Reklama

Reklama

Ztraceni ve vesmíru

(seriál)
  • USA Lost in Space
Trailer 1
USA, (2018–2021), 23 h 18 min (Minutáž: 39–66 min)

Hrajú:

Mina Sundwall, Molly Parker, Toby Stephens, Parker Posey, Maxwell Jenkins, Taylor Russell, Ignacio Serricchio, Amelia Burstyn, Raza Jaffrey, Ajay Friese (viac)
(ďalšie profesie)

VOD (1)

Série(3) / Epizódy(28)

Po nouzovém přistání na neznámé planetě se rodina Robinsonových navzdory všemu pouští do boje o přežití a šanci na útěk. Kolem ale číhá plno nebezpečí. (Netflix)

Recenzie používateľa tron k tomuto seriálu (15)

Ztraceni ve vesmíru (2018) 

„Sú to Robinsonovci. Je to rodina. Občas si lezú na nervy a každý z nich je iný. Ale keď dôjde na lámanie chleba, držia pokope.“ Prvá séria super. Skvelé postavy, nesmierne sympatickí (a typovo dokonale vybratí) herci so vzájomnou charizmatickou a vtipnou interakciou, výborná vizuálna stránka (výtvarne bohato stvárnené lode, kostýmy, planéty atď.) a rýchle, svižné, dynamické tempo. Jasné, náhod a nehôd, do ktorých sa Robinsonovci neustále dostávajú, bije do očí. Ale inak veľmi príjemné prekvapenie. Bohužiaľ, druhá séria (logicky) prišla o moment prekvapenia a, to hlavne, po stránke scenárov sa vybrala iným smerom, než aký by ma nejako extra zaujímal (zmenený robot, nekonečné zrady, mimozemská hrozba a Robinsonovci sa stali len členom obrovskej výpravy, čo je zle, lebo táto vydarená rodina najvýdatnejšie funguje osamote). Žiaľ, tretia séria dokázala, že potenciál seriálu bol naplnený, ak nie preplnený. Robinsonovci sa definitívne stali súčasťou veľkej skupiny vesmírnych moreplavcov, pričom niektoré kusy (rodičia) tu boli v podstate až zbytočné. Hrozné boli i scenáre, ktoré to tak (všetko) komplikovali, že už som fakt nemal chuť báť sa o život jednotlivých postáv, najmä keď mi bolo jasné, že v rodinnom seriáli sa „asi“ nestane, že by zomrelo dieťa alebo láskavý rodič. Takže resumé: prvá séria 4*, druhá hmmm a tretia ďakujeme, ale odíďte. Určite by som Robinsonovcov nechcel mať vo svojej blízkosti. Ráno vstanú a cestou zo spálne do kuchyne ich napadne svorka mimozemských robotov, popritom vytopia celý vesmírny koráb, potom do nich udrie blesk, Judy dostane infarkt, ale otec ju zachráni a následne koráb zožerie gigantický červ, ale našťastie uňho robot vyvolá prudké dávanie, ale po vyvracaní z jeho telesných štiav koráb pre zmenu má poškodený motor, našťastie... OK, toto nemá zmysel. Končím. ()

Série 1 (2018) (S01) 

"Nebezpečenstvo, Will Robinson." SPOILERY S pani manželkou sa nám do toho nechcelo, ale povedali sme si, že z nudy dáme prvé dve časti a potom končíme. Lenže boli natoľko super, že sme si Lost in Space okamžite obľúbili a dali sme celú sériu behom pár dní. Extra sympatickí herci, extra extra sympatické postavy, pekný vizuál (vesmírne stanice, lode, planéta...), plno silných, dojemných i humorných scén a namakaný robot. Mínusy? Dr. Smith alias Parker Posey z Vreskotu 3 to zahrala skvele, ale to nič nemení na tom, že ide o protivnú postavu. Otázna je i morálka, kedy sa pre malého chlapca stáva najlepším priateľom robot zavraždiaci pár hodín dozadu 27 ľudí, na čo chlapec následne tohto svojho priateľa prinúti spáchať samovraždu (!) a keď robot zázračne vstane z mŕtvych, chlapec sa mu začne líškať a zasa o ňom hovorí ako o najlepšom priateľovi. No neviem. Logika hapruje (obetovanie paliva pre všetky rodiny kvôli jednej osobe, obrovská planina trpí desiatkami podzemných výbuchov, ale jej povrch je neporušený, bez jediného krátera). Koncový cliffhanger mi pripadal slabo vymyslený. Napriek tomu sú pocity z 1. série pozitívne, s pani manželkou sme si to užili, bola to sranda i dojímavá záležitosť. ()

