Reklama

Reklama

Okupácia 1968

  • Slovensko Okupácia (viac)

VOD (1)

Obsahy(1)

Dokumentárny projekt o auguste 1968 je kolektívnym subjektívnym pohľadom na vojakov „spriatelených“ armád, ich názory a dojmy z okupácie Československa v auguste 1968 a úlohu, ktorú v rámci nej zohrali. Hlavnou otázkou je, ako sa „malý človek“ chová v konfrontácii s tzv. „veľkým príbehom“. Akú úlohu zohráva osobná zodpovednosť, zachovanie osobného uhlu pohľadu alebo morálka a čo sa stane v momente, keď si musia vyberať medzi záchranou života a poslúchaním rozkazov? Aké pocity mali vojaci, vyslaní do cudzej krajiny, aby tam „spravili poriadky“? Tento film sa zaujíma o vojakov rôznych národností a postavenia – od pešiakov po generálov. So zámerom získať čo najrôznorodejšie pohľady na tému, nakrúcali film 4 režisérky a 1 režisér z 5 krajín bývalého Varšavského paktu, ktoré spoločne participovali na okupácii. (RTVS)

(viac)

Recenzie (9)

blondboss 

všetky recenzie používateľa

Jeden z mnohých priemerných historických dokumentov, ktorý síce čo-to povie o udalostiach z roku 1968 tu v Česko-Slovensku, avšak nedá nejaký komplexný pohľad. Skôr sú to spomienky a výjavy vojakov z krajín vtedajšej Varšavskej zmluvy, ktorí opisujú, čo pociťovali a ako vtedy tú situáciu brali. Čiže v zásade len iný pohľad na svet, tentokrát z toho okolitého sveta. Ničím to ale nie je zaujímavé. 50 % ()

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Z tohtoročnej produkcie venujúcej sa roku 1968 sa mi tento dokument páčil asi najviac. Každá epizóda je inak podchytená, ponúka iné príbehy a zároveň vzhľadom na to, že film tak začína aj končí takpovediac päťkrát, nie je rozhodne jeho dĺžka na nevydržanie. I keď ak by každý príspevok trval po 15 minút, asi by sa nič závažné nestalo a o nič by sme neprišli. Prvé dve epizódy nie sú príliš nápadité, až príliš sa na seba podobajú a myslel som, že už dokument odpískam, ale po nástupe nejakého poľského hudobného festivalu, ktorý by som naopak určite neprežil, ma dokument začal skutočne baviť a bavil až do konca. ()

Reklama

Autogram 

všetky recenzie používateľa

Musím sa aj ja pridať k názoru, že je to pomerne zbytočný projekt. Radoví vojaci museli len počúvať rozkazy a nemohli rozmýšľať, čo robiť, a už vôbec nemohli rozumieť a hodnotiť to, čo sa dialo. Dnes už to hodnotia, ospravedlnia sa, vypijú si pohárik (za krátky film ich stihnú asi desať) a to je za pol hodiny asi všetko. –––– Наливать! ()

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Nudnejšie a dlhšie to už nešlo? Už po pätnástich minútach sa začali lepiť viečka. Navyše keď prišli pasáže s hudbou a nejakým hraním trúbky, tak to už bola čistá uspávanka. O okupácii nič nudnejšie nevyšlo, navyše išlo o konfrontáciu ľudí, ktorí v podstate nemohli nič urobiť, aby potiahli za nitky a preto ich ani nemožno z ničoho obviňovať. ()

Slarque 

všetky recenzie používateľa

Nápad na pohled na události srpna 1968 z pohledu příslušníků intervenčních armád byl dobrý, ale kvalita příspěvků byla přece jen nevyrovnaná. Ten polský dokonce byl nejspíš o hudebním festivalu v Sopotech ;-) 130 minut mi připadá dost, takže jsem nakonec rád, že jsem viděl o více než půlhodinu kratší televizní verzi (70%). ()

Galéria (6)

Reklama

Reklama