Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Česká filmová rozprávka pre malých i dospelých, nakrútená podľa predlohy Jana Wericha. Delostrelec Pankrác, dragún Bimbác a vojenský kuchár Servác dostali od dobrosrdečných trpaslíkov ďakovné dary, o ktoré ich pripravila zlá princezná Bosanba. Trpaslíci im opäť pomôžu, ale veteránom dlho trvá, kým pochopia, čo je pre nich najdôležitejšie... (STV)

(viac)

Zaujímavosti (45)

  • Zdeňkovi Svěrákovi (minister) sa nepáčil záver filmu, lebo ako sa filmový nos sťahoval, bolo tam veľa záberov nemeckých miest. A preto poprosil režiséra Oldřicha Lipského, aby film skrátil a tieto časti vystrihol, lebo je to už nuda. Oldřich Lipský odpovedal, že nemôže, lebo požiadal o navýšenie rozpočtu, lebo bude natáčať vo Východnom Nemecku a musí Barrandovskéj komisii ukázať čo najviac záberov z Nemecka. Vo Východnom Nemecku sa dostala v roku 1985 do kín verzia o tri minúty dlhšia (96 min) a bol tam kompletne celý materiál natočeného filmu, ktorý Lipský vo Východnom Nemecku natočil. Zvláštnosťou je, že keď filmová rozprávka vyšla na DVD v Nemecku v roku 2004, bola značne zostrihaná do minutáže 88 minút, kde boli napr. vystrihnuté pasáže, ako nemeckí vojaci s pripravenými puškami sledujú nos k ich hranici alebo kompletne celá scéna, kde Zdeněk Svěrák rozpráva cez telefón s Nemeckom. (Raccoon.city)
  • Vida Skalská (princezná Bosana) zaspomínala, že kedysi jej už dosť prekážalo a otravovalo, keď ju ľudia zastavovali na ulici a pýtali sa, či je tá princezná s dlhým nosom. Dnes ju to naopak teší a je rada, že ju ľudia spoznávajú aj po toľkých rokoch. Ako sama priznala, chvíľu po odvysielaní niekoľkej reprízy rozprávky bola akurát v pôrodnici a keď porodila jej sestra, ktorá k nej prišla, hneď spýtala, či je princezná s dlhým nosom z rozprávky namiesto toho, aby jej zablahoželala k novorodencovi. Jej deti, keď vysielali rozprávku v TV, mali radosť až do chvíle, pokiaľ jej nezačal rásť nos, to sa im nepáčilo a odchádzali od obrazovky. (Raccoon.city)
  • Zdeněk Svěrák (minister), ako autor scenára prezradil, že ústrednú pieseň, ktorú nazval pre film "Není nutno" v pôvodnej poviedke od Wericha s názvom "Fimfárum" nenájdeme. Ústredná pieseň z predlohy sa mu totižto nepáčila. (Raccoon.city)
  • Filmová rozprávka sa v roku 1985 zúčastnila na filmovom festivale Fantasporto v Portugalskom hlavnom meste Porto. (Raccoon.city)
  • Zdeněk Svěrák (minister), autor scenára, pôvodne v filmovej rozprávke hrať veľmi nechcel a presvedčil ho až režisér Oldřich Lipský. Zdeněk Svěrák svoj herecký výkon po rokoch hodnotí veľmi kriticky a hovorí o svojej postave ministra, že v nej pôsobil veľmi kŕčovito. (Raccoon.city)
  • Zdeněk Svěrák (minister) vysvetľuje: "Ja prosím sledujem medzinárodnú situáciu a podľa toho tu odlievame z písmenok guľky alebo z guliek písmená." Táto situácia sa presne diala za vlády Nikola I. v Černohorskom kráľovstve. V hlavnom meste Cetina, kde mal kráľ Nikola I. sídlo, bola prvá tlačiareň na Balkáne a skutočne boli tlačiarenské litery tavené na guľky do zbraní, aby sa Černohorci mohli brániť proti agresorom. (Raccoon.city)
  • Rozprávkový film by sa dal dosť ťažko datovať podľa zobrazených udalostí. Na začiatku môžeme vidieť, ako generáli oceňujú medailami troch veteránov (Rudolf Hrušínský (Pankrác), Petr Čepek (Bimbác) a Josef Somr (Servác)). s veľkou pravdepodobnosťou ide o rok 1791, kedy sa odohrala posledná bitka medzi Habsburskou ríšou a Osmanskou ríšou usudzujúc podľa uniforiem, že traja veteráni boli vojaci Habsburskej ríše. Kráľ Pikola (Július Satinský) mal predobraz v skutočnom Černohorskom kráľovi Nikola I. Ten, ale vládol v rokoch medzi rokmi 1860– 1918 ako prvý a posledný čiernohorský kráľ. (Raccoon.city)
  • Vida Skalská (princezná Bosana) oslavovala počas natáčania svoje narodeniny a Július Satinský (kráľ Pikola) jej doniesol pohár vodky na oslavu. Vida kvôli rekvizite dlhému nosu nemohla piť, tak jej doniesli k poháriku vodky slamku a vôbec netušila, aký to bude mať dopad. Keď v ten deň režisér začal točiť, niečo sa mu nezdalo a spýtal sa, či má niečo s očami a ona sa mu priznala, že má vypité. (Raccoon.city)
  • Vida Skalská (princezná Bosana) povedala, že mala pred známymi hercami veľkú trému a najviac jej v tomto smere pomohol Július Satinský, ktorý stvárnil v rozprávke jej otca kráľa Pikolu a údajne sa k nej choval ako jej skutočný otec. (Raccoon.city)
  • 2,5 metrov umelý nos, ktorý vidíme vo filme, nakoniec skončil v múzeu filmových kuriozít v Amerike. (Raccoon.city)
  • V roku 1984 na 6. festivale českej a slovenskej filmové veselohry v Novém Měste nad Metují získal film Cenu divákov - Novoměstský hrnec smíchu (Oldřich Lipský - Zdeňek Svěrák) a hlavnú cenu poroty Zlatý Prim (Oldřich Lipský). (Raccoon.city)
  • V roku 1996 v diváckej ankete časopisu Audio Video Revue Zlatá kazeta 1995 vyhral film hlavnú cenu Zlatá kazeta za detský film. V roku 1998 na 30. detskom filmovom a televíznom festival Oty Hofmana v Ostrove nad Ohří obsadil film 3. miesto v ankete o najúspešnejší film tridsaťročia podľa výsledku hlasovania rodičov a súrodencov starších ako 15 rokov. (Raccoon.city)
  • V roku 1984 na 5. medzinárodnom festivale fantastických filmov a sci-fi filmov IMAGFIC v Španielskom Madride získal film Cenu za najlepší scenár. (Raccoon.city)
  • V roku 1984 na 16. národnej prehliadke filmov pre deti v Ostrove nad Ohří získal film hlavnú cenu Krištáľová váza. (Raccoon.city)
  • V roku 1984 na 24. festivale filmov pre deti v Gottwaldove získal film Cenu České mírové rady. (Raccoon.city)
  • V titulkoch (ČT1) je zle preložené "PlayBoy Eda", má tam byť FlyBoy Eda, prostý pobíječ much (fly - mucha angl.). (pds)
  • Satinský s Lasicom sa vo filme spoločne pred kamerou neobjavili, Satinský ale v dobrom závidel Lasicovi jeho postavu: „Milanovi som závidel jeho rolu v Troch veteránoch. Túžil som potom zahrať si colníka. A navyše mal celý čas ruku na koze.“ (Arsenal83)
  • Jedným z trpaslíkov bol Jiří Kaftan. To, že si zahral nemého škriatka, ktorý na dorozumievanie používa iba posunky, malo svoj dôvod. Jiří Kaftan bol totiž mím. Dlhé roky viedol aj pantomimické oddelenie na Ľudovom konzervatóriu (dnes Konzervatórium Jaroslava Ježka). Kaftan vo filmoch stvárňoval skôr menšie role, inak bol predovšetkým divadelným hercom. (Arsenal83)