Dopad (2018) (S01E01) 

"Nebezpečenstvo, Will Robinson." Ohoho, toto vyzerá na začiatok veľkého seriálového priateľstva. Neznámi herci, ale o to sympatickejšie postavy, k tomu dialógy, ktoré majú hlavu aj pätu, pôsobivý vizuál, celkom vydarené flashbacky (riešiace pomerne vážne veci - rozvod, falšovanie dôležitých dokumentov...). Plno dojemných, silných i vtipných momentov. A k tomu namakaný robot. ()

Diamanty na obloze (2018) (S01E02) 

"Tiež som to chcela navrhnúť, ale čakala som na pauzu v rozhovore." Troška slabšie, než prvý diel. Menej akcie a viac sa vykecáva. Čo je zaujímavé u sestier, ale už vykecávanie ich rodičov až také zábavné nie je. Našťastie je tu dobrý (?) robot a malý chlapec + postupne sa formujúca druhá skupinka, ale i tak sa v tejto epizóde na môj vkus až príliš rozpráva a prechádza. Napriek tomu je to fakt dobrý seriál a som zvedavý, čo na nás tvorcovia v budúcnosti chystajú (robot bol vo filme z roku 1998 zlý, rovnako tak Dr. Smith/ová/). Ale som rád, že je to svet, v ktorom Oreo prežilo. A aj sliepka. ()

Zamoření (2018) (S01E03) 

Tak "pani doktorka" nakoniec nemala brata, ale sestru (Selma Blair). A ani zďaleka nemali taký pekný vzťah, ako sa nás "Dr. Smith" snažila oklamať v predchádzajúcej časti. Tá bola dobrá, ale hodnotil som ju predsa len troška slabšie. Našťastie, tretia epizóda je návrat k vrcholnej forme započatej v prvej časti. Skvelé postavy, vzťahy, chémia, dialógy, výprava, akcia, humor, napätie. Úhory, samozrejme, pretože úhory v žiadnom dobrom seriáli nesmú chýbať. K tomu robot, ktorého vzťah s malým chlapcom čoraz mohutnejšie pripomína kultovku T2. Mimochodom, náhodou ho hrá dvojmetrový Brian Steele z T4 :-) ()

Byli tady Robinsonovi (2018) (S01E04) 

Do deja sa dostávajú nové preživšie postavy. Hoci je Parker Posey dobá magorka, scény s ňou ma nudia a mierne iritujú. Zápletka sa posúva vpred po tom, čo zvyšné dve deti odhalia robotovu minulosť na vesmírnej stanici. Je to dojemné aj humorné, ale riešenie manželských problémov am zrovna dva razy neoslovilo. Bod k dobru za sliepku. ()

Vysílání (2018) (S01E05) 

"Toto si nemôžeš pamätať, lebo si bol vtedy ešte veľmi malý. Ale uzavreli sme vtedy dohodu, ty a ja. Ty si svoju časť dodržal. Teraz som na rade ja." Línia s "doktorkou" strašne zdržuje tempo + priestor začína byť zabývaný priveľkým množstvom postáv. Chcelo by to razantne preriediť (ale to sa asi nestane, sme v rodinnom seriáli), alebo Robinsonovcov načas odfiltrovať niekam na samotu do lesa. Opäť potešia dojemné flashbacky a sympatické postavy, hoci sa začínajú už troška motať v kruhu. Chcelo by to mierne dupnúť na plyn, ale i tak veľmi príjemný a vydarený seriál. ()

Chvála (2018) (S01E06) 

