Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Básnik a politik Miroslav Válek (1927 – 1991) bol výraznou osobnosťou, ktorá v uplynulom storočí natoľko poznamenala slovenskú kultúru, že nevyrovnať sa s ňou by znamenalo ponechať bez reflexie jej nezanedbateľnú časť. Dodnes je považovaný za jednu z najrozporuplnejších postáv slovenského kultúrneho a spoločenského prostredia, spojenú s mnohými legendami a kontroverziami. Tvorcovia filmu sa snažia pátrať po koreňoch týchto kontroverzií. Významnú, priam determinujúcu úlohu v jeho životnom príbehu zohrala doba, ktorá poznamenala vývoj celej našej krajiny a osudy všetkých jej obyvateľov. Film je zodpovedným a objektívnym príspevkom k reflexii Válkovej osobnosti. Základným východiskom filmu je Válkov vnútorný rozpor. Rozpor medzi Válkom básnikom a Válkom politikom. Rozpor medzi intímnym a verejným a naopak. (ASFK)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (16)

Radko 

všetky recenzie používateľa

Miroslav Válek, progresívny básnik s nesporným talentom, nihilista na dreň slova. V 60. rokoch výrazne otváral stavidlá slobodnej umeleckej tvorby. Stretol sa s Allenom Ginsbergom počas jeho týždenného bratislavského pobytu. Podporoval nezávislé umelecké skupiny, akými boli Osamelí bežci. Umožňoval publikovať v časopise Mladá tvorba, ktorý viedol, mladým nádejným spisovateľom. Nehľadel pritom na ideové sfarbenie ich diel, či kádrový profil autora. Ideológia sa s ním však tiahla ako v profesnom, tak osobnom živote. Druhou manželkou bola pohľadná dcéra sovietskeho diplomata Valeriána Alexandoviča Zorina, Zora. Jej tata bol významný kágebák, v rokoch 1945-47 veľvyslanec ZSSR v Česko-Slovensku. Hlavný scenárista boľševického prevratu v Č-SR 1948. Podľa dobových svedkov sa Válek ruského svokra obával. Dôkladne zmapovaný dokument zaznamenáva aj tragické dôsledky spolužitia s básnickým géniom. Prvá manželka sa za nejasných okolností utopila. Zora, druhá Válkova manželka, dva roky po rozvode psychicky na dne skočila z okna. Ako normalizačný minister slovenskej kultúry pomohol desiatkam perzekvovaných umelcov, nad niektorými mladými rebelmi držal ochrannú ruku (Marián Varga). Jeho podiel účasti na potlačení sviečkovej manifestácie ostáva nevyjasnený, napriek snahe dokumentu urobiť z neho odporcu, nesúhlasiaceho so zákrokom polície a použitím vodných diel proti pokojne demonštrujúcim. Kontroverzná osobnosť, po ktorej ostalo výnimočne kvalitné básnické dielo. A odkaz, že aj keď pracujete pre totalitnú vládu, dá sa pôsobiť v rámci istých limitov, minimálne na osobnej úrovni aj výrazne protirežimne. Jeho vnuk je dnes (2021) bratislavským primátorom. ()

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Miroslav Válek, veľký básnik, ktorého slová si pamätajú aj ľudia, čo poéziu nečítajú, vďaka pesničke Mira Žbirku: Jesenná láska. A zároveň kontroverzná osoba, ktorá sa angažovala v dobe normalizácie. Avšak do akej miery to bol naozaj človek komunista, ktorý strašne veril v socialistické myšlienky? Na to sa snažia prísť v tomto dokumente, ale pravda aj tak ostane už navždy len v svedomí samotného Váleka. Pre väčšinu ostane navždy známy ako básnik a nie ako minister. Veď kto sa môže pochváliť, že jeho diela boli preložené do štrnástich cudzích jazykov, medzi iným aj vo Veľkej Británii či v Spojených štátoch amerických? ()

Reklama

blondboss 

všetky recenzie používateľa

Veľmi zaujímavý dokument zo života jedného z najvýznamnejších básnikov a politikov komunistickej doby našej histórie. Lančarič sa ponoril nielen do pracovného, ale aj súkromného života tohto človeka konfrontovaného aj s najbližšími preživšími, ktorí ho vnímali rôznymi pohľadmi. Mne osobne to dalo nové pohľady na vec - napr. som nevedel, že Matúš Vallo je jeho vnuk. Hudobný doprovod bol tiež vhodne zvolený a celkovo dokumentu vdýchol melancholický tón. Jeden z tých lepších slovenských dokumentov. 80 % ()

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Informačne rozhodne dostatčone vyčerpávajúci dokument. A na svoju rešpekt vzbudzujúcu stopáž prekvapivo rýchlo ubiehajúce. Čo je trochu paradox, pretože Válek nemá v úmysle ohurovať žiadnymi inovatívnymi ani ozvláštňujúcimi formálnymi vsuvkami. Ilustračné zábery z okupácie, Husákových prejavov, záberov zo zjazdov ÚV KSČ, rôznych fotiek natiahnutých cez celú obrazovku a tak podobne sme mali v slovenských dokumentov skutočne dosť, na druhú stranu ale čo viac pridávať k rozprávajúcim hlavám, pokiaľ nie je režisér experimentátor a nemá v ýmysle doplniť klasicky pojatý dokument o nejakú ilustračnú rekonštrukciu alebo animovanú vložku, či kontrapunktickú hudbu. Válek je porfesionálne vysoko zvládnutý dokument, stále však ide z drvivej väčšiny o zábery na hovoriace hlavy a ak by som v súčasnosti nemal v zornom uhle práve naše tohtoročné dokumenty a nebol týmto prístupom už presýtený, dal by som vyššie hodnotenie. ()

Hamaradža 

všetky recenzie používateľa

Kvalitne spracovaný a informačne veľmi bohatý dokument, trpiaci prílišnou literárnosťou, formálnym konzervativizmom, vďaka čomu nemôže zaujímať asi nikoho mimo cieľovú skupinu, napriek tomu, ako chytro sa pozerá na (česko)slovenskú minulosť skrz jednu kontroverznú postavu a pokladá mnoho zaujímavých otázok, ak je divák ochotný celú dobu počúvať. 3,5* ()

Galéria (10)

Reklama

Reklama