Reklama

Reklama

18. marec 1965. V kozmických pretekoch ZSSR ešte stále predbieha Spojené štáty americké, ale Američania už pripravujú let na Mesiac a ZSSR nesmie zaostať - sovietski kozmonauti musia ako prví podniknúť výstup do otvoreného vesmíru a naživo sprostredkovať tento úspech celému svetu. Posádku letu,  ktorá má uskutočniť tento priekopnícky čin, tvoria dvaja kozmonauti - veliteľ Pavel Ivanovič Beľajev (Konstantin Chabenskij) a druhý pilot Alexej Archipovič Leonov (Jevgenij Mironov). Na výrobu kozmických lodí Voschod 1 a Voschod 2, na doladenie technológií a výcvik kozmonautov zostáva veľmi málo času. Skúšobná loď explodovala v atmosfére, a preto je ďalší štart mimoriadne riskantný. Astronauti sa však cítia perfektne fyzicky pripravení a presvedčia vedenie, že podstúpia akékoľvek riziko. Po štarte letu Voschod 2 kozmická loď bezpečne vystúpila na obežnú dráhu, ale aby kozmonauti misiu dokončili a vrátili sa domov živí, budú musieť podstúpiť ešte mnohé náročné skúšky, vyriešiť veľa nečakaných problémov a úspešne zvládnuť životu nebezpečné situácie, akými sú napríklad nafúknutý skafander Alexeja Leonova v otvorenom vesmíre, ktorý mu znemožňuje návrat do kabíny, či otrava kyslíkom v dôsledku aktivácie senzora úniku vnútornej atmosféry, alebo manuálny zostup z obežnej dráhy s pristátím v neplánovanej oblasti na Urale a prežitím v drsnom permskom lese do príchodu záchranárov. (TV JOJ)

(viac)

Recenzie (143)

kenkaku 

všetky recenzie používateľa

Ruské filmy mívají punc patosu... hroupých keců a spousty vaty. Prostě protože “sdělano v SSSR”. Vremja pjervich má scénář jako klasický blockbuster z Hollywoodu a dialogy jsou výrazně méně stupidní než třeba v legendárním Dni nezáviśosti. Film “jede” už od začátku, podle osvědčeného konceptu (a funguje). Kostra příběhunje přitom tak na jednu větu (Gagarin první ve vesmíru... Armstrong na Měsíci... Leonov v otevřeném kosmu...), takže vlastně kosmonaut vyleze z rakety a zaleze. Hotovo. Tady se ale precizně na sebe postupně vrství jednotlivé překážky, jako při hraní videohry, aby se divák nestihl nudit. Co filmu zvedá kredit je také fakt, že hlavní postava (Alex Leonov) není vymyšlená. Byl totiž technickým konzultantem filmu. Oni nejsou vymyšlení ani další. Třeba Alexův parťák, nebo hlavní inženýr vesmírného programu. Vše reálné postavy. Za mě tedy jde rozhodně o nejlepší film na téma “první-něco-ve-vesmíru” co jsem zatím viděl. Po všech stránkách. ()

Lacike 

všetky recenzie používateľa

Bajkonur, máme problém. Taký ruský Apollo 13, čo sa týka civilného pojatia. Ale táto misia bola úspešná, pretože Rusi nerobia chyby. A keď náhodou k nejakej dôjde, tak Rusi ich vyriešia, lebo sú kurva Rusi. Celá tá misia o prvom výstupe človeka do voľného vesmíru je čo sa týka postáv pojatá dosť komorne. Film sa viac venuje len trom postavám. Dvom sympatickým ústredným astronautom a mňa najviac bavil vedúci toho celého vesmírneho programu Koroľov. Budil rešpekt a zároveň mal aj srdce a hlavne celý čas zachovával zdravý rozum, zatiaľčo politruci by to hneď už vzdávali a každú chvíľu obetovali kozmonautov. Finále bolo fakt napínavé a doslova som nahlas kričal, tak už vystrel tú blbú svetlicu. Triková stránka je tiež bezchybná a vyrovná a amerikánskym bijákom. Len ten celý príbeh je tak strašne rozťahaný a dejovo sa tam toho veľa nestane. Aj tých pár drobných problémov ku ktorým dôjde sa hneď rýchlo vyriešia, lebo kurva Rusi sa nezľaknú nikoho a ničoho. Takže celkovo aj napriek niekoľkým hluchým miestam to je solídny biják, ktorý stojí za zhliadnutie. 6/10. ()

