Reklama

Reklama

Neznámy vojak

  • Česko Neznámý voják (viac)
Trailer 2
Fínsko / Belgicko / Island, 2017, 179 min (Alternatívna 133 min)

Réžia:

Aku Louhimies

Predloha:

Väinö Linna (kniha)

Kamera:

Mika Orasmaa

Hudba:

Lasse Enersen

Hrajú:

Eero Aho, Johannes Holopainen, Jussi Vatanen, Aku Hirviniemi, Hannes Suominen, Arttu Kapulainen, Paula Vesala, Samuli Vauramo, Joonas Saartamo (viac)
(ďalšie profesie)

VOD (1)

Obsahy(1)

Stalin a Hitler si v roku 1939 dohodli rozdelenie vplyvu v susedných krajinách a ihneď začali aj s ich delením. A nikto im v tom ani moc nebránil. Spoločne obsadili Poľsko, Stalin zabral Lotyšsko a Estónsko. Na rade bolo Fínsko, po ktorom Rusi žiadali vydanie Karélie ležiacej na jej hraniciach blízko Leningradu. V novembri 1939 bez vyhlásenia vojny vtrhla červená armáda do Fínska, ale aj napriek mnohonásobnej prevahe nedokázala fínsku obranu prelomiť. Až po niekoľkých mesiacoch tzv. zimnej vojny vybojovali na Fínsku časť územia. V roku 1941 sa situácia zmenila. Nemecká armáda vtrhla do Sovietskeho zväzu a Fínsko sa rozhodlo vybojovať obsadené pohraničie späť. Tento vojnový konflikt medzi malou severskou krajinou a totalitnou komunistickou mašinériou pripomínal boj Dávida s Goliášom. Vojnová dráma Neznámy vojak rozpráva príbeh jednej fínskej jednotky, ktorá sa postavila cez túto vojnu na obranu krajiny proti agresorovi. Film vystihuje drsne a realisticky skutočný vojnový konflikt, vidí ho očami rôznorodej skupiny mužov, ktorých pevne spojila vojna. Film vznikol podľa knižného bestselleru Väinö Linny, ktorý pre jeho príbehy čerpal aj z vlastnej skúsenosti. (CinemArt SK)

(viac)

Videá (2)

Trailer 2

Recenzie (258)

Pejpr 

všetky recenzie používateľa

Jako výroční sedmitisícový film jsem si zvolil celkem náhodně tento, pro mě neznámý, tříhodinový finský epos a musím říct, že lepší volbu jsem udělat nemohl. Neznámý voják není tradiční válečný film, jedná se opravdu o historický epos týkající se bolestných finských dějin. Je krásné vidět, že každá válka je v podstatě pořád stejná - nejdřív tam a pak zase zpátky a ani tady se nekoná výjimka a kdyby bylo v žánru navíc i roadmovie, nedivil bych se. Doporučuje 10 vojáků z 10 z bratrstva neohrožených. ()

*CARNIFEX* 

všetky recenzie používateľa

Bez zbytočných “rečí”, presne takto by mal vyzerať, no hlavne takýmto spôsobom na diváka pôsobiť - vojnový film, respektíve film o VOJNE. Keby som chcel (no nechce sa mi), napísal by som sem “milión” dôvodov, prečo je “Neznámy vojak” o 100 % lepší, než akýsi “Hacksaw Ridge”. Toto je na rozdiel od spomínaného, Gibsonovho gigantického krviprelievania, absolútne nevtieravá forma získavania pozornosti, kedy spočiatku divákovi na osudoch hlavných hrdinov (hrdinu), vlastne ani príliš nezáleží. Lenže odstupom času, mu čoraz viac začína dochádzať, že ide o viac ako len o úbohú propagandu, či velebenie samého seba, v ktorej sa bojuje za demokraciu či lepšie vyhliadky do budúcna na území inej krajiny, ale o späť vzatie "slobody" na vlastnom území, respektíve o rešpekte, jedného voči druhému, ktorí bojujú po svojom boku bez ohľadu na postavenie, i keď o zachovanie disciplíny v období vojny, snáď nemôže byť ani reč. A to je dosť podstatne odlišný pohľad na vec, na vojnu ako takú. Za mňa jeden výborný, aj keď zbytočne, extrémne dlhý počin, ktorý treba omnoho viac precítiť, než “vidieť”. ()

Reklama

laik_60 

všetky recenzie používateľa

Ďalšia verzia filmového spracovania (prvá v roku 1985) Linnovej knihy. Rovnako ako v predchádzajúcom filme aj tu bol taký typický severský pohľad na život vojakov bojujúcich v II. sv. vojne proti Rusom. Strach, aj hrdinstvo, humor a vojnové tragédie sa striedali v dlhokánskom (trojhodinovom) filmovom snímku. ()

Paxxx.cz 

všetky recenzie používateľa

Co se týče stopáže (koukal jsem na 180 minutovou verzi), tak je to pro mě tuším nejdelší válečných film, který jsem kdy viděl. Je to velmi naturalistický snímek, zobrazující válku ve vší své krutosti. Tahle část války navíc nepatří mezi úplně známé a dovoluji si říct, že jde o zapomenutou kapitolu 2. světové války. Todle se zkrátka finským kolegům podařilo. Na zavěr si taky musím s chutí zařvat nejoblíběnější slovo filmu - Perkele! - doporučuji 8/10. ()

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Vcelku nuda. 80% príbehu sa odohráva v lese a potom už len rôzne neprehľadné streľby. Aspoň že jedna pekná Fínka tam v chatrči bola, ale aj tá bola na obrazovke len výnimočne. Je však zaujímavé, že takí Fíni boli v podstate jasnými spojencami nacistov a nesypú si popol na hlavu, ako sa to robí pravidelne u nás. Proste robili to, čo mohlo pomôcť ich národu. ()

Galéria (50)

Zaujímavosti (6)

  • Ve filmu se objevily tanky T 34/76 a T 34/85. Zbraně použité ve filmu byly finský samopal Suomi m/1931, sovětský samopal PPSH-41, protitanková puška L-39 Lathi a puška mosin-nagant. (K98)
  • Film vydělal za první víkend ve Finsku 3,6 milionů amerických dolarů, což je nejúspěšnější uvedení finsko-jazyčného filmu vůbec. Zároveň jde o nejvýdělečnější film ve finských kinech v roku 2017. (Inferio)
  • Film je volně založen na skutečné postavě jménem Viljam Pylkäs (28. února 1912, Valkjärvi – 6. února 1999, Lempäälä), který byl předlohou pro hlavního hrdinu filmu jménem Antero 'Antti' Rokka, podle knižního románu „Neznámý voják“ spisovatele jménem Väinö Linna. Spisovatel Linna a Pylkäs spolu bojovali v Pokračovací válce (1941–1944).  Události, jejich umístění a chronologie byly autorem upraveny, ale charakter hlavního hrdiny a jeho spolubojovníků našel spisovatel Linna ve skutečných osobách. Například slavná filmová scéna, kdy Anti Rokka zastřelí sám mhoho rusů a zastaví tak útok, se Pylkäsovi opravdu stala a byl při ní zraněn do hlavy. Během této bitvy dosáhl zabití 83 potvrzených nepřátel. (JerryBrno)

Súvisiace novinky

72. Jussi Awards - výsledky

72. Jussi Awards - výsledky

24.03.2018

Již po dvaasedmdesáté byly oceněny nejlepší finské filmy za uplynulý rok. Nejlepším filmem je drama Nekonečná cesta, proměnilo šest nominací ze třinácti. Kromě nejlepšího filmu posbírala ceny za… (viac)

Reklama

Reklama