SPOILERY. "Toto nie je road trip." - "Už je." Niektoré zvraty sú ozaj dosť veľké klišé, romantika s najmladšou sestrou nemá taký drajv, aký mala mať a Dr. Smith, hoci je fakt dobre zahratá, je hrozná postava. Nedobre pôsobí aj priveľké množstvo postáv - prvé epizódy, v ktorých boli Robinsonovci sami, fungovali lepšie, ako teraz, keď je z toho pomaly už pomaly menšia dedina. Napriek tomu má šiesty diel viacero poriadnych plusov - niektoré vedľajšie postavy sú fajn, Robinsonovci sú stále veľkí sympaťáci, robot na seba zakaždým spoľahlivo strhne pozornosť, mechanik (alias drsná princezná) je bezprostredný a veselý chlapík, v ktorého spoločnosti sa cítime dobre a potom je tu posledná scéna. Troška mi však začínajú vadiť problémy s morálkou. Nie som si istý, či to tvorcovia majú poriadne premyslené. Masový vrah (27. ľudí) sa stáva najlepším kamarátom malého chlapca. Ten to ostatne v jednej scéne aj priznáva... a nakoniec tohto svojho najlepšieho priateľa svojím spôsobom zabíja. Fakt radšej nechcem vedieť, čo bude robiť svojim nepriateľom, keď z neho raz bude dospelý muž. Túto časť nakrútil Vicenzo Natali (Kocka, Splice). ()

Pod tlakem (2018) (S01E07) 

Stále čoraz viac a viac mi to pripadá tak, že tento seriál je tak troška hlúpučký (ale v dobrom), no zároveň paradoxne robený veľmi inteligentnými ľuďmi. Celé je to strašne sympaťáčko-rošťácky kastingovo vyladené a svižne nakrútené, ale zároveň je to tak troška, nuž, blbosť. Logika nie je synonymum tohto seriálu. Napr. ako je možné, že balón vystrelil na okraji jamy a nie v jej strede? Alebo obrovská oblasť by mala byť teoreticky zničená výbuchmi, ale prakticky je jej povrch úplne neporušený. Troška slabší a jemne nudnejší diel, ale aj tak mám z každej epizódy pozitívne pocity. ()

Trajektorie (2018) (S01E08) 

Ešte dve časti a je koniec. Čiže linky okolo jednotlivých postáv sa začínajú nekompromisne uťahovať a uvidíme, čo im z toho na konci vylezie. Absencia robota robí každopádne svoje a mechanik s dobrým srdcom sa snaží, ale sám to neutiahne. Na konci sa dočkáme brutálneho cliffhanger, tak ale asi každému je jasné, že tvorcovia také postavy v skutočnosti nezabili, mrk mrk. ()

Vzkříšení (2018) (S01E09) 

Lost in Space vs. Čiernočierna tma. ()

Pozor, Wille Robinsone! (2018) (S01E10) 

"Kamaráti, Will Robinson." Tak a je to za nami. Posledný diel je až príliš otvorený, ten cliffhanger na konci mohol byť menej s prepáčením primitívny. tak ale čo už, ani on nedokázal zakryť moje celkové pozitívne dojmy z tohto seriálu. Dojemné, vtipné, pár vecí nesedí (prečo ich začali hľadať až tesne pred koncom?), ale nevadí, zmierim sa s tým. Situácia s robotom je vyriešená tak všelijako, čo ja viem, ja by som to urobil inak. Akurát som nepochopil, čo je to za mega-inteligentnú mimozemskú civilizáciu, ktorá neustále vysluhuje ľuďom. ()

Série 2 (2019) (S02) 

