Reklama

Reklama

Máme jasno

(seriál)
  • USA Explained
USA, (2018–2021), 15 h 4 min (Minutáž: 14–26 min)

Tvorcovia:

Joe Posner

Hudba:

Jan Kobal

Hrajú:

Maria Bello (rozprávač), LeVar Burton (rozprávač), Nick Kroll (rozprávač), Aasif Mandvi (rozprávač), Christian Slater (rozprávač), Kevin Smith (rozprávač) (viac)
(ďalšie profesie)

VOD (1)

Série(3) / Epizódy(44)

Obsahy(1)

Tenhle naučný seriál z dílny studia Vox prozkoumává širokou škálu témat, jakými jsou divoký svět K-popu, nárůst popularity kryptoměn nebo neustále selhávající diety. (Netflix)

Recenzie používateľa Trevor k tomuto seriálu (25)

Rozdíly v bohatství ras (2018) (S01E01) 

Za nižšiu cenu nehnuteľností v osadách (či slumoch) ako v centrách veľkomiest môže 246 rokov otroctva...Netflix vždy dokáže svojimi názormi prekvapiť. ()

K-pop (2018) (S01E04) 

V tejto epizóde sa dozvieme prečo aj v kinematografii nastáva boom filmov z kórejskej produkcie...polovica obyvateľstva USA sa aktuálne odbavuje na twitteri zdieľaním bozkávajúcich sa mladých kórejcov rôznych genderových úloch, v každom prípade tento aktuálny ošiaľ dokáže ich ekonomika využiť dokonale. Pred niekoľkými desiatok rokov podobný ošiaľ prihlúplych teenageriek spôsobili Backstreet Boys či Take That, tentokrát sú in kórejci. ()

eSporty (2018) (S01E08) 

Napriek tomu že videohry hrám rád turnaje nesledujem a rozhodne to nepovažujem za šport. ()

! (2018) (S01E10) 

Tu asi najviac zaujme konštatovanie že v rozsiahlom diele Biela veľryba je použitý výkričník iba raz. Najslabší dokument z tejto série. ()

Můžeme žít věčně? (2018) (S01E15) 

Prekvapivo dobre načrtnutý hlavný problém ak by sa podarilo nájsť recept na dlhovekosť - kto by na dôchodky starších ľudí robil, nakoľko spoločnosť už teraz vyciciava množstvo nezamestnaných ľudí (dobrovoľne nezamestnaných alebo nedostatočne inteligentných ešte aj na tú najjednoduchšiu manuálnu prácu) a mládež sa do práce tiež nijako zvlášť nehrnie. ()

Politická korektnost (2018) (S01E17) 

Tak takto objektívny dokument som z produkcie Netflixu na tému politickej korektnosti rozhodne nečakal. ()

Proč mají ženy menší platy (2018) (S01E18) 

Jedna z mojich obľúbených tém v ktorej autori našli recept ako znížiť nerovnosť vo výške platov medzi pohlaviami. Tou je genocída, ktorá sa odohrala v Rwande a vyžiadala si 800.000 ľudských životov. Je to trochu vytrhnuté z kontextu ale naozaj to bol dôvod prečo sa rozdiely medzi ženami a mužmi v tomto africkom štáte znížili. Spomína sa tam aj Island, kde sú muži zákonom prinútení čerpať rodičovskú dovolenku. Pritom je nádhernou ukážkou rovnosti platov medzi pohlaviami štátna správa. A ak by chcel byť človek ešte viac ironický, tých priemerne 14 plne platených dní ročne ktoré matka s dieťaťom vyčerpá za jeden rok predstavuje za 8 rokov 112 dní, takže muž odpracuje za to obdobie takmer 4 mesiace naviac. Tam však rozdiely netreba znižovať. ()

Miliardáři (2019) (S02E02) 

