem za najväčšie fiasko celého deju... Ale inak príbeh detstva bol fakt pekný! Ani som len netušil, že aj pelikány sa dajú vycvičiť :) 3* ()

bourec 

všetky recenzie používateľa

Ne,že by to bylo špatný,ale celou dobu jsem se do příběhu pořádně nedostal.A u takovejch filmů je to problém.Skoro bych řekl,že co bude s těma pelikánama mi bylo zpola fuk.50%. ()

Johnny.ARN 

všetky recenzie používateľa

Kombinácia deti+dráma+zvieratá vždy predá a vždy si nájde svoju cielovku. Ja to však nie som. Nebavilo ma to od začiatku, nebavilo ma rozprávanie a nebavili ma cvičené pelikány a posolstvo ľudstvu. Určite je to pekný film, rodinný, nie pre mňa. 2 z 5 ()

valasek.m 

všetky recenzie používateľa

Neskutečně nádherný film, úžasný lidský příběh o malém chlapci a jeho nejlepším kamarádovi - pelikánovi. Příběh jednoho úžasného přátelství a velmi silného pouta mezi člověkem a zvířetem. Úžasné herecké výkony začínajících a neznámých herců, totálně přirozené a úžasná hudba podtrhující tento dojemný příběh. ()

filipvrbik 

všetky recenzie používateľa

Moc krásný a dojemný film, takže nemůžu jinak než za pět... Na druhou stranu moc se toho tu nestane, je to "jen" o přátelství a výchově pelikánů... Taky nevím, jestli to pojmout jako vzpomínky bylo nejšťastnější řešení, ale budiž. Film pro celou rodinu, který určitě nezklame...90% ()

KosiR_ksr 

všetky recenzie používateľa

Rodinná pohádka s prvky dramatu, kvůli kterým může malému dítěti ukápnout slzička. Na filmu je nejobdivuhodnější trojice cvičených pelikánů. 60% ()

Rathalos 

všetky recenzie používateľa

Naozaj nadherny film,to treba uznat,australska drama o velmi silnom pute medzi clovekom a pelikanom,ktory vas dojme a mozno aj rozplace,krasna hudba,vyborne herecke vykony a pribeh,ktory si ziska vase srdcia...:-) ()

GAVIN17 

všetky recenzie používateľa

Film "Chlapec a pelikán" z roku 1976 patří leta do desítky mých nejoblíbenějších filmů a tak jsem byl zvědav na toto nové zpracování poutavého příběhu Colina Thiela. Ze srovnání vychází mnohem lépe film původní, kde příběh není rušen prolínáním se současností a dá se do něj lépe vcítit a ztotožnit se s dějem. Kladem tohoto nového zpracování je výborná kamera se spoustou nádherných záběrů. Hlavní hrdina na mne působil moc uhlazeně oproti původnímu představiteli Gregovi Rowemu z prvého zpracování, který byl více srostlý s divokým prostředím, kde žil. Dávám čtyři hvězdičky, protože jako celek se dílo nevyrovná původnímu zpracování, i když celkový dojem byl dobrý. ()

Reklama

Reklama