Reklama

Reklama

Limonádový Joe aneb Koňská opera

  • angličtina Lemonade Joe (viac)
Trailer

Obsahy(1)

Kultová  paródia českej legendy filmovej komédie Oldřicha Lipského. Divoký západ a jeho zlí muži ešte nevedia, že na scénu onedlho príde muž, ktorý skrotí nielen ich podivné metódy, ale aj pitný režim. Whisky, ako sa zdá, hrá svoju labutiu pieseň a takmer všetci túžia po zázračnej limonáde kolaloka. Biely kovboj je však vytúžený zatiaľ iba pre ženské srdcia. Trigger Whisky Saloonu hrozí bankrot potom, ako sa v ňom prestane piť whisky. Zdá sa, že odvážnemu lámačovi ženských sŕdc sa nemôže nič stať. Ale nikdy si nemôžete byť istý, čo vám na neznámom mieste nalejú do pohára. Lenže staré porekadlo hovorí: kto sa smeje naposledy, ten sa smeje najlepšie... (RTVS)

(viac)

Zaujímavosti (80)

  • Počas natáčania filmu prišiel do westernového mestečka na návštevu do republiky Hugo Hass v doprovode Martina Friča. Hass obdivoval dekorácie Kolaloka salónu v bielom a prehlásil: "Je vidět, že tady umějí pořád."
    (Raccoon.city)
  • Vtedajší kritici sa o filme vyjadrovali aj tak, že mal byť iba stredometrážnym filmom a divákov by mal baviť iba krátku dobu a paródiu filmu brali pre vtedajšie zriadenie ako problematický žáner. Podľa niektorých kritikov sa budú diváci baviť iba v prvej polke filmu. (Raccoon.city)
  • Jiří Brdečka chcel natočiť film už v 50. rokoch, ale vtedajšie vedenie Barrandova rozhodlo, že western je niečo nepatričného do ľudovo-demokratického zriadenia. (Raccoon.city)
  • Jiří Brdečka vôbec nebol priaznivcom westernových rodokapsov. A ako neskôr spomínal: "Vytvoril som westernovú postavu limonádnika iba čisto pre peniaze a aby som nemusel umývať vagóny, začal som písať tento príbeh na pokračovanie. Keď som vytvoril túto postavu, mal som 23 rokov a vôbec ma ani len nenapadlo, že bude mať taký úspech. Neskôr veľakrát v živote som bol z toho trochu nešťastný, pretože som urobil oveľa viac vecí oveľa serióznejších vecí, ktorí taký úspech nemali." [Zdroj: Stream.cz]
    (Raccoon.city)
  • Jiří Brdečka chcel vnady Olgy Schoberovéj (Winnifred) ešte viac zvýrazniť, tak jej dal prsia viac vytiahnuť von z korzetu. To sa nepáčilo ale režisérovi Lipskému a prsia jej zastrčil späť do korzetu. Nakoniec prišiel Karel Fiala (Limonádový Joe) a upravil jej prsia tak na polovicu, s čím Brdečka aj Lipský súhlasili. (Raccoon.city)
  • Karel Fiala (Limonádový Joe) spomínal, že keď natáčali v kameňolome, v skutočnosti bolo na slnku aj 45 až 50 stupňov, čo využívala počas toho, ako netočila, Olga Schoberová (Winnifred) a chodila iba v tenučkých plavkách a opaľovala sa. Ako so smiechom spomínal Fiala, že kameramani boli tak okúzlený jej zjavom, že pri natáčaní namiesto zaostrovania rozostrovali zábery a nevedeli sa sústrediť. Režisér Oldřich Lipský reagoval na to s hnevom a prikázal sa herečke obliecť, alebo aby odišla čo najďalej od filmárov. (Raccoon.city)
  • Prvý záber, ktorý natáčal Karel Fiala (Limonádový Joe), bol záber, ako pozerá do 100 metrovej priepasti naklonený v ostrom uhle. Kvôli bezpečnosti mu dali parašutistickú vestu, ku ktorej bola ešte pripevnená železná páka, ktorá hercovi siahala až po lopatky. Toto všetko bolo uchytené lanom. Navyše mal ako druhé istenie dva remene, ktoré mal okolo pásu. Ako neskôr prezradil, aj tak sa bál a bolo mu trochu nevoľno. (Raccoon.city)
  • Pri skúškach ako Josef Hlinomaz (Grinpo) otĺkal hlavu Zdeňka Srstku (bitkár) o koleno, v skutočnosti sa ho vôbec ani nedotkol. Natáčali túto scénu asi 10x, ale neúspešne. Režisér Oldřich Lipský sa už nahneval a povedal, že až to teraz nebude dobré, tak si pozície vymenia, čoho sa Hlinomaz zľakol. Následne sa scéna podarila natočiť a Hlinomaz skutočne udieral Srstku do hlavy tak silno, že ten, keď skončil záber, bol úplne zblbnutý a tak omráčený, že keď vstal, sa mu tak točila hlava, že skoro zvalil kameru. (Raccoon.city)
  • Jaroslav Tomsa (bitkár) pri jednom zábere, keď chytil Zdeněka Srstku (bitkár) zozadu, mu nechtiac potiahol kohútik na pištoli, ktorý mal za opaskom. Pištoľ vystrelila a hoci bola nabitá slepými nábojmi, Zdeňkovi urobila dieru do nohavíc. (Raccoon.city)
  • Medzi kaskadérmi v bitkách boli aj také mená ako Otakar Rademacher (finalista majstrovstiev Európy v boxe, na letných olympijských hrách v roku 1948 súťažil v poloťažkej váhe mužov), Karel Rangel (majster republiky v Jude) a Zdeněk Srstka (ako vzpierač v roku 1955 reprezentoval Československo na majstrovstvách sveta v Mníchove, v roku 1957 vybojoval bronzovú medailu na majstrovstvách Európy a v roku 1960 štartoval na letných olympijských hrách v Ríme). (Raccoon.city)
  • Květa Fialová (Tornádo Lou) vo filme aj fajčí takzvané cigarky, v skutočnosti však nikdy nefajčila a bola veľkou odporkyňou všetkých tabakových výrobkov. (Raccoon.city)
  • Květa Fialová (Tornádo Lou) mala pri natáčaní starosť o svoju iba pol ročnú dcéru Zuzanku, a to z toho dôvodu, že sa počas natáčania pila aj pravá whiskey a ona viac ako 3 poháriky nezniesla a mala často pocit, že sa jej točí hlava a nechcela ísť domov, aby v takomto stave svojmu malému dieťaťu neublížila. (Raccoon.city)
  • Květa Fialová (Tornádo Lou) po rokoch povedala, že westerny nemá rada a nikdy sa na žiaden nepozerala. Pred natáčaním filmu ani nevedela do čoho ide a ani divadelné stvárnenie filmu nevidela. (Raccoon.city)
  • Keď Waldemar Matuška (Kojot Kid) hral večer skladbu na gitare v kameňolome v Mořine, sedel nad prudkým zrázom a strašne sa bál, že spadne. Pre istotu bol nakoniec priviazaný lanom. (Raccoon.city)
  • Waldemar Matuška (Kojot Kid) sa dostal do filmu tak, že si ho režisér Lipský vyhliadol v divadle Semafor, kde práve v tej dobe hral chuligána. Prvýkrát sa s režisérom stretol v hoteli Palace, kde prišiel v kovbojskom oblečení, načo režisér prehlásil: "No áno, tak to je jasné, toho ani nemusíte prezliekať." (Raccoon.city)
  • Mesto Stetson v skutočnosti existuje. Nachádza sa v okrese Penobscot County v štáte Maine v USA. (Raccoon.city)
  • Limonádový Joe (Karel Fiala) používa vo filme zbraň Smith & Wesson New Model No.3, Horác Badman alias 'Hogofogo' (Miloš Kopecký) Remington 1866 Derringer, Grimpo (Josef Hlinomaz) Rast-Gasser M1898 a Winchester 1892 Saddle Ring Carbine. (Raccoon.city)
  • 1.3.1955 sa konala vo vtedajšom pražskom Divadle estrády a satiry, terajšom Divadle ABC, premiéra dramatizácie hry, ktorej autormi boli Jiří Brdečka a Oldřich Lipský. Na javisku sa spievalo a tancovalo a Limonádníka predstavoval tenor Rudolf Cortés. Inscenáciu doplnila štylizovaná módna prehliadka, jednou z troch modeliek bola aj Věra Chytilová. Dielo malo až 450 repríz. (Raccoon.city)
  • Úvodnú bitku točili niekoľkokrát a z rôznych uhlov. Bol pripravený špeciálny stôl bez klincov, iba glejený, na ktorý jeden z pištoľníkov prepadol cez zábradlie zo šiestich metrov. Omylom niekto stôl vymenil, ale našťastie mal kaskadér kabát vypchatý hrubou žinenkou, cez ktorú obrovské klince neprešli, takže si "len" vykĺbil ruku. (Raccoon.city)

