Reklama

Reklama

Ajka

(festivalový názov)
  • Rusko Ayka (viac)
Trailer 2

Obsahy(1)

V dystopickém prostředí opuštěných moskevských ulic za neustávajícího padání sněhu se potácí mladá Kyrgyzka, která je na útěku z porodnice, v níž zanechala své právě narozené dítě. V těžké finanční nouzi a s již neplatnými imigračními dokumenty je připravena vzít jakoukoliv práci, aby si mohla dovolit střechu nad hlavou, zatímco neustále krvácí a trpí silnými poporodními bolestmi. Roztřesená ruční kamera zblízka pronásleduje bídou zlomenou ženu, jež i v tom nejhorším existenčním utrpení nachází víru a lásku ke svému odloučenému dítěti. (MFDF Ji.hlava)

(viac)

Videá (1)

Trailer 2

Recenzie (12)

Aljak 

všetky recenzie používateľa

Silne naturalistický film, v hlavnej úlohe so zlomenou dievčinou Ajkou, ktorá putuje zimnými moskovskými ulicami. Dynamická kamera umocňuje celú existencionálnu odyseu, ktorou si mladá Kyrgyzka prechádza. Vo svojej podstate pôsobí film určite pozoruhodne a ja ako milovník naturalizmu by som mal byť v podstate nadšený. Lenže ani zďaleka nezdieľam to všeobecné nadšenie ostatných hodnotiteľov tohto filmu. Celé mi to prišlo nanajvýš beznádejné a v danom kontexte aj dosť kruté. A neviem ako vás, ale mňa by skôr zaujímalo, čo danej bezvýslednej Ajkynej situácii predchádzalo. Toto všetko už bol len dôsledok... Určite poľutovaniahodný, ale v podstate zároveň nepochopiteľný. ()

Reklama

solisoli 

všetky recenzie používateľa

V prvom rade je antiutopistický kinematografický šok z ruského prirovnávania sa k USA a západnej Európe, kedy emigranti prichádzajú za lepším životom. Tu, do Ruska. Uff. Kto by tomu uveril. A ešte k tomu emigranti, ktorí zamieňajú teplé Kyrgyzké, alebo Kazašské stepi za studené a zasnežené moskovské podnebie. Už potom je to príbeh o bezhraničnom zúfalstve Ajky, ktorá má v závese kameru, ktorá sa od nej počas celého diania, neoddelí a ponúka strhujúci dej úchvatnej Samal Esljamovej v hlavnej úlohe. Skvelá réžia, námet, dramaturgia , výprava a kamera. To čo môže prežívať divák, až do samého špiku kosti, v reálnom podaní, tohto veľavravného diela, nie je každodenná záležitosť a musí zanechať neskutočný a nezabudnuteľný zážitok, až do úplného famózneho záveru, kedy sa v Ajke prejaví materinsky cit, tak reálne a úchvatne podaný, za tým všetkým čo Samal Esljamová predtým predviedla. Klobúk dolu. ()

StaryMech 

všetky recenzie používateľa

Svým způsobem roztomilý první záběr nepřipraví na to, co bude následovat. Dvorcevoj se ve svém druhém celovečerním snímku vydal cestou raných bratří Dardennů; štve svou kazašskou krasavici ze železa vánicí zaskočenými ulicemi a zatemněnými brlohy posovětské Moskvy, přesvědčivý, soucitný k své hrdince a nelítostný k divákovi. Myslím, že jsem nebyl sám, kdo si po zhlédnutí filmu přál, aby se režisér příště vrátil do asijských stepí. ()

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Človek si ani neuvedomuje v akých otrasných podmienkach musia žiť a pracovať ľudia v niektorých častiach naše Zeme. Vlastne asi vo väčšine krajín, keďže Európa, Severná Amerika + pár vyspelých štátov tvoria drvivú menšinu. Už len tá predstava, že „útek za lepším životom do Ruska“ znie tak absurdne. Ale od tohto filmu som vzhľadom na hodnotenie očakával oveľa viac. Nie, že mi chýbala profesionálnejšie stvárnenie, naopak, tá kvázi domáca kamera naturalisticky zobrazila ten príbeh. Ale práve ten príbeh ma nedojal, nebolo to také vypäté než som očakával. Smutné, ale nie dostatočne emočné. ()

Galéria (12)

Zaujímavosti (2)

  • Natáčanie filmu prebiehalo v ruskej metropole Moskva. (MikaelSVK)
  • Zástupcovia Kazachstanu zvolili snímku ako svojho kandidáta do boja o nomináciu na 91. ročník Oscara v kategórii Najlepší cudzojazyčný film za rok 2019. (MikaelSVK)

Súvisiace novinky

23. Ji.hlava je tady

23. Ji.hlava je tady

10.10.2019

Třiadvacátá Ji.hlava je za dveřmi. Mezinárodní festival dokumentárních filmů letos nabídne premiéry českých snímků, přehlídku ukrajinského režiséra Felixe Soboleva, filmy žen o ženách i dosud… (viac)

Reklama

Reklama