Súvisiace novinky

Zemřel herec Josef Somr

Zemřel herec Josef Somr

16.10.2022

Česká kinematografie v neděli přišla o jedno z velkých hereckých jmen, ve věku osmaosmdesáti let totiž odešel známý český filmový a divadelní herec Josef Somr. Mnozí diváci si na něj vzpomenou jako… (viac)

Zemřel Milan Lasica

Zemřel Milan Lasica

19.07.2021

Ve věku 81 let včera večer zemřel slovenský herec, režisér, textař a humorista Milan Lasica. Rodák ze Zvolenu má k dnešnímu dni na svém kontě přes stovku filmových a televizních rolí. Umění se… (viac)

Zemřel herec Jiří Hálek

Zemřel herec Jiří Hálek

19.12.2020

Ve věku 90 let nás včera opustil český filmový, televizní a divadelní herec Jiří Hálek. Rodným jménem Hugo Frischmann vystudoval pražskou DAMU a ve filmu se poprvé objevil v roce 1948 v kraťasu… (viac)

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

28.05.2019

Letní filmová škola Uherské Hradiště, která se letos koná v termínu 26. července až 4. srpna, přivítá dva významné představitele česko-slovenské kinematografie – režiséra Hynka Bočana a herce Milana… (viac)

Reklama

Reklama