Reklama

Reklama

Pán prstenů: Prsteny moci

(seriál)
  • USA The Lord of the Rings: The Rings of Power
Trailer 5
USA, (2022–2024), 17 h 57 min (Minutáž: 65–72 min)

Série(2) / Epizódy(16)

Začínáme dobou relativního míru a sledujeme společenství postav, které čelí znovuobjevení zla ve Středozemi. Od nejtemnějších hlubin Mlžných hor přes majestátní lesy Lindonu, dechberoucí ostrovní království Númenor, až po nejzazší kouty mapy, stvoří tato království a postavy dědictví, která přežívají ještě dlouho po jejich odchodu. (Prime Video)

(viac)

Recenzie používateľa Anderton k tomuto seriálu (9)

Série 1 (2022) (S01) 

Prvá séria je skôr taký fanservis pre fanúšikov, ktorí chceli mať vysvetlené a ukázané všetko, čo sa odohralo pred Pánom prsteňov. Bohužiaľ to hard core fanúšikov skôr rozhodilo, čiže v tomto prípade mám skôr dojem, že si viac užijú seriál práve nie dokonalí znalci Stredozeme a jej histórie, pretože nebudú všade vidieť tie rozdiely. Osobne som sériu príliš neprežíval, užíval si krásny vizuál, akceptoval fakt, že na trilógiu to skrátka mať nebude, že kauzalita nie je najsilnejšou stránkou (asi to mal nakrúcať jeden režisér s jednou víziou) a zbytočne sa kvôli tomu všetkému nerozčuľoval. Ono to potom celkom slušne funguje. Najlepšie castingové rozhodnutie je obsadiť do úlohy Galadriel Morfydd Clark, čo je vzhľadom na fakt, že ide o hlavnú postavu, dobrá správa. ()

Stín minulosti (2022) (S01E01) 

Uspokojiť každého nažhaveného fanúšika známej postaršej literárnej klasiky a aj filmov spred dvoch dekád bola podobne nereálna úloha ako svojho času úloha uspokojiť Prométheom každého fanúšika Votrelca. Z pilotu však cítiť maximálnu snahu tvorcov dať do látky a jej spracovania úplne všetko a z veľkej miery sa im to aj podarilo. Pre niekoho to bude možno málo "jacksonovské", pre ďalšieho zase až príliš, pre niekoho málo "tolkienovské", pre niekoho zase príliš. A tak by sme mohli pokračovať. Mnohí ale zase budú mať obrovskú radosť skrátka iba z faktu, že sa opäť vraciame do Stredozeme. ()

Na moři (2022) (S01E02) 

Druhá epizóda ponúka zrejme o málo viac dynamických scén ako pilot, Bayona si dokonca povedal, že nám ponúkne aj čisto napínavú sekvenciu, ako zo správneho španielskeho hororu. Ak vás ale baví viac akcia na mori, tak si prídete určite na svoje, A ak sa tešíte do podzemného príbytku trpaslíkov, tak budete nadšení. Len treba brať ako fakt, že toto obdobie života v obľúbenom svete nebolo tak temné ako v Pánovi prsteňov a tak ani tento fikčný svet nie je tak temný. Možno sa to ale nasledujúcimi epizódami bude meniť. ()

Adar (2022) (S01E03) 

Númenor vyzerá úchvatne, k tomu niet čo dodať, aj prvé dve časti vyzerali dobre, ale nie tak draho, ako by jeden očakával. Tentokrát sme mohli byť spokojní. Dej sa nijak extra zvlášť neposunul, ale aspoň ide vpred a nie niekde mimo cesty. Dozvieme sa napríklad, čo znamená tajomný znak a na záver nás čaká krvavý súboj so škretmi a jedným hnusne digitálnym vrkom. Ale aj ten sa dá akceptovať, dlho sa na scéne neohreje. Každá dejová línia mala grády, každá po svojom, ale plne chápem, že tento prístup k látke musí byť pre viacerých sklamaním. Našťastie mne Prstene moci sedia, na druhú stranu tento názor nikomu vnucovať nebudem. ()

Velká vlna (2022) (S01E04) 

Možno zatiaľ najslabšia epizóda, čo ale hovorím z pozície diváka, ktorý si seriál obľúbil. Veľa sa toho síce nestane, ale stále ideme vpred a uvidíme v tejto časti aj niekoľko artefaktov známych z Pána prsteňov, čo musí potešiť aj tých, ktorí zatiaľ spokojní nie sú. Osobne som si užil aj veľkú vlnu, i keď ide len o sen, skrátka tú musí tvorcom závidieť aj Emmerich, najmä po Moonfalle. Máme tu ale aj zopár rozpačitých scén (Galadriel vo väzení, Elf sa, čo sa týka zjavovania sa v tej pravej chvíli, vyrovná aj Gandalfovi), čo je škoda, u mňa ich ale vyvažujú spomínané momenty. ()

