Reklama

Reklama

Trockij

(seriál)
Rusko, 2017, 6 h 42 min (Minutáž: 47–52 min)

Hudba:

RyanOtter

Hrajú:

Konstantin Chabenskij, Olga Sutulova, Maxim Matvejev, Jevgenij Styčkin, Orchan Abulov, Michail Porečenkov, Sergej Bezrukov, Sergej Garmaš (viac)
(ďalšie profesie)

Epizódy(8)

Obsahy(1)

Životopisný velkofilm o komplikované osobnosti a bouřlivém životě ruského revolucionáře Lva Trockého. (Netflix)

Recenzie (11)

Martinius 

všetky recenzie používateľa

som velmi pozitivne prekvapeny a dovolujem si skromne tvrdit, ze ide o perlu nielen ruskej, ale i svetovej serialovej tvorby. zivot trockeho a spolu s nim aj dej ruskej revolucie a obcianskej vojny je spracovany takmer dokonale. ak sa povznesieme nad urcite detaily v historickych nepresnostiach, kedze ide o autorsky zamer z dovodu dramatizacie. herci i stvarnenie postav su na svetovej urovni. fantasticky vykon chabenskeho v hlavnej roli. a nielen jeho. lenin, stalin, mikulas II, tuchacevskij , freud ci gorkij akoby svojim historickym predloham z oka vypadli. bolestivo tragicka postava nikolaja markina, o bozskej fride kahlo ani nehovoriac. dialogy filozoficky hlboke i bodavo zrozumitelne zaroven. trockij tu nie je ziadnym hrdinom. ale casto nekompromisnym bezcitnym ideologickym maniakom, ktory prehral len pre to, lebo ini boli silnejsi a sofistikovanejsi. serial vtiahne, uputa, vlezie pod kozu. a najma nadherne zobrazuje, akym bezkonkurencne desivym a vrazednym svinstvom je komunizmus. ()

brumbrum 

všetky recenzie používateľa

Ťažko sa to hodnotí, nakoľko áno, Trockij bol sviňa, vraždil, zle robil, manipuloval masy.. - všetko pod rúškom "záchrany národa", takže aj ten film je logicky vzato adekvátne svinstvo. No ale to spracovanie nemuselo byť takéto - veď aj o Hitlerovi je kopa dobrých veľkovýpravných filmov, kde ukazujú človeka v kontexte, vo vzťahoch, v deji - tuná sa režisér žiaľ zameral na choromyselné sračky, ktoré pán Trockij vo svojej temnej duši vypotil a priehrštím rozdával ďalej. Film je na hranici snahy nanútiť ten kíbel hován aj divákovi, takže sme to zvládli len po koniec druhého dielu, keď sme s manželkou svorne skonštatovali, že počúvať psychopata toľké hodiny fakt nemusíme. Málo deja, kopa jeho "filozofie", chorej, zvrátenej, temnej. Demagóg a psychopat, toto si na večer človek nezaslúži nalievať do duše. 1* za dobrých hercov, inak nechuťárna. ()

Reklama

TETŘEF 

všetky recenzie používateľa

Hlavně je třeba říct: scény, kde se Lev řítí v nereálně velké lokomotivě s rudou hvězdou kodrcající se na přídi a vypadá jako Darth Vader, jsou skvělé. A spousta dalších věcí je skvělých. A spousta je průměrných. A spousta je problematických, nejistých a interpretuj-si-po-svém-ých. Můj největší problém bylo vyobrazení Lenina, Stalina a pominutí všech kroků, kteří Bolševici udělali, aby uzmuli moc jen pro sebe a ukradli si tak celou revoluci. To je největší přešlap proti věrné dramatické adaptaci této části historie (myslím, že hodně, hodně důležité historie). První díl bych hodnotil bez váhání za 5*, protože je to slušnej kofein přímo do žil. ()

netahlo 

všetky recenzie používateľa

Neuveritelna pecka, tohle jsem fakt necekal. Nebudu tady resit, do jake miry se serial drzi reality, protoze se nepovazuji za znalce. Majstrstyk, u ktereho jsem se nenudil ani vterinu. Misty dokonce az hororove prvky. Herci vynikajici, Chabenskij predvadi vykon hodny Mistru