Bez spoilerov sa o tom dosť ťažko baví, ale už to nie je ono. Herci stále sympatickí, postavy každá odlišná a panuje medzi nimi zábavná chémia, interakcia. Vizuálna stránka (dizajny lodí, interiérov, skafandrov atď.) stále vynikajúce, rovnako tak rôzne exotické planéty. A Robinsonovci sa neustále dostávajú do nových a nových problémov, čo vytvára dynamické tempo a hoci je tých prúserov občas naozaj priveľa, osviežujúco na to upozorňuje priamo Don West, takže to seriálu odpustíte. Ale už to skrátka nie je také osviežujúce zjavenie, ako prvá séria. ZAČIATOK SPOILEROV Na 2. sezóne mi vadilo, že prvú polovicu v nej robot takmer nevystupuje. Robinsonovci sú v nej však sami, čo je plus. V druhej polovici robot už je, ale jednak je trochu iný, než na akého sme zvyknutí a jednak Robinsonovci sa stávajú súčasťou niekoľko sto členov astronautov (!) obsahujúcej výpravy. To je podľa mňa zle, táto rodina (+ Don West + Dr. Smith + Debbie) najlepšie funguje osamote. KONIEC SPOILEROV ()

Ztroskotání (2019) (S02E01) 

V lete 2018 sme s pani manželkou pozerali prvú sériu Stratených vo vesmíre a dnes sme sa vrhli na druhú. Zatiaľ to vyzerá na spoľahlivú "klasiku": vracajú sa všetky obľúbené postavy, sympatickí herci, nechýba chémia vo vzťahoch, dynamická interakcia medzi postavami, vtipy sú jednoduché, ale funkčné a na dvojku fungujú ako feel good rodinné scény, tak tie dojímavé. Občas to upadne do stereotypu, ale hneď v nasledujúcej scéne to zas chytí drajv a frčí to dopredu tak rýchlo, že si nestíhate (alebo proste nechcete) všímať všetky tie naivné technické a iné hlúposti. Ale aj v tom je čaro tohto seriálu, rovnako tak v postave "doktorky" Smithovej, ktorá neustále vymýšľa nové svinstvá a aj si vravíte, že by vás to asi malo otravovať, ale potom si uvedomíte, že v tom je práveže čaro danej postavy a ak by sa napravila, tak by to proste nebola ona. A nechýba sliepka. ()

Série 3 (2021) (S03) 

Dobre, že je to posledná séria. Horko-ťažko 3*. Zjavne som medzi prvou/druhou a treťou sériou zostarol. Kým prvá séria (a čiastočne aj druhá) ma bavili, pri tretej už som otáčal oči dohora a vravel som si, že som starý na toľké trikové orgie a na trápnu hru tvorcov, aby som sa bál o život hlavných postáv v rodinnom seriáli. To si naozaj mysleli, že si budem myslieť, že zomrie dieťa v predposlednej časti?! Najviac ma na 3. sezóne bavili komorné, „obyčajné“ scény medzi postavami. Keď sa „len“ rozprávali. V daných chvíľach sa ukázala hlavná devíza tohto seriálu: sympatické postavy a skvelá interakcia medzi jednotlivými hrdinami (a azda i antagonistami, zdravím „doktorka“ Smithová). Problém je, že týchto scén je strašne málo a väčšia časť z toho málo pozostávala z young adult, kedy som sa cítil pomaly až nepríjemne, že ako štyridsiatnik sledujem vzťahové peripetie puberťákov (ktoré ale boli pre dej v podstate zbytočné, koniec ukázal, že by sa seriál pokojne zaobišiel bez nich). Stonásobne viac bolo pasáží, ktoré boli trikové a akčné. A to už ma fakt nebavilo, hoc treba dodať, že i v 3. sérii Stratení vo vesmíre zostávajú vizuálnou žranicou. Už som si zvykol, že prvé dve série na logiku skutočne nehľadeli, takže pri pozeraní tretej som sa držal na uzde, i tak ma ale zarazilo niekoľko vecí. To si fakt ROK nikto nevšimol, že miznú obrovské množstvá vyťaženého materiálu? Ak to na Alfa Centauri vyzerá ako na normálnej Zemi, ako je možné, že tam nežijú žiadne zvieratá, ani nič podobné ľuďom, ale len „kvety, ktoré divne smrdia“? Kde počas šplhania mali stany a skafandre? Našťastie tvorcovia vedeli, že 3. séria bude záverečná a tak všetky dejové linky uzavreli. A aby som im nekrivdil, postavy sú stále sympatické, aj keď tentokrát najmä už len Judy a Don West; ostatní sú do počtu. ()

Reklama

Reklama