Reklama

Reklama

Pozlátený vek

(seriál)
  • Česko Pozlacený věk (viac)
Trailer 1
USA, (2022–2023), 15 h 34 min (Minutáž: 44–78 min)

Tvorcovia:

Julian Fellowes

Hrajú:

Carrie Coon, Christine Baranski, Cynthia Nixon, Morgan Spector, John Douglas Thompson, Patrick Page, Louisa Jacobson, Ben Ahlers, Denée Benton (viac)
(ďalšie profesie)

Série(2) / Epizódy(17)

Obsahy(1)

Koniec devätnásteho storočia sa v Amerike niesol v znamení veľkých hospodárskych zmien. Mnohí nechutne zbohatli, iní naopak prišli o všetok majetok... Príbeh začína v roku 1882, kedy sa osirelá dcéra južanského generála Marian Brook presťahuje do honosného newyorského domu k svojim staromódnym tetám Agnes van Rhijn a Ady Brook. V sprievode vzdelanej Afroameričanky Peggy Scott sa nevedomky zapletie do spoločenského stretu medzi jednou z tiet a nehorázne bohatými susedmi, bezohľadným železničným magnátom Georgeom Russellom a jeho ambicióznou manželkou Bertou. Bude sa Marian vo vzrušujúcom svete na prahu modernej doby riadiť zavedenými spoločenskými pravidlami, alebo si prerazí svoju vlastnú cestu? (HBO Max)

(viac)

Recenzie používateľa vydumnica k tomuto seriálu (16)

Pozlátený vek (2022) 

The Gilded Age ma zaujal predovšetkým atmosférou doby. Vždy obdivujem tie nádherné kostýmy a výpravu, ale aj hudbu a kameru. Aj s výberom hercov som spokojná. Trafili sa najmä do Louise Jacobson, ktorá sa na rolu romantickej Marian Brook maximálne hodí, nehovoriac o tom, že je skutočnou dcérou mojej najobľúbenejšej herečky Meryl Streep. To isté môžem povedať o Carrie Coon, ktorá je ako Bertha Russel tak dokonale arogantná, no moje sympatie si nakoniec získala. Len neviem na koľko percent by bolo reálne priateľstvo Marian a Peggy a neverím, že žena jej pleti by sa na konci 19. storočia tak ľahko zamestnala, že by ju tak prijali atď. ale ok, whatever. Milé je aj priateľstvo Gladys a Caroline, svojou nevinnosťou mi to trošku pripomenulo Annu a Dianu z Anne of Green Gables😉.Prvá séria končí veľkolepým finále na bále a ja sa už teraz teším na druhú. Dúfam, že aj Aunt Ada čiže Cynthia Nixon dostane viac priestoru a že konečne aj ju život niečím zaujímavým prekvapí. Celkovo je The Gilded Age niečo ako americké Downton Abbey, hoci jeho kvalít úplne nedosahuje. 4,5*. ()

Season 1 (2022) (S01) 

The Gilded Age ma zaujal predovšetkým atmosférou doby. Vždy obdivujem tie nádherné kostýmy a výpravu, ale aj hudbu a kameru. Aj s výberom hercov som spokojná. Trafili sa najmä do Louise Jacobson, ktorá sa na rolu romantickej Marian Brook maximálne hodí, nehovoriac o tom, že je skutočnou dcérou mojej najobľúbenejšej herečky Meryl Streep. To isté môžem povedať o Carrie Coon, ktorá je ako Bertha Russel tak dokonale arogantná, no moje sympatie si nakoniec získala. Len neviem na koľko percent by bolo reálne priateľstvo Marian a Peggy a neverím, že žena jej pleti by sa na konci 19. storočia tak ľahko zamestnala, že by ju tak prijali atď. ale ok, whatever. Milé je aj priateľstvo Gladys a Caroline, svojou nevinnosťou mi to trošku pripomenulo Annu a Dianu z Anne of Green Gables😉. Prvá séria končí veľkolepým finále na bále a ja sa už teraz teším na druhú. Dúfam, že aj Aunt Ada čiže Cynthia Nixon dostane viac priestoru a že konečne aj ju život niečím zaujímavým prekvapí. Celkovo je The Gilded Age niečo ako americké Downton Abbey, hoci jeho kvalít úplne nedosahuje. ()

Peníze nejsou všechno (2022) (S01E02) 