Keď miliardár zarobil na rope v Texase v Štátoch nacistických bol šikovný, ak Rus zbohatol v Magnitogorsku tak drancoval prírodné bohatstvo a bolo to vďaka korupcii. Ak Michael Jordan zarobil na akciách v klube je to šikovný podnikateľ, ak zarobil spomínaný podnikatel na tom ze x klubu Mettalurg Magnitogorsk spravil špičkový hokejový klub na úrovni najslabších tímov NHL tiež to bolo iba vďaka korupcii. Daňové raje využívajú všetci, ale hlavne Rusi, aj keď Forbes nakoniec priznáva že zistiť majetky najbohatších ľudí je ťažké. Zvyšovanie daní pracujúcej chudobe je v poriadku pretože najbohatší nemôžu mať vyššie dane ktoré by zabezpečili chudobným ľuďom prístup k pitnej vode. Ale postaviť si raketu a plánovať výlety do vesmíru je opäť v pohode. A aby sa nezabudlo, miliardári v Indii pomohli znížiť chudobu v krajine, že vzrástla minimálna mzda v Rusku za posledné roky s tým že sa v krajine objavilo niekoľko miliardárov vôbec nesúvisí. Je otázne či má väčší výpredaj v hlave človek ktorý takémuto dokumentu uverí alebo ten garbage ktorý ho vytvoril a z análneho otvoru Elona Muska či jemu podobných im netrčia ani členky... ()

Atletikultura (2019) (S02E04) 

Z dokumentu o histórii neformálneho obliekania k šíreniu rasovej nenávisyi voči ľuďom bielej farby pleti sa dá prejsť jefine na streamovacej službe Hneďflix... ()

Programování (2019) (S02E05) 

Vopchať rasistické urážky a nenávisť voči belochom a aziatom do dokumentu onprogramovaní nedokáže nik iný iba Naziflix... ()

Piráti (2019) (S02E06) 

Neonacisti z Naziflixu tentokrát obhajujú pirátov zo Somálska ktorý v dnešnej dobe zabíjajú posádky lodí koristi. Môžu tak robiť preto že pred 300 rokmi existoval obchod s otrokmi. Ktovie kde boli vtedy liberálny fašisti z Naziflixu...nadnesené, ale zhruba o tom je táto epizóda. ()

Cukr (2021) (S03E01) 

Zaujímavé je najmä ako sa v priebehu rokov menili názory lekárov a vedcov... ()

Králové a královny (2021) (S03E02) 

Feministická zakomplexovaná nula, ktorá to režírovala spolu s afroamerickými rasistkami, ktoré opakovane urážajú ľudí bielej farby pleti svojimi rasistickými poznámkami na ich farbu pleti tak nejako zabúdajú že ich mladé sebavedomé feministické prababky tak nejako zabudli organizovať protesty proti Alžbetovi Báthorymu, hroznému bielemu mužskému tyranovi...z týchto sračiek, ktoré Netflix prezentuje ako dokumenty si človek jednoducho musí uťahovať, pretože Viasat, History či Discovery channel sa na tom musí zabávať ešte lepšie. A koniec bububu monarchie v cárskom Rusku nespomenieme už ani náhodou. Párty pípl of Džemejka, Bob zhúlený Marley klamal keď spieval No woman no cry...ženy plačú 25 minút z 25, ktoré tento dokument má...hnoj s minimom zaujímavých faktov. ()

Vlajky (2021) (S03E03) 

Ešte predtým ako som dokument zapol mi bolo jasné aké dve vlajky sa objavia ako prvé - vlajka LGBT komunity a tá nacistická. Táto epizóda prinesie niekoľko zaujímavých faktov, z pochopiteľných dôvodov sa v nej neobjaví vlajka väčšiny predplatiteľov Netflixu (Antifa), a ako bonus možno dostanem ďalšiu správu od nadpriemerne inteligentného užívateľa (pochopiteľne českého) tejto databázy... ()

Psi (2021) (S03E04) 

4* zabránil obrázok dvoch mužov v objatí keď sa objasňoval význam slova láska, inak vydarená epizóda. ()

Ropa (2021) (S03E05) 

