Reklama

Reklama

Mandalorián

(seriál)
  • USA The Mandalorian (viac)
Trailer 1
USA, (2019–2023), 16 h 29 min (Minutáž: 31–59 min)

Tvorcovia:

Jon Favreau

Hrajú:

Pedro Pascal, Gina Carano, Carl Weathers, Werner Herzog, Nick Nolte, Emily Swallow, Omid Abtahi, Taika Waititi, Giancarlo Esposito, John Beasley, Horatio Sanz (viac)
(ďalšie profesie)

VOD (1)

Série(3) / Epizódy(24)

Obsahy(1)

Seriál pojednává o dobrodružstvích osamělého lovce, který najde malého tvora Grogu a snaží se ho ochránit před Impériem a mnoha jinými nepřáteli, kteří se ho snaží využít ve svůj prospěch. Na své cestě oba zažívají mnohé nástrahy i nebezpečí. (ČSFD)

Zaujímavosti (217)

  • Seriál bol natočený cez Unreal Engine pôvodne vytvorený na tvorbu hier, ale propagačnému tímu knižnice skenov Quixel sa podarilo vytvoriť práve cez Unreal Engine čisto animované video, ktoré vyzerá ako natočené kamerou, napriek tomu, že bolo vytvorené na nadpriemerne silnom hernom počítači v reálnom čase, to bol jeden z motívov vytvorenia verzie špeciálne pre tvorenie filmov, čoho využili tvorcovia Mandaloriana, vďaka čomu animácia prvýkrát mohla vznikať priamo pri natáčaní záberu a teda režisér mohol vidieť, ako bude záber vyzerať priamo v seriáli. (Krnac)
  • Podľa analýzy serveru TorrentFreak je Mandalorian najviac nelegálne sťahovaným seriálom za rok 2020. (Phosphorus)
  • Mandalorian sa svojím rozpočtom 1. série 120 miliónov amerických dolárov stal najdrahším seriálom na dĺžku stopáže. (Krnac)

Mandalorián - Kapitola 1: Mandalorián (2019) (epizóda) (S01E01)

  • Keď Mandalorian (Pedro Pascal) vedie v úvode svojho zajatca, ten poznamená: „Dúfal som, že budem voľný na Deň rodiny (Family Day) a zájdem domov za rodinou.“ To priamo odkazuje na The Star Wars Holiday Special (1978), v ktorom sa domov na Deň rodiny (čo je obdoba Vianoc) snaží dostať Chewbacca. V tomto filme nám navyše bol vôbec prvýkrát predstavený člen klanu Mandalorianov, konkrétne Boba Fett. (ČSFD)

Mandalorián - Kapitola 9: Šerif (2020) (epizóda) (S02E01)

  • V epizóde sú zmienené aj najznámejšie osady na planéte Tatooine – Mos Eisley a Mos Espa. V Mos Eisley sa odohralo prvé stretnutie Obi-wana a Lukea s Hanom a Chewbaccom. Mos Espa sa zase objavila v Hviezdne vojny: Epizóda I - Skrytá hrozba (1999). Väčšina epizódy sa odohráva v Mos Pelgo. Táto osada nám bola prvýkrát predstavená v hre „Star Wars: The Old Republic: Knights of the Eternal Throne“ a výskytom v tejto epizóde sa oficiálne zaradila do kánonu. (ČSFD)

Mandalorián - Kapitola 9: Šerif (2020) (epizóda) (S02E01)

  • V úvodnej sekvencii sa Mando (Pedro Pascal) stretne s viacerými fanúšikom Star Wars známymi druhmi. Vo dverách ho zastaví Twi'lek. Gor Koresh, s ktorým debatuje, patrí k rase Abyssin. Pozerajú sa na boj dvoch zelených, divím sviniam podobných Gamorreanov. Všetky tieto druhy sa objavili už v pôvodnej trilógii. V tejto scéne sa objaví aj Zabrak, člen rasy, ktorej najznámejší predstaviteľ je Darth Maul. (ČSFD)

Mandalorián - Kapitola 9: Šerif (2020) (epizóda) (S02E01)

  • Konfrontácia medzi Mandom a mužom známym ako Cobb Vanth bola silné inšpirovaná filmom Dobrý, zlý a škaredý (1966). Vidíme tu detailné zábery na oči, chvejúce sa prsty, siahajúce po zbrani a strnulé tváre, ktoré boli ikonické pre záverečný súboj vo vyššie zmienenom westerne. (ČSFD)

Mandalorián - Kapitola 9: Šerif (2020) (epizóda) (S02E01)

  • Príšera, okolo ktorej sa prevažne točí táto epizóda, sa nazýva Krayt Dragon. Jedná sa síce o prvý výskyt živého jedinca tohto druhu v ságe Star Wars, ale kostru tohto druhu sme mohli vidieť už v Star Wars: Epizóda 4 - Nová nádej (1977), a to hneď zo začiatku, keď R2D2 a C3PO idú po púšti na Tatooine. (ČSFD)

