Reklama

Reklama

VOD (1)

Epizódy(8)

Obsahy(1)

Nový kriminálny seriál odohrávajúci sa v prostredí malého mestečka s názvom Bystrica. Je to menšie mesto s krásnym historickým centrom a mnohými atrakciami v okolí, ktoré lákajú turistov. V blízkosti mestečka sa nachádza atraktívny jaskynný systém Diery, golfový klub pre vyššiu spoločnosť Green Sky, továreň na výrobu chemických hnojív ChemicTrade a.s., fabrika na výrobu záhradných mechanizmov a v meste dokonca funguje aj A-čkové futbalové družstvo a klub Spartak Chemic Bystrica. Napriek tomu, že ide o malé mestečko, o rozruch tu rozhodne nie je núdza!  Dej je odľahčený humornými dialógmi, vtipnými postavičkami Pata a Mata, a dokonca až bizarnými situáciami, ktoré vie vymyslieť len sám život. Dušo Štefánik (Alexander Bárta) určite nepatrí k typickým detektívom. Okrem prekrásnych kútov Slovenska, v ktorých sa seriál natáčal, uvidíte aj neopakovateľné kulinárske umenie Dušovej mamy (Táňa Radeva), zarážajúcu nešikovnosť dvoch policajtov Patrika (Gregor Hološka) a Martina (Ondrej Kovaľ), ako aj zábavné situácie vyplývajúce z klasických medziľudských vzťahov. (TV Markíza)

(viac)

Recenzie používateľa tron k tomuto seriálu (5)

Detektív Dušo (2018) 

Zima 2017/2018 sa niesla na Markíze okrem iného i v príjemnom duchu nového seriálu Detektív Dušo. Priznám sa, že hoci nemám slovenské seriály príliš v láske (a Alexander Bárta mi príde strašne nesympatický), vždy som si k novej časti sadal celkom rád. Jasné, občas to išlo brutálne cez čiaru a reálni policajti sa museli chytať za hlavu a dať si paralen (policajný šéf je podriadeným požiadaný o podpísanie sledovačky učiteľky, ktorej sa anonym vyhráža zabitím, no keďže ho s tým týpek osloví na ulici pred autom, kedy je už šéf na ceste domov, mávne rukou s hláškou, že to počká do zajtra – wtf?). Ale malo to aj plno svetlých, vydarených a dobrých nápadov a momentov, kedy ste si hovorili, že scenáristom možno asistoval niekto z fachu (návod na to, ako sa k niekomu vlámať do domu/bytu bez toho, aby ste z toho mali vyložene zle). Kladne hodnotím zaujímavé postavy a dobré herecké výkony, čo je šokujúce, pretože spomínaných hercov ozaj nemám bohvieako v láske. Vyšlo i duo popletených policajtov „Pat a Mat“- na papieri to musela byť dobre nudná hovadina, ale ich hereckí predstavitelia (dokonca vrátane Bártu, ktorý bol tentokrát fajn a na rolu sa hodil a pasoval do nej) to nakoniec dokázali predať divákovi tak, aby neboli za totálnych imbecilov, ale aby šlo o vcelku zábavné, znesiteľné (a nie iritujúce) komické postavičky. Zaujala ma príjemná feel good atmosféra, pekná výprava zaspatého mestečka a v neposlednom rade dôraz kladený na jedlo. Zo vštekých tých krkovičiek, pečených králikov s hubovým prívarkom a sviečkových sa vám dozaista budú zbiehať slinky. V pohode by som si dal nášup pardon druhú sériu. ()

Malá banková lúpež (2018) (E02) 

Ono, samotný námet nie je zlý. Policajt s tehotenským bruškom, ktorý ako policajt príliš nevyzerá, rieši zločiny v pôvabnom slovenskom malomeste, žije s mamou, má prenikavý intelekt a stále je klobásky a pečeného králika. Môže to znieť absurdne, ale svojím spôsobom je to originálny, chytľavý nápad. Problém mám s Alexandrom Bártom, ktorý to síce na jednej strane vcelku zvláda a nie je najhorší, na strane druhej k tomuto hercovi už niekoľko rokov cítim inverziu pardon averziu. Nie je mi proste sympatický. Našťastie, vďaka fúzom, okuliarom a vypchatému bruchu sa mi často pri sledovaní Detektíva Ďusa darilo zabudnúť na to, že ide o TOHO Bártu. Samotný prípad by som z diplomatických dôvodov radšej nekomentoval, ale inak pekná výprava, fajn atmosféra, výrazná ústredná postava... Trocha ako minuloročný, tiež markízácky Komisár Rex. ()

Vražda naslepo (2018) (E04) 

Detektív Dušo vraj trčal v trezore Markízy strašne dlho, čo naznačuje, že mu televízia neverila. V skutočnosti to však vôbec nie je zlé. Papierovo to možno pôsobilo zle, ale sfilmované je to svižné a celkom zábavné. Nemám v láske slovenské seriály, nemám v láske Bártu, Nogu a ani Radevu, ale toto ma proste baví. Po stránke scenára to skutočne nie je žiadny zázrak, ale „dedinská“ atmosféra je originálna a osviežujúca, popletené duo policajtov by bolo megatrápne, keby nebolo tak dobre obsadené/zahraté a dokonca i ústredný Dušo pôsobí uveriteľne (nerád vám ničím vaše predstavy o slovenských týpkoch z kriminálky, ktorých si zrejme predstavujete ako Davida Carusa z CSI Miami, ale mnohí vyzerajú podobne, ako Dušo – v tom zmysle, že by ste to do nich nikdy nepovedali). ()

Zmiznutá (2018) (E05) 

Ja neviem, čo sa komu nepáči. Scenáre nie sú na Zlatý glóbus a Bártovo vypchaté bruško je síce dosť trápne (nesedí k zvyšku telu, ktoré je štíhle), ale inak v pohode. Mne sa proste páči „sedliacka“ atmosféra, i to, ako hlavný hrdina neustále niečo je. Či už pečeného králika, sviečkovú s domácou knedľou, pečenú kačičku s červenou kapustou, hríbový prívarok... ()

Tvrdá výchova (2018) (E07) 

„Vrahovia vyzerajú ako normálni ľudia.“ Viete čo, mne sa proste tento seriál páči a hotovo. Nevravím, že je to nejaký zázrak, to určite nie. Ale je to dobré. Má to dobrých hercov, má to dobré postavy, má to dobrú atmosféru a má to dobré dialógy ("Vražda?" - "Puberťáci."). Nie je to vtipné za každú cenu (ostatne, skoro v každej časti je aspoň jeden mŕtvy), ale aj tak si to udržuje istý druh feel good atmošky. A hoci Alexandra Bártu fakt nemám rád, táto úloha mu sadla. Páčia sa mi aj rôzne technické vychytávky z policajného sveta, napr. to s dverami, za ktorými údajne počujete krik o pomoc a tak môžete do inkriminovaného domu/bytu vstúpiť aj bez povolenia (tzv. nutná obrana resp. krajná núdza). ()

Reklama

Reklama