Po milionkrát zopakované fakty o tom ako majú bohaté krajiny povinnosť platiť mentálne zaostalým afričanom aby sa uráčili šetriť životné prostredie. Obhajoba Afriky v podaní liberálneho Netflixu vyznieva smiešne najmä keď sa časť Nigérie pokúša odtrhnúť od zvyšku krajiny iba preto lebo je v nej väčšina ložísk ropy a sami afričania tak chceli vybabrať s inými afričanmi, ale na vine sú určite belosi. A to by stačilo aby svoje zisky Majkrohárd, Netflix a Spotify posielali vládam do Afriky, môžu ako porvý spraviť štedré gesto a všetky svoje peniaze posielať tam. To by však znamenalo že sami by nemali peniažky a vtedy už netreba byť spravodlivý... ()

Šachy (2021) (S03E06) 

Bububu Soviet Kasparov prehral s počítačom, Netflix, Majkrohárd a Spotify prežili niekoľkonásobný orgazmus. Tak nejako liberálny hnoj z Netflixu zabudol dodať že vyhral jednu zo šiestich hier, tri prehral a dve víťaza nemali. Šach zbožňujem od detstva aj keď nikto so mnou okrem otca nechcel hrať lebo so všetkými som vyhrával (pravda s rovesníkmi, v tom čase sa šach po sieti nehral, teda aspoň u nás nie) Pochopiteľne okrem otca, ale po množstve pokusov raz prišiel aj ten deň. Narozdiel od Netflixu nebudem tvrdiť že som bol víťazom a lepším hráčom...a ani pokus o analýzu jednej hry nevyznel vôbec dobre, pravda časový limit epizódy zohral svoju rolu. V posledných rokoch som si šach zahral predovšetkým s mladšou generáciou, dvomi šachovými maniakmi a vyhrať nad nimi je pre mňa umenie, pretože ich agresívny štýl mi nesedí a patrím k starej škole opatrných šachistov. ()

Kůže (2021) (S03E07) 

Ak by libtárdi z neonacistického Netflixu nezaložili epizódu na rasizme zameranom výlučne proti ľuďom bielej farby pleti mala by to epizóda za 3*, pretože zaujímavých informácií v nej bolo dosť. Najviac do kolien som išiel v čase keď prostriedky na starostlivosť o pleť propagovala veľmi známa žena bojujúca za práva žien pred 100 rokmi ktorú nikto nepozná a časť o čistote vo "farebných" domácnostiach. Nech sa páči neonacistický súdruhovia z Netflixu, pozývam Vás porovnať čistotu u mňa doma a u Hangurbadžovcov v tzi gánskom gete niekde v Jarovniciach. Tam by ste určite jedli doslova z dlážky...potešila časť o Amišoch a v mojej toaletnej skrinke by ste krémy na starostlivosť o pleť hľadali márne, nie som teplý ako radiátor alebo ako najšialenejší Netflixáci. ()

Omluvy (2021) (S03E08) 

Veru ospravedlniť je sa je ťažké. Najmä ak ide relácia na risistickom neofašistickom Netflixe. Uvidíte to ako sa musia muži ospravedlňovať ženám a belosi černochom. Na to,aby sav dokumente fašistov z Netflixumusel ospravedlniť afroamerický vrah 76 starenky bielej farby pleti či zfetované hispanské hovädo ktoré zrazilo v obytnej štvrti čínske dieťa by ste čakali márne... ()

Hurikány (2021) (S03E09) 

Aj hurikány sú rasisti...teda aspoň podľa tohto dokumentu si zámerne vyberajú ako miesta pustošenia chudobné, pochopiteľne afro nejaké (tentokrát afro-portorikánske) mestá či štvrte. Po katastrofe ľuďom pochopiteľne pomáha iba mladá sebavedomá žena, ktorá sa nečakane angažuje vo feministickom hnutí. Ešte aby Netflix 24 minút nespomenul niektorú z týchto vecí. O hurikánoch sa nedozviete takmer nič, chýbal mi tam patriarchát a ozrejmenie prečo sú ničivejšie tie so ženskými menami. Hurikány, nie ľudia. ()

Reklama

Reklama