Reklama

Reklama

Vatikán a Třetí říše

(TV film)
  • Španielsko El vaticano y el Tercer Reich (viac)

Obsahy(1)

Volba kardinála Pacelliho papežem v březnu 1939 byla nezpochybnitelná. Jeho duchovní a intelektuální kvality byly dobře známy a prověřeny diplomatickými zkušenostmi v době, kdy působil jako nuncius v Berlíně a ministr zahraničí pod Piem XI. Jeho reputace však byla v roce 1963, pár let po jeho smrti, zpochybněna díky skandální premiéře hry Náměstek od Rolfa Hochhuta. Text mluví o vatikánských vztazích s Německem během 2. sv. války a zodpovědnosti za neaktivitu papeže Pia XII. vůči holokaustu. Tento dokumentární film nabízí přístup k reálným faktům, jež nechávají kontroverzní téma stále otevřené. (Viasat)

(viac)

Recenzie (4)

janesX 

všetky recenzie používateľa

Myslel som že sa dozviem niečo nové, niečo zásadné, ale tento dokument Pia XII. na jednej strane mierne obhajuje, na druhej mierne kritizuje. Bol to kolaborant? Antisemita? Zbabelec? Tento pápež sa počas vojny viac bál zničenia kresťanstva a svojej cirkvi ako zničenia ľudstva. Môj názor je, že všetci pápeži od toho prvého až po Pia XII boli väčinou hovädá ktoré sa k moci dostávali podvodmi a násilím. Prvý "normálnejší" pápež bol až Jan Pavol II. ()

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Téma Vatikán a Hitler. Polemika o zodpovednosti, čo mal kto vtedy urobiť, hlavne pápež, je živá a stále otvorená. Dokument dobre odhaľuje pravdepodobné logické pohnútky pápeža, zároveň ale stanovuje správny predpoklad, že sa pápež samotný nezachoval ako správny kresťan. Viac do hĺbky však nejde, čo je na škodu. ()

Reklama

Marze 

všetky recenzie používateľa

Shrnutí dokumentu: Pius XI. zbabělý nebyl. Naivní také ne (Vatikán měl nejlepší špionážní službu a deporty Židů byly viditelné), kolaboroval do určité míry. Antisemita? Předsudky měl. Šel příkladem? Velkým příkladem nebyl – jeho následovníci kráčeli po jiných cestách. Dokument na začátku osvětluje politickou situaci. Hitlera podporovala koalice konzervativních stran a katolických stran protože Hitler dovedl zavést pořádek. Rozhodující bylo, že ve Výmarské republice 23.3. 1933 Německá katolická strana, jedna z nejdůležitějších ve Výmarské republice, hlasovala pro udělení absolutní moci Adolfu Hitlerovi. Hitler nakonec nedodržel sliby a nahradil křesťanské kříže německou svastikou. Lze to shrnout, že tento papež spíše ochraňoval katolické zájmy před zájmy lidstva. Dokument také pokládá otázku jak by jste se zachovali vy? ()

Volodimir2 

všetky recenzie používateľa

Dokument vysvetľuje vzťah medzi Vatikánom a Nemeckom v priebehu 2. svetovej vojny a zodpovednosť pápeža Pia XII. za nekonanie proti holokaustu. Postoj dokumentu je ale veľmi jednoznačný a teoretický nič svetoborného nepriniesol. Pápež František sa chystal v roku 2015 sprístupniť tú časť vatikánskeho archívu, ktorá obsahuje dokumenty o činoch katolíckej cirkvi a jej predstaviteľov počas druhej svetovej vojny.Na svetlo by tak mohli vyjsť napríklad dôkazy o tom, ako sa za vojny zachoval vtedajší pápež Pius XII. Ten niekedy býva kritizovaný za to, že sa nedokázal dosť dôrazne postaviť proti nacistickému vyhladzovaniu Židov. Pápež Pius XII. počas vojny ako morálna autorita sklamal práve preto, že pred holokaustom zatváral oči. Bývalého pápeža otvorene kritizoval napríklad židovský spisovateľ a nositeľ Nobelovej ceny Elie Wiesel. Ale Vatikán zatiaľ mlčí!!! ()

Galéria (6)

Reklama

Reklama