Reklama

Reklama

Manifest

(seriál)
  • USA Manifest
Trailer 3
Dráma / Mysteriózny / Sci-Fi / Thriller
USA, (2018–2023), 45 h 17 min (Minutáž: 40–50 min)

Tvorcovia:

Jeff Rake

Hudba:

Danny Lux

Hrajú:

Josh Dallas, Melissa Roxburgh, J.R. Ramirez, Athena Karkanis, Luna Blaise, Parveen Kaur, Joel de la Fuente, Curtiss Cook, Richard Topol, Mugga, Jack Messina (viac)
(ďalšie profesie)

Série(4) / Epizódy(62)

Pri zaoceánskom lete dôjde k nevysvetliteľnému zmiznutiu lietadla, ktoré sa znovu objaví o 5 rokov neskôr, kedy sa už všetci dávno zmierili s jeho stratou. Kým cestujúci v lietadle strávili len pár hodín, na svete medzitým ubehlo niekoľko rokov... Keď let číslo 828 spoločnosti Montego bezpečne pristál po turbulentnom, no rutinnom lete, posádke a pasažierom spadol kameň zo srdca. Napriek tomu však v priebehu tých niekoľkých hodín v lietadle ubehlo na svete päť rokov a priatelia, rodiny aj kolegovia cestujúcich dávno oplakali ich stratu, vzdali sa nádeje a posunuli sa v živote ďalej. Kým stanú tvárou v tvár nemožnému, všetci teraz dostanú druhú šancu. Akonáhle však ich nová realita získa jasnejšie obrysy, objaví sa ďaleko väčšia záhada a niektorí z pasažierov si čoskoro uvedomia, že sú možno predurčení k oveľa významnejším veciam, než si kedy vôbec dokázali predstaviť. (TV Dajto)

(viac)

Recenzie používateľa Anderton k tomuto seriálu (67)

Manifest (2018) 

Možno je Manifest "béčkový" Lost pre menej sústredených divákov a navyše obľubujúcich nejakú tu melodrámu ako šľahačku na vrchole torty, ale na rozdiel od mnohých mystery seriálov hrá s divákmi férovú hru a na pokladané otázky dáva odpovede. Kto je naladený na správnu vlnu a má podobné seriály rád, nevadí mu riešenie nášho bytia prostredníctvom náboženských fráz a ani prepletanie vedy s niečím nadprirodzeným, tak sa rád stratí so všetkými pasažiermi letu 828 na niekoľko sezón v atmosfére a stratosfére totálneho mysteriózna. Osobne som rád, že sa až zas tak opatrne nechodí celý čas okolo horúcej kaše a karty (doslovne aj metaforicky) sa vykladajú na stôl priebežne a na konci sa vyloží z rukávu aj niekoľko es. ()

Season 1 (2018) (S01) 

Tak nakoniec hodnotím prvú sériu veľmi silnými troma hviezdami, namiesto pôvodne zvažovanému vyššiemu hodnoteniu. Problém je samozrejme aj v kontroverznom finále, kde sa toho veľa nedozvieme. No a čisto subjektívne zvaľujem vinu na Bena a jeho neuveriteľne otravnú rodinu, kde najmä jeho premúdrelá dcéra v teen veku nám otvára virtuálny nožík vo vrecku. Séria sa mohla pohodlne scvrknúť na desať epizód a ponúknuť aj viac odpovedí. Každopádne som si seriál celkom obľúbil, plánujem sa pozrieť aj na ďalšiu sériu a odpovede na nastolené otázky ma skutočne zaujímajú. 70% ()

Pilotní díl (2018) (S01E01) 

Tak som si zo srandy pozrel pilot seriálu, ktorého námet znie zaujímavo a ešte neviem, či nešlo len o pokus, alebo absolvujem celý seriál. Je tu niečo z Lost, The OA, Sense 8 alebo Leftovers, čo je dobrá správa. Zdá sa ale, že Manifest asi nebude až tak ambiciózny ako spomínané veci, je dosť možné, že bude pokračovať telenovelovým štýlom. Pevne ale dúfam, že sa bude dostatočne riešiť aj samotná záhada a dočkáme sa aj odpovede na základnú otázku. ()

Sestup (2018) (S01E02) 

Zrejme lepšie než pilot. Do akcie sa viac zapája aj polícia a čaká nás aj jeden tajomný prízrak, ktorý ale asi nebude nadprirodzeného charakteru, ako naznačil šokujúci koniec. Dobre funguje aj motivácia postáv a zobrazenie ich emócií, je to však stále len začiatok a nie je ešte isté, akým smerom sa to celé vyvinie a či náhodou nebude tých 16 epizód na jednu sériu príliš. ()

Turbulence (2018) (S01E03) 

