Reklama

Reklama

Dievča

  • Česko Dívka (viac)
Trailer 2

Obsahy(1)

Lara je trans žena, ktorá sa narodila s telom a menom chlapca. Podstupuje hormonálne a chirurgické procedúry, ktoré z nej spravia ženu. Zároveň sa zapisuje na prestížnu baletnú školu, kde oddych nemá miesto. Všetci v jej okolí jej snahu a túžbu chápu a podporujú ju, film nie je o boji s okolím. Je o vnútornom boji Lary, o túžbe, ktorá je tak silná, že jej v nej nič nezabráni. (ASFK)

(viac)

Videá (2)

Trailer 2

Recenzie (67)

nunka 

všetky recenzie používateľa

Intímny príbeh dospievania ženskej duše v mužskom tele a silná výpoveď náročnej problematiky transrodových ľudí, ktorí túžia byť len sami sebou. Film "Girl" nie je o dialógoch ani o dramatickom scenári. Samotný príbeh a vnútorné pocity trans ženy sú autentickou drámou a kým sa rodová rozlada nevyrieši, duša si prechádza peklom. Čas na operačný zákrok plynie pomaly a počas prípravy Lara dostáva nadmerné množstvo podpory a prijatia - od otca, kamarátov, lekárov a učiteľov. Napriek silnému zdroju pomoci vo svojom okolí zvládanie svojich vnútorných pocitov, nenaplnených túžob dáva len veľmi ťažko. V závere vnútorné pnutie graduje a Laru neopúšťajú najmä tí najbližší. V dnešnej spoločnosti je obdobný "hyper podporujúci koncept" stále scifi, práve o to väčšiu hodnotu má tento réžijne a herecky veľmi dobre vydarený snímok. ()

angel74 

všetky recenzie používateľa

Příběh Lary působí tak realisticky, až z toho bolí u srdce. Celovečerní filmový debut belgického režiséra Lukase Dhonta nabízí citlivý a hluboký pohled do duše dospívající dívky uvězněné v chlapeckém těle, která se touží stát balerínou. Pro svůj sen je přitom ochotná podstoupit téměř cokoliv. Victor Polster mi svým výjimečným hereckým ztvárněním titulní role doslova vyrazil dech. Závěrečné rozuzlení mě vskutku šokovalo, i když jsem podvědomě očekávala něco podobného. (85%) ()

Reklama

misterz 

všetky recenzie používateľa

Veľmi jemne a naturálne vykreslená transgender problematika. Je to peklo narodiť sa do cudzieho tela, pričom ani všetko pohodlie, podpora a komfort tohto sveta takémuto nešťastníkovi situáciu neuľahčia. Na druhú stranu ale mám pocit, že si to Lara sťažila aj sama. Práve v tak náročnom období sa ešte aj venovať baletu a náročným tréningom... Neviem, doktorom to malo skôr docvaknúť, buď jedno alebo druhé. Nič nie je bez obetí, hlavne tak významná a dôležitá vec v živote transgendera ako je zmena pohlavia. Silný nadpriemer. 85/100 ()

vydumnica 

všetky recenzie používateľa

Tema trans mi je na mile vzdialena, takze som sa nedokazala uplne vzit do toho, cim Lara prechadzala. Kazdopadne herecky vykon to bol skvely, uverila som, ze Lara je dievca. Neustale opakujuce sa baletne sceny a zabery na zakrvavene prsty na nohach ma postupne prestavali bavit. GIRL je psychologicky film, vela sa tam toho neudeje. Bavil by ma viac, keby sme sa dozvedeli viac z toho, co bolo predtym, napr. ci reakcia otca bola od zaciatku taka cool, alebo ako si zila Lara este ako chlapec, mohli byt nejake flashbacky...ani o Larinej mame sme sa nic nedozvedeli. Pre mna skor priemer, ani zle, no ani nic extra... ()

pan Hnědý 

všetky recenzie používateľa

Síla! Ohlas z Cannes nelhal. Nesmírně depresivní záležitost podaná do hloubky hlavní postavy (a opět nádherná práce s neherci). Evropská optika vyzařující přes plátno pod kůži. Slow-motion záběry ve vodě pohlcující, záběr na horské dráze bych chtěl, aby trval hodiny. V závěru se mi těžko dýchalo. [MFF Cinematik 2018] ()

Galéria (29)

Zaujímavosti (6)

  • Lukas Dhont získal svou inspiraci pro film v roce 2009, když četl novinový článek o belgické dívce, která byla po narození přidělena otci, který se usiloval stát balerínou. (ČSFD)
  • Všetky scény, kde Lara tancuje, odtancoval Victor Polster úplne sám. Počas troch mesiacov trénoval desať hodín týždenne. (pucino)
  • Konkurzu na hlavní roli se zúčastnilo 500 účastníků mezi 14–17 lety. Dívky, chlapci i trans. Nikdo však nebyl tak dobrý v tanci a hereckém projevu zároveň. Tým se proto znovu vrhl do hledání, tentokrát v řadách obsazení tanečníků a Victor Polster byl objeven. Odpovídal přesně tomu, co hledali. (Kamas)

Súvisiace novinky

Kdo bude letos soutěžit o Zlatou palmu v Cannes?

Kdo bude letos soutěžit o Zlatou palmu v Cannes?

17.04.2022

Přesně za jeden měsíc, tedy v úterý 17. května odstartuje 75. ročník prestižního mezinárodního filmového festivalu v Cannes. Obří filmový svátek konající se na francouzské riviéře letos oslaví tři… (viac)

S Kreativní Evropou na festival do Cannes

S Kreativní Evropou na festival do Cannes

06.03.2019

Program Kreativní Evropa letos v lednu již po třetí vyhlásil celoevropskou soutěž s názvem #euFilmContest, v níž si filmoví nadšenci mohou otestovat své znalosti současného evropského filmu. Deset… (viac)

31. Evropské ceny vyhlášeny

31. Evropské ceny vyhlášeny

17.12.2018

31. ročník European Film Awards, neboli evropské alternativy Oscarů, byl čerstvě vyhlášen a velkým vítězem se stal snímek, který před týdnem novináři na Zlatých glóbech jaksi opomněli. Drama Studená… (viac)

Reklama

Reklama