Odchody (2022) (S01E05) 

Ten odchod z Númeronu sa naťahuje, tvorcovia asi nedokážu opustiť krásnu architektúru, ktorú vytvorili, ale nakoniec nastupujeme na lode a odchádzame v krásnej scéne ako od Jacksona. Okrem niekoľkých krásnych veľkých celkov, z ktorých je jedna je temná ako z Návratu kráľa, ma tentokrát netradične najviac zaujali rozhovory elfov s trpaslíkmi, respektíve elfov s elfami a ich dilemou, čo s tým nešťastným mithrilom. ()

Udûn (2022) (S01E06) 

Žena na režisérskej stoličke k látke pristúpila trochu inak ako jej mužskí predchodcovia. Žiadne krásne panorámy, ale špinavá akcia od začiatku do konca. Ale pozor, akcia skôr komorná, bojuje sa v jednej dedine, ak sa táto usadlosť dá vôbec nazvať dedina. Čiže žiadna bitka o Helmov žľab, Rings of Power si podobné bitky asi nechávajú na ďalšie série, ak vôbec. Čiže môžete byť ako sklamaní, tak nadšení. Umiera sa celkom brutálne a nečakane, čo (ne)príjemne prekvapí. Vrcholom je ale až samotný záver, ktorý vyzerá monumentálne a neodporúčam epizódu sledovať tesne pred spánkom, môžete mať apokalyptické sny. ()

Oko (2022) (S01E07) 

Ako človek a divák, ktorý tento seriál neprežíva a nie je preňho zmyslom života dostať od neho presne to, čo očakáva, tak som si užil aj túto asi najpomalšiu epizódu celého seriálu. Prechádzky po spustošenej krajine po výbuchu sopky a zrod Mordoru ma bavil. Samozrejme chápem, že niektoré dialógy a preslovy sú dosť mimo chápania, Elrond napríklad tvrdí, že vždy dodrží slovo, čím popiera svoje chovanie z predchádzajúceho deja. Ale zábery z Morie a spomínaného Mordoru ma dokázali zabaviť po celú stopáž. ()

Slitina (2022) (S01E08) 

Príbeh, respektíve príbehy nesmerovali k žiadnej veľkolepej bitke a tak sme sa jej v závere ani nedočkali. Sklamanie? Pre mnohých určite. Všetko ale v rámci možnosti jednej série končí, máme tu Saurona, najmä pri konfrontáciách s Galadriel, výrobu troch prsteňov moci aj so záverečným songom, ktorý nám osvetlí aj tie zvyšné. Scény v lese s čarodejníkom, Sauronovými uctievačmi a kvázi hobitmi majú správnu "prsteňovskú" atmosféru a sú to najlepšie z finále. ()

Súvisiace novinky

Začaly práce na třetí sérii Prstenů moci

Začaly práce na třetí sérii Prstenů moci

29.02.2024

Druhá série ještě ani nemá oznámené datum premiéry, ale už teď víme, že se začalo pracovat rovnou na třetí řadě, v níž se vrátíme do Středozemě. Seriál Pán prstenů: Prsteny moci se pyšní obrovskými… (viac)

The Boys dostávají mexický spinoff

The Boys dostávají mexický spinoff

29.11.2023

Amazon sype peníze do všeho, co se alespoň trošku hýbe. U Citadely a Prstenů moci se rozhodně na ničem nešetřilo a v rozpočtech létaly obří cifry, že by se to ale promítlo do výsledných kvalit… (viac)

Seriálový Fallout má datum premiéry

Seriálový Fallout má datum premiéry

25.10.2023

Seriálová nabídka streamovací služby od Amazonu se brzy rozroste po Pánovi prstenů o další slavnou značku. Už příští duben totiž na Prime Video dorazí adaptace kultovní herní série Fallout od… (viac)

Akční Citadela se dočká další řady

Akční Citadela se dočká další řady

26.05.2023

Amazon opět zatřásl svými bezednými měšci na peníze a potvrdil dříve avizovanou druhou sérii akčního seriálu Citadela. Projekt, který měl poměrně komplikovanou cestu na obrazovky a několikrát změnil… (viac)

Reklama

Reklama