Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Charlie Babbitt (Tom Cruise) práve zistil, že má autistického brata Raymonda (Dustin Hoffman). A zistil to za pomerne dramatických okolností. Jeho otec odišiel na druhý svet pred niekoľkými dňami a podstatnú časť dedičstva zanechal niekomu, koho Charlie vôbec nepozná. O to väčšie je jeho zdesenie, že tomu zvláštnemu mužovi v žilách koluje tá istá krv. Pre egocentrického Charlieho sa zdá takmer neuveriteľné, že na svete existuje ešte niekto iný, kto môže byť excentrický ešte viac. A aj keď sa na prvý pohľad zdá, že týchto dvoch môžu spájať iba spoloční predkovia, nie je to celkom tak. O chvíľu sa začne veľké dobrodružstvo, na ktorého konci ich čaká vzájomné porozumenie. Pocit blízkosti, ktorý nikoho nenechá chladným (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (1 091)

Webb 

všetky recenzie používateľa

[6,5/10] (Mirage, Star II) (Barevný /// Produkce: Mark Johnson /// Scénář: Ronald Bass, Barry Morrow /// Kamera: John Seale /// Hudba: Ian Gillan, Roger Glover, Doc Pomus, Hans Zimmer /// Oscar: Mark Johnson (nejlepší film), Barry Levinson (režie), Ronald Bass, Barry Morrow (scénář), Dustin Hoffman (herec) /// Nominace na Oscara: Ida Random, Linda DeScenna (výprava), John Seale (kamera), Stu Linder (střih), Hans Zimmer (hudba) /// MFF v Berlíně: Barry Levinson (Zlatý medvěd, Cena čtenářů Berliner Morgenpost)) [1001 FILMŮ, KTERÉ MUSÍTE VIDĚT, NEŽ UMŘETE] ()

RHK 

všetky recenzie používateľa

Jeden z 500 největších filmů všech dob časopisu Empire. Herecký koncert Toma Cruise i Dustina Hoffmana, ale ten Dustinův autistický Rain Man je tak nějak víc vidět. Některé scény mne vždy dostávají - Rain Manovo hučení a sledování TV při milování Charlieho a partnerky, nebo jeho pasáž na přechodu pro chodce - "Walk" a "Don´t walk", či hodnocení patrně první pusy v životě: "Mokrá". A na závěr zahřeje i Rain Manův vývoj pod vlivem bratra: "K-Mart je šunt" :) Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=KKC3W0awjm0 ()

Reklama

Spiker01 

všetky recenzie používateľa

Rain Man. Legenda, která dokáže chytit za srdce i po tolika letech a nechá se vás vcítit do odlišného světa autisty, ale i jeho bratra, který problémy s tím spojené musí snášet. Nic dalšího netřeba dodávat. Každý správný filmový fanoušek už film dávno viděl...nyní jsem mezi nimi i já. I já již mohu jen obdivovat, popřípadě vychutnávat mimo jiné Zimmerův debut či fantastický výkon oscarového Dustina Hoffmana...95% ()

Fiftis 

všetky recenzie používateľa

Spracovania filmu sa ujal režisér Barry Levinson, ktorý na osudy Raymonda a Charlieho nahliada inak než väčšina režisérov podobných filmov. Nenabáda divákov, aby Raya ľutovali, pretože je chudák "úplne mimo". Naopak naznačuje, že hoci sa Raymond od väčšiny ľudí výrazne líši, nie je nešťastný, nadväzuje relatívne normálne vzťahy s okolím a užíva si život. Núti tak divákov k zamysleniu nad tým, či je k šťastiu a spokojnosti bezpodmienečne nutná akási "normálnosť", o ktorú väčšina ľudí v živote usiluje. Pozitívny dojem, ktorý z Raymonda diváci určite majú, ešte umocňuje perfektný Dustin Hoffman, ktorý si so svojou postavou vyložene pohráva; necháva Rain Mana, aby sa správal prirodzene a nesnaží sa ho štylizovať do bezmocného a neschopného postihnutého muža. Atmosféru filmu dokresľuje aj príjemná a nevtieravá hudba od Hansa Zimmera, ktorá dopĺňa dej filmu a plne s ním korešponduje. Dôležité na Rain Manovi je aj to, ako veľmi k sebe bratia emocionálne priľnú, hoci sú z úplne iných svetov. A tak aj divák priľne k nim. ()

TeeAge 

všetky recenzie používateľa

|| Scenár: Barry Morrow, Ronald Bass | Hudba: Hans Zimmer | Produkcia: Mark Johnson | Distribúcia: United Artists | Štúdio: ? | Rozpočet: 25 miliónov $ | Tržby: 354,825,435 $ || Mám rád, keď film čerpá scenár zo života. Mám rád, keď je niečo pekné, ale zároveň smutné a dojemné. Milujem, že to existuje. 98% | Blu-Ray, THX, EN DTS | ()

Galéria (129)

Zaujímavosti (60)

  • Scenárista Barry Morrow vybral jméno hlavního hrdiny tak, že si pročítal knihu se jmény a poznamenával si ta, které zněla nejzajímavěji, když se vyslovila špatně. Kromě "Rain Man" pro Raymonda si zapsal také například No-Man pro Norman. Z celkových čtyř možností dal nakonec vybrat svým dětem a ty jednohlasně zvolily Raymonda - Rain Mana. (Nine)
  • Dustin Hoffman celé týždne trávil v ústave s autistickými pacientmi. Najmä starostlivo študoval Kima Peeka (1951-2009), ktorý bol inšpiráciou pre jeho postavu Rain Mana. Učil sa gestikulovať ako on a celé dni chodil v jeho stopách, aby dokázal napodobniť jeho chôdzu. Ako sa postupne s postavou zžíval, menil sa v ozajstného autistu. Uvedomil si to až v okamihu, keď sa celkom vystrašil po tom, ako sa ho niekto zo štábu dotkol počas prestávky. (DEGESH)
  • Keď lekár kladie Raymondovi (Dustin Hoffman) otázky z matematiky, objaví sa za nim modré auto a vzápätí zmizne. (Budisovie)

Súvisiace novinky

Akční thriller Zúčtování dostane sequel

Akční thriller Zúčtování dostane sequel

05.09.2021

Thriller Zúčtování v originále zvaný The Accountant z roku 2016 neměl původně kdovíjak velké předpoklady k tomu, aby se z něj stal hit, natož pak chválený. Na papíře se zkrátka jednalo o béčkovou… (viac)

Bill Murray bude ztracen v Afghánistánu

Bill Murray bude ztracen v Afghánistánu

08.02.2014

Barry Levinson dal světu Dobré ráno, Vietname nebo Rain Mana, v posledním letech pak zaujal především televizním dramatem Doktor Smrt s Alem Pacinem. Teď nicméně chystá pořádný celovečerní comeback,… (viac)

Reklama

Reklama