Reklama

iXtr3m3 

všetky recenzie používateľa

Spolu so Salyut-7 vynikajúci počin nielen na pomery Ruska ale aj historických filmov z prostredia kozmických pretekov medzi USA a ZSSR. Technicky bezchybné, patriotisticky znesiteľné, herecky tak akurát, neľutujem, že som si to pozrel a dokonca to môžem spolu so spomínaným Salyut-om-7 len a len odporučiť. Má to prvky drámy, je to uveriteľné a naozaj veľmi dobrý počin, bodaj by ich bola čím ďalej tým viac aj na poli USA. ()

slunicko2 

všetky recenzie používateľa

Ve snaze o napětí tvůrci příliš tlačí na pilu, až se chvílemi dostali na hranice směšnosti. 1) Klasický ruský patos v umírněném podání je překryt vskutku dramatickým průběhem letu Voschodu 2. Z filmu nejsou příliš zřejmé některé okolnosti a jiné zase proběhly trochu jinak (vyzvednutí kosmonautů po návratu). Základní info přináší česká Wiki. 2) Z dnešního pohledu ohromují primitivní technologie. Tak si říkám, jak moc pravěké technologie používáme dnes...z hlediska vzdálenější budoucnosti? Lety do vesmíru připomínají bloudění slepého dítěte minovým polem._____ 3) Zaujal mě 39letý hezký Alexandr Novin (Jevgenij Chrunov, náhradník za Beljajeva). ()

pakobylka 

všetky recenzie používateľa

Excelentní ... po všech stánkách. Digitální triky na nejvyšší úrovni dokonale rámují čas "первых", zasazený do dobových reálií a dobové atmosféry. Vyprávění postupně graduje - a dokáže udržet napětí takřka do poslední minuty, když vzdává hold těm, jejichž cesta byla ve skutečnosti opravdovou dobrodružnou výpravou ... velice odvážnou až hazardérskou - za podmínek, které nedávaly ... a s ohledem na tehdejší technologické možnosti ani NEMOHLY dávat až tak velkou naději na návrat. ()

Galéria (55)

Zaujímavosti (6)

  • Sergej Koroljov (Vladimir Ilin), zásadní tvůrce sovětského raketového programu, zemřel rok po letu Voschodu 2. Za příčinu je označována rakovina, na jeho zdravotním stavu se však dlouhodobě podepsal pobyt v gulagu, kam byl odsouzen za stalinských čistek. (kulyk)
  • Film síce zarobil 161 miliónov rubľov, ale vzhľadom k očakávaniam sa označuje za kasový prepadák. Bolo to spôsobené neúspešnou marketingovou kampaňou. (Arsenal83)
  • Generálmajor Sovětských vzdušných sil Alexej Leonov (Jevgenij Mironov) měl svůj další let podstoupit na palubě Sojuzu 11. Při předstartovní prohlídce byl u jednoho z členů posádky, Valerije Kubasova, na rentgenovém snímku zjištěn stín na plicích. I přes Leonovův nesouhlas nebyl vyměněn jen on, ale posádka celá. Náhradníci Dobrovolskij, Volkov a Pacajev se při přistání udusili vinou technické závady. Alexej se však do vesmíru přesto vydal opět v roce 1975, a to jako člen prvního americko - sovětského experimentu Apollo - Sojuz. (kulyk)

Reklama

Reklama