Oproti prvej epizóde je táto oveľa kratšia, čo je dosť škoda, myslím si...slabšie 4*. ()

Vypít do dna (2022) (S01E03) 

Americké Downton Abbey z toho asi nebude, ale aj tak je čo obdivovať. ()

Dlouhý žebřík (2022) (S01E04) 

The Gilded Age ma zaujal predovšetkým atmosférou doby. Vždy obdivujem tie nádherné kostýmy a výpravu, ale aj hudbu a kameru. Aj s výberom hercov som spokojná. Trafili sa najmä do Louise Jacobson, ktorá sa na rolu romantickej Marian Brook maximálne hodí. To isté môžem povedať o Carrie Coon, ktorá je ako Bertha Russel tak dokonale arogantná. V tejto epizóde nechýba ani viacero vtipných situácií a hlášok!!! A tie krásne šaty v opere, ach. Len neviem na koľko % by bolo reálne priateľstvo Marian a Peggy a neverím, že žena jej pleti by sa na konci 19. storočia tak ľahko zamestnala, že by ju tak prijali atď. ale ok, whatever. ()

Dobročinnost slouží dvěma cílům (2022) (S01E05) 

Oh wow práve som zistila, že Louisa Jacobson (celým menom Gummer) je dcéra mojej obľúbenej Meryl Streep😁!!! Asi preto mi je odzačiatku sympatická. Táto epizóda ma donútila googliť makrónky a ich históriu :-). ()

Hlavy padaly za méně (2022) (S01E06) 

Výprava a kostýmy sú tu pastvou pre oko aj ducha. A okrem toho je táto epizóda ešte aj tak vtipná, že som sa smiala ako pri komédii - nepozvaný "hosť" na luncheon u Russelovcov či Doll Tea Party😁!!! Good entertainment. ()

Nezadržitelná změna (2022) (S01E07) 

Irresistible Change alebo Thomas Edison za slušné 4*. ()

V závětří Newportu (2022) (S01E08) 

Pomaličky sa dozvedáme všetky tajomstvá a je tu aj štedrá nádielka napätia. 4 a pol až 5*. ()

Season 2 (2023) (S02) 

Druhá séria sa podľa mňa až veľmi sústredila na boj o miesto v opere, Met vs. Academy, hon kto z koho, až to časom už začalo nudiť. Všetky ostatné línie sa vyvíjali veľmi dobre, nechýbalo aj zopár zvratov a prekvapení, na druhej strane niektoré boli predvídateľné. Drobné spoilery. Reverenda sa až veľmi rýchlo "zbavili", Aunt Ada si mohla ešte užiť toho šťastia viac, aspoň po tretiu sériu. Nudný vzťah Marian a vdovca pre zmenu zbytočne dlho naťahovali, aby naša hrdinka nakoniec skončila s Larrym. Yes!!! Potešilo aj Adino malé víťazstvo nad Agnes v záverečnej epizóde. Koniec spoilerov. Celkovo hodnotím S02 peknými 4*. Výprava a kostýmy sú pastvou pre oko. ()

You Don't Even Like Opera (2023) (S02E01) 

Sľubný začiatok druhej série, hoci stále sa to nedá porovnať s Downton Abbey. Nad kostýmami a interiérmi sa až rozplývam😉. Marian Brook je moja najobľúbenejšia postava, v skutočnosti je Louisa Jacobson dcéra Meryl Streep. Škoda, že práve Meryl nehrá napríklad jej tetu, mohla ju stiahnuť do seriálu :). Najemotívnejšie scénky tejto epizódy boli všetky s Peggy. Jediný problém mám s tým, že si už po takom dlhom čase nepamätám všetko, čo sa udialo v prvej sérii!!! 4,5*. ()

Some Sort of Trick (2023) (S02E02) 

George Russell: "Marriage is not the place to look for freedom". ()

Head to Head (2023) (S02E03) 

Carrie Coon v tejto epizóde predviedla doteraz najlepší herecký výkon, aký som kedy u nej videla. Som zvedavá na jej rolu v S03 The White Lotus. ()

In Terms of Winning and Losing (2023) (S02E08) 

Aj keď nie až také veľkolepé finále ako u Season 1, veľmi veľmi sa mi páčilo, ako Season 2 ukončili🙂. Hlavne to, ako sa všetko pekne uzavrelo. ()

Reklama

Reklama