Reklama

Reklama

Mandalorián - Season 2 (2020) (séria)


Kapitola 13: Jedijka (S02E05)

(epizóda)
  • Česko Kapitola 13: Jedi (viac)

VOD (1)

Mandalorián sa vydá na planétu, na ktorej vládne krutá magistrátka. Tá však má mocnú nepriateľku. (Disney+)

Zaujímavosti (13)

  • V závere epizódy sa dozvieme, že Ahsoka Tano hľadá Veľkoadmirála Thrawna. Thrawn je jedným z najinteligentnejších a najnebezpečnejších vodcov Impéria, ktorý nám bol predstavený v seriáli Star Wars Rebeli (2014–2018) a ktorého príbeh bol rozvinutý v nekánonických dielach. Poslednou vecou, ktorú o ňom vieme z kánonu, je, že zmizol, keď mladý Jedi Ezra Bridger s pomocou vesmírnych veľrýb (purrgil) uniesol jeho loď do neznámych končín vesmíru. Ahsoka Tano od tej doby očividne pátrala po Ezrovi a po Thrawnovi. (ČSFD)
  • Ahsoka povie, že Yoda bol jediným príslušníkom svojho druhu, ktorého poznala. To je zaujímavé, pretože v Rade rytierov Jedi sme mohli vo filme Hviezdne vojny: Epizóda I - Skrytá hrozba (1999) vidieť aj ďalšieho príslušníka tohto druhu - Yaddle. Táto rytierka sa však v ďalších filmoch neobjavila a zdá sa, že zomrela skôr, než sa do chrámu rytierov Jedi dostala Ahsoka. (ČSFD)
  • Dôvodom, pre ktorý sa Ahsoka rozhodla necvičiť Dieťa (ktorého meno Grogu nám bolo odhalené v tejto epizóde) je ten, že jeho citová naviazanosť na Mandaloriana by ho mohla urobiť náchylným k temnej strane. Toto priamo odkazuje na osud Anakina Skywalkera, ktorý bol Ahsokiným majstrom. Ahsoka používa taktiež podobné argumenty, aké použil Mace Windu (Samuel L. Jackson) v Hviezdne vojny: Epizóda I - Skrytá hrozba (1999), keď odmieta trénovať Anakina. (ČSFD)
  • Bojové droidy v tejto epizóde hovoria jazykom Huttov. (ČSFD)
  • I v tomto díle se objevilo mnoho odkazů na originální Star Wars filmy. Při příletu na Corvus je Razor Crest skenován ručním skenerem vesmírných lodí, který používali rebelové ve Star Wars Epizoda IV (1977) při příletu Millenium Falcona na Yavin 4. V zahradě magistry Morgan Elsbeth (Diana Lee Inosanto) v Calodanu byl zase k vidění závlahový systém velmi podobný tomu z pouštní farmy Owenů na Tatooinu, který se objevil ve Star Wars Epizoda IVStar Wars: Epizoda II (2002). A brána města Calodan vydávala při otevírání velmi podobný zvuk, jako brána Jabbova paláce na Tatooine ve Star Wars Epizoda VI (1983). (Sidarius)
  • V tomto díle se objevila v jedné z rolí další známá persona ze světa slavných sci-fi filmů, a to Michael Biehn, který hrál vojáka z budoucnosti Kylea Reesea ve filmu Terminátor v roce 1984 (mihl se i v Terminátorovi 2, 1991) a velitele vesmírných mariňáků Dwaynea Hicksa ve filmu Vetřelci (1986). Na některé rysy těchto dvou slavných postav jsou dokonce v Mandalorianovi i dvě reference. (Sidarius)

Reklama

Reklama