Súvisiace novinky

Kino na hranici: hvězdy na těšínském nebi

Kino na hranici: hvězdy na těšínském nebi

22.07.2021

Letos se v obou Těšínech budou slavit prázdniny s filmem. Na přelomu července a srpna se po pandemické přestávce diváci setkají naživo v rámci filmové přehlídky „Kino na hranici”. Co je čeká? „Loňský… (viac)

Další smutná zpráva z českého filmového světa

Další smutná zpráva z českého filmového světa

03.10.2020

Ve věku 95 let dnes v Praze zemřel herec Karel Fiala, představitel titulní role v legendární české komedii Oldřicha Lipského Limonádový Joe aneb Koňská opera. Zprávu uvedl Český rozhlas. Ostravský… (viac)

Retro biják 60. – 90. let

Retro biják 60. – 90. let

16.06.2018

Fanoušci retro filmů, zbystřete! Jáchyme, hoď ho do stroje!, Postřižiny, Limonádový Joe, Marečku, podejte mi pero!, Starci na chmelu, Adéla ještě nevečeřela, Noc na Karlštejně, Čtyři vraždy stačí,… (viac)

Kánon filmu 2011

Kánon filmu 2011

13.02.2012

V sobotu 21. ledna byl ukončen výběr filmů Kánonu filmu za rok 2011 a přinesl opět zajímavé výsledky. Původní prosincový termín konání výběru byl z důvodů nečekaných a smutných předvánočních událostí… (viac)

Reklama

Reklama