Celá epizóda sa točí okolo vraždy, ktorá ukončila predchádzajúcu časť. No a som prekvapený, že sa na konci aj vyriešila a nejde tak o záhadu, ktorá by sa ťahala až do konca série, prípadne ešte dlhšie. Taktiež sa môžeme v budúcnosti tešiť na odpoveď na ďalšiu záhadu, a to stav pasažierov lietadla počas turbulencie. Ako je možné, že si títo ľudia prešli takouto skúsenosťou? Skrátka stále sa niečo dialo a súkromné záležitosti postáv boli odsunuté skôr na druhú koľaj. Takýto postup by som bral aj ďalej. ()

Nevyzvednutá zavazadla (2018) (S01E04) 

Štvrtá epizóda sa venuje istému čiernemu pasažierovi letu 828 a zároveň aj desivým víziám, v ktorých dve ženy vidia tajomného strieborného anjela a nám je sprostredkovaný pomocou ľakačiek. Nakoniec sa obe tieto zdanlivo nesúvisiace línie v závere pretnú, respektíve spoja do jednej a celú záhadu logicky osvetlia. Problém som mal s tým, že ma tento príbeh jedného utečenca až tak nezaujal, ale nedá sa čakať, že príbeh každého pasažiera bude dokonalý. ()

Navazující lety (2018) (S01E05) 

Tentokrát to bolo skôr o rodinných záležitostiach, ale rozhodne potešila naháňačka v metre a aj samotný záver. Akoby si tvorcovia vyčlenili na každú epizódu jednu záhadu. Taktiež prebiehajú aj nejaké tie čachre na polícii a tie ma nijak obzvlášť nebavia. Ale ten dojem z eppizódy je zase najmä vďaka poslednému záberu pozitívny. ()

Mimo radar (2018) (S01E06) 

No podľa mňa zatiaľ najlepšia epizóda seriálu. Zisťujeme, že postavy z letu 828 dokážu byť emocionálne prepojené, ale zrejme iba niektoré z nich. Navyše sa dozvedáme aj niečo o tajomnej skrýši istej nadnárodnej konglomerácie, ktorá robí s pasažiermi letu isté experimenty. No a o nich nemá poňatia ani vyšetrovacia jednotka. Čiže tu máme všetko, čo robí mysteriózny seriál mysterióznym seriálom. ()

Všechno špatně (2018) (S01E07) 

Tak sme sa dozvedeli, že robiť priemyselnú špionáž je vlastne hračka. Ihneď vás zoberú do firmy, kam sa potrebujete zašiť, nemáte síce k ničomu prístup, ale stačí obliať kolegu, on ihneď vybehne von, lebo servítky so sebou náhodou nemá a vy rýchlo skopírujete veľký súbor. Ale aby som nebol nespravodlivý, opäť sa na to dobre pozeralo a dočkali sme sa aj nejakých tých zaujímavých zvratov, na čo sme si už u tohto seriálu zvykli a na čo sa vždy teším. ()

Není návratu (2018) (S01E08) 

Pátranie po tom, kam sa presťahovala tajomná organizácia spoločne so svojimi pokusnými králikmi sa výrazne posunulo vpred, dokonca sme sa aj po dvoch epizódach dozvedeli ich konečnú destináciu. Som rád, že na niektoré otázky dáva seriál takmer okamžité odpovede, čo sa nestalo prvý krát a dúfam, že ani nie posledný. Opäť tu máme ďalšiu informáciu ohľadom schopností preživších, treba si dávať bacha, komu poviete o svojich hlasoch v hlave, aby náhodou nezomrel. Takže bacha na to aj v skutočnom živote, nikdy neviete... ()

Určování polohy (2018) (S01E09) 

Tak za samotný priebeh záchrannej akcie a (opäť) šokujúci záver ide o jednu z najzáživnejších epizód prvej série. Na druhú stranu tu extra lezú na nervy hysterické postavy a korunu tomu všetkému nasadzuje manželka, ktorá vyhodí manžela z domu po tom, čo záchrani život ich synovi. Prečo si tvorcovia takýmto spôsobom podrážajú nohy, vážne nechápem. Ale emócie mali byť prečo vypäté, len dúfam, že z tohto hľadiska sa situácia upokojí, pretože evidente napísať dialógy rozrušeným postavám scenáristom tohto seriálu nejde úplne od ruky. ()

Boční vítr (2018) (S01E10) 

Po oslobodení jedenástich pasažierov musí byť tempo nasledovnej epizódy z princípu o niečo pomalšie, čo ale nie je na škodu veci. Na škodu veci sú opäť emocionálne rodinné výlevy, kde si postavy hovoria, koho je čo vina a koho čo vina nie je a osobne by som sa zobral preč a išiel do krčmy, ako riešil konfrontáciu s nejakým novým mužom v manželkinom živote a jeho vplyv na moju dcéru. Krátko po začiatku sa dozvedáme, že tajomný major hľadá istý svätý grál a tvorcovia opäť, myslené v dobrom, nesklamali a my už na konci epizódy vieme, čo to je. ()

Stopy v mracích (2019) (S01E11) 