Mandalorián - Kapitola 1: Mandalorián (2019) (epizóda) (S01E01)

  • Keď Mandalorian (Pedro Pascal) prechádza trhoviskom, na ohni sa opeká zviera, zatiaľ čo druhý príslušník jeho druhu sa zdesene prizerá z klietky. Jedná sa o druh Kowakian monkey-lizard. Jedného z týchto tvorov choval Jabba the Hutt ako domáceho miláčika v Hviezdne vojny VI - Návrat Jediho (1983). Táto scéna je pomerne desivá vzhľadom k faktu, že sa jedná o pomerne inteligentné tvory so zmyslom pre humor. (ČSFD)

Mandalorián - Kapitola 10: Pasažier (2020) (epizóda) (S02E02)

  • V epizóde môžeme vidieť scénu, kde droid opeká mäso draka z predošlej epizódy na ohni z tryskového motoru. Je to odkaz na jednu atrakciu v Disneylande, v časti Galaxy's Edge, konkrétne na jedáleň Ronto Roaster, kde pripravujú mäso týmto spôsobom. (ČSFD)

Mandalorián - Kapitola 11: Dedička (2020) (epizóda) (S02E03)

  • Táto epizóda si opäť robí žarty zo Stormtrooperov a ich neschopnosť zasiahnuť terč. Na ich účet zaznie veta: „Nedokázali by trafiť ani bathu do boku.“ Batha je mimoriadne veľké, dlhosrsté ťažné zviera so zahnutými rohmi, ktoré sa objavilo už v Star Wars: Epizóda IV - Nová nádej (1977). (ČSFD)

Mandalorián - Kapitola 11: Dedička (2020) (epizóda) (S02E03)

  • Scéna, v ktorej sa živočích s chápadlami prisaje na tvár „Baby Yodu“, je narážkou na facehuggera z filmu Votrelec (1979). Na tento film odkazovala aj scéna liahnutia sa malého „pavúka“ Krykna z predošlej epizódy. Termovízia v mandalorianskej helme je zase narážkou na film Predátor (1987). (ČSFD)

Mandalorián - Kapitola 11: Dedička (2020) (epizóda) (S02E03)

  • Vodný mesiac Trask je obývaný predovšetkým rasami Mon Calamari a Quarren. Obe nám boli predstavené už v originálnej trilógii a obe pochádzajú z planéty Mon Cala. (ČSFD)

Mandalorián - Kapitola 11: Dedička (2020) (epizóda) (S02E03)

  • Žeriav, ktorý v úvode vyťahuje Razer Crest z vody, je prerobené imperiálne kráčadlo AT-AT, ktoré poznáme už z originálnej trilógie. (ČSFD)

Mandalorián - Kapitola 12: Infiltrácia (2020) (epizóda) (S02E04)

  • Táto epizóda si urobila žarty aj z jedného obľúbeného nedostatku vo svete Star Wars. Keď má Mythrol prejsť k ovládaniu reaktora, odmieta to so slovami: „Nie je tu žiadne zábradlie.“ Zábradlie nad hlbokými a nebezpečnými miestami chýbalo už na Hviezde Smrti, kde musel podobne nebezpečnú cestu absolvovať Obi-Wan. Zábradlia chýbali aj na pristávacej rampe v Oblačnom meste na planéte Bespin či na lávkach pri súboji s Darth Maulom a tento nedostatok bol terčom posmechu už od roku 1977. (ČSFD)

Súvisiace novinky

Disney o rok odsouvá hranou Moanu

Disney o rok odsouvá hranou Moanu

07.04.2024

Pokud jste fanoušci hraných verzí disneyovských animáků, následující první zpráva pro vás nebude úplně pozitivní. Plánovaná hraná verze animovaného snímku Moana (Odvážná Vaiana: Legenda o konci světa… (viac)

Zemřel Carl Weathers

Zemřel Carl Weathers

02.02.2024

Přichází smutné zprávy ze zámoří. Ve věku šestasedmdesáti let zemřel ve čtvrtek 1. února v kalifornském Los Angeles americký herec Carl Weathers, známý především svou rolí boxera Apolla Creeda z… (viac)

Příštím Star Wars filmem bude Mandalorian & Grogu

Příštím Star Wars filmem bude Mandalorian & Grogu

09.01.2024

Lucasfilm na oficiálních stránkách Star Wars jen tak mimochodem odhalil, co dalšího nás ohledně vesmírné ságy čeká. Pod režijním vedením Jona Favreau a produkčním dohledem Davea Filoniho a Kathleen… (viac)

Reklama

Reklama