Reklama

Reklama

Chémia vo vode

(TV film)
  • Nemecko Chemie im Wasser - Die unsichtbare Bedrohung (viac)

Obsahy(1)

Dokument, zaoberajúci sa kontamináciou pitnej vody. Už celé desaťročia zamorujú ľudia priemyslom a poľnohospodárskou výrobou vodu - pitnú vodu. Do spodných vôd prenikajú nebezpečné chemické látky, lieky, pesticídy - ich koncentrácia dosiahla nebezpečnú úroveň a na niektorých miestach Zeme ohrozujú ľudí, ktorí takto zamorenú vodu pijú... (STV)

(viac)

Recenzie (2)

Autogram 

všetky recenzie používateľa

Pijeme čistú vodu alebo nie? Vlastne ani nemôžeme vedieť, pretože voda sa (v lepšom prípade) testuje na 33 látok a priemysel produkuje 3000 nebezpečných látok, ktoré sa dostávajú do prostredia, teda aj do vody. Klasickým známym nebezpečenstvom sú antibiotiká a hormóny, menej známym sú bisfenyly, ktoré pôsobia ako hormóny. Pôsobia na hormonálnu rovnováhu človeka a my sa potom čudujeme, odkiaľ sa berie toľko pripadov autizmu, porúch pozornosti, detskej obezity alebo neplodnosti. Stále je to v Európe lepšie ako v Indii, kde sa do rieky vypustí úplne všetko a hladina antibiotík je v rieke vyššia ako v krvi pacienta liečeného antibiotikami. Vyrábajú sa tam suroviny aj pre Európu a tak máme maslo na hlave my sami s potrebou lacnejších liekov. V dokumente nie sú len náreky nad zúfalou situáciou, ale ponúka aj riešenia čističiek s novými technológiami. ()

Radko 

všetky recenzie používateľa

To, čo píše Autogram v komentári je pravda. Obsah filmu by sa dal zhrnúť aj do jednej vety: Do vody sa vypúšťa mnoho škodlivých sračiek a našou snahou by malo byť zachytiť ich v čističkách, aby sme tie výkaly každodenne nepili. Rozvinutie podstaty zahŕňa klasické schémy: presun škodlivej výroby do Ázie - je to lacnejšie, hlavne čo sa týka požiadaviek na environmentálnu bezpečnosť. Veľké firmy Európy a USA tlačia na ázijských subdodávateľov aby znižovali náklady na čistiarne vôd. Miestne kravy sa tak potom kúpu v rieke so šampónovou penou. Potiaľto sú odhalenia fajn. Akonáhle sa objavia vedci v laboratóriách s modelmi chemických zlúčenín je zle. Posolstvo dokumentu sa stráca v nudných a nie vždy zrozumiteľných popisoch účinkov rôznych chemikálií. Oslabuje sa sila výpovede. Takýto dokument musí byť predovšetkým akčný, zrozumiteľný a prehľadný. Inak aj z toho percenta ľudí čo ho zhliadne, polovica obráti pozornosť inam. ()

Reklama

Galéria (5)

Reklama

Reklama