Jednoznačne najlepšia epizóda doposiaľ. Ja iba dúfam, že smerom k záveru to ešte poriadne vygraduje a zodpovedajú sa dôležité otázky. Sme svedkami viacerých simulácií pôvodného letu cez tajomnú búrku a nakoniec aj do búrky naživo dve postavy opäť vstupujú a je to vážne napínavé. Ako skončia? Nie je tu snáď po prvýkrát absolútne žiadna vata a rodinné spory proste idú bokom. Na plný počet to stále nie je, ale veľa nechýbalo. ()

Uprostřed ničeho (2019) (S01E12) 

Tak smerom k záveru, respektíve od deviatej epizódy, to vážne hustne a každý diel predstavuje relatívne uzavretý celok, ktorý sa trochu vymyká zase tomu predchádzajúcemu. Samozrejme sledujeme kontinuálny dej počas celej sezóny, ale je fajn, že tvorcovia stále prichádzajú s niečím novým. V dvanástke sledujeme únos Kala a jeho hľadanie, respektíve nie tak úplne únos, ale viac nechcem prezrádzať. No a na konci nás zase čaká celkom prekvapivé uzavretie. Fokus na základnú dejovú linku a mierne potláčanie rodiných šarvátok do pozadia Manifestu sluší. ()

Přiblížení povoleno (2019) (S01E13) 

Pokračujeme tam, kde sme minule skončili, čiže v lese. A opäť sa dozvieme zopár zaujímavých informácií. Je ale škoda, že tie najdôležitejšie scény sú nakrútené až príliš gýčovo. Pričom mohlo ísť o veľmi silné záležitosti. No a dejová línia s hejterom ma príliš nebavila a navyše mi pripadá zbytočná a iba naťahuje stopáž. Ale možno sa mýlim a ešte sa z nej niečo vykľuje. ()

Upgrade (2019) (S01E14) 

Tak namiesto gradovania tu máme skôr omáčku. Niežeby bola táto epizóda o ničom, len tesne pred záverom sem vpašovávať ešte nejakého falošného proroka a jednu jeho slepú veriacu mi prišlo proste brzdiace tie zaujímavejšie dejové línie. Poteší ale scéna s majorom, tu už taktiež jej tvár dlhšie poznáme, i keď stále nevieme kto to v skutočnosti je. No a záver tvorcom zase vyšiel, i keď už urobili aj lepšie. ()

Tvrdé přistání (2019) (S01E15) 

Ak sa celá epizóda odohráva na fízlici, je to skrátka vždy zábava a napinák. Dokonca sa tu ocitajú ako zatknutí hneď dve postavy počujúce volania. Jeden hajzlík, ten druhý nie, ale niektorí by chceli, aby bol. Len sa treba trochu preniesť nad to, že sa v New Yorku zatýka aj za to, ak sa chcete dostať do domu vlastnej matky. No a ja sa snažím preniesť stále cez to, aký je dokonalý Ben veľký suchár a jeho rodina neznesiteľná. ()

Předpokládaný čas odletu (2019) (S01E16) 

Dobre, na jednu dôležitú otázku dostaneme odpoveď a nie je príliš optimistická. Stále som však vôbec nemal pocit, že sledujem finále 16-dielnej série a skrátka že len ide o normálnu časť, po ktorej si hneď chcem pozrieť ďalšiu, aby som zistil, čo sa bude diať ďalej. Takže asi všetko dôležité sa dozvieme v sérii číslo 2, prípadne 3, 4 či 5. Myslím, že tvorcovia sa mali snažiť uzavrieť sériu ako celok s potenciálom do budúcnosti, kde sa mohli rozvíjať ďalšie dejové linky. ()

Season 2 (2020) (S02) 

Osobne považujem druhú sériu za vydarenejšiu, než tú prvú. Tvorcovia sa snažia na niektoré otázky dávať aj odpovede, z toho, čo sme videli v prvých dvoch sériách, sa ale ešte celkový obraz puzzle zložiť nedá. Každopádne teraz seriál pracuje zovretejšie s motívom hesla, ktoré sám explicitne prezentuje: všetko je so všetkým prepojené. Druhá séria je žánrovo veľmi pestrá, na svoje by si mal prísť každý divák, ktorý sa do seriálu pustil. Ako vieme, čaká nás už ohlásená séria číslo tri a osobne dúfam, že bude posledná, aby nedošlo k zbytočnému odkladaniu odpovedí na neskôr, až vlastne zabudneme, čo sme sa vôbec na začiatku pýtali. ()

Zapněte si pásy (2020) (S02E01) 

Tak mám dojem, že pilot druhej série bol lepší než finále tej tretej a pokojne mohlo ísť aj o samotné finále, keďže dospejeme k jednému zaujímavému prekvapeniu. Len treba brať trochu s nadhľadom, že niekto postrelený guľkou do brucha absolvuje operáciu a o pár dní už pobehuje v práci so zbraňou v ruke a občas povie "au". No a musím skonštatovať, že sledovať Manifest v origináli je rozhodne lešpie, postavy až tak nelezú na nervy než pri českom dabingu. ()

Reklama

Reklama