Reklama

Reklama

Funan

(festivalový názov)
  • Česko Funan (festivalový názov) (viac)
Trailer 2

Obsahy(1)

Počas evakuácie hlavného mesta Kambodže sa od rodiny zatúla Chouin 4-ročný synček. No smer pochodu je daný. Dni sa menia v týždne, mesiace v roky. A revolúcia pokračuje. Príbeh mladej matky Chou a jej rodiny vychádza zo spomienok mamy scenáristu a režiséra Denisa Do, niekoľkých ďalších Kambodžanov a archívov na udalosti nasledujúce po 17. apríli 1975, kedy vojenské jednotky Červených Kmérov obsadili Phnom Pehn. Funan je o odhodlaní prežiť a žiť, o schopnosti udržať si nádej tvárou v tvár krutému režimu. Osobné puto k príbehu, ale tiež zvolený formát animovaného filmu, dodávajú rozprávaniu na intimite, ale aj intenzite. (Art Film Fest)

(viac)

Videá (2)

Trailer 2

Recenzie (3)

silentname 

všetky recenzie používateľa

Pokračujeme v roku 2020 silným animovaným filmom, ktorý do konca roka ešte bude určite rezonovať. "Funan" ma navnadil už svojimi animáciami a silným trailerom, ktorý sľuboval vynikajúci film. A spokojne môžem povedať, že presne toho som sa aj na konci dočkal. V prvom rade ide o film, ktorý dokáže veľmi rýchlo s nami rezonovať. Okrem toho si myslím, že napriek obdobiu 1975 - 1979 rozpráva o veciach, ktoré sú aktuálne aj dnes. A pre Kambodžu to boli rozhodne 4 roky teroru. Je skvelé, že Denis Do rozpráva príbeh podľa spomienok svojej matky a vďaka tomu dokázal priniesť veľmi autentický obraz. Podané človekom, ktorý si prežil tieto udalosti na vlastnej koži. Je to veľmi silné. Vidíme celú cestu, ktorou si Chuo spolu so svojou rodinou prechádza od zabratia Phnompenh až po šťastný útek do Thajska. A nakoľko je to inšpirované skutočnými udalosťami, nemyslím si, že ide o spoiler. Okrem toho je skvelé vidieť ako môžu prísť dobré spojenectvá z miesta, kde by sme to mohli najmenej čakať. Každý jeden prejav ľudskosti je reálne odmenený. Možno nie hneď, ale postupne sa to preukáže. Všetci robíme všetko pre to, aby sme mohli prežiť. A niekedy to môže iných poburovať, ale v jadre sme všetci rovnakí. Chceme prežiť. Niektorí nájdu skratky, no potom im to dajú iní vyžrať. Ako sa povie - "zožneš to čo seješ". A je to smutné. Pretože ani ako ľudia občas nevieme držať spolu. A to je niečo, čo by sme mali. Lebo nás to robí silnejšími. Ale je tu potom aj túžba prežiť a ochrániť svoju rodinu. Dokonca aj pomsta. Vždy obdivujem v týchto filmoch, ako si vojaci o sebe myslia, že sú nedotknuteľní a sú šokovaní, keď sa im niekto reálne postaví na odpor. Je to všetko presne to isté, ako sme tu už mali v minulosti. Jediné čo sa mení je uniforma. Nebudem dávať spoilery o príbehu ako takom. Myslím si, že by ste si ho mali užiť s čo najmenším množstvom informácií. Každopádne tie animácie to všetko vedia nádherne zobraziť. Skvelá práca Denis Do. A pokiaľ prídeš nabudúce s novým filmom, budem pri tom. Hodnotenie: A ()

Jenda 

všetky recenzie používateľa

Krásná čistá a barevná animace o Khmérském teroru. Hlavní postavy jsou nejdříve hnány z domova do koncentračních a pracovních táborů, kde film po dobu několika let sleduje jejich každodení boj o přežití a snahu setkat se znovu se svým 3-letým synem, který se při pochodu ztratil. Stupidní brutalita Rudých Khmérů, která je zde ve své nejhorší formě vždy jen naznačena, jim nedovoluje ho hledat. Jediným cílem všech postav je tak snaha přežít, spojit dohromady přeživší členy rodiny a utéct do Thajska. Denis Do je mimo jiné kambodžského původu a film napsal na základě vzpomínek své matky, která byla podkladem pro hlavní postavu filmu. [Rakkautta&Anarkiaa 2019] ()

Galéria (12)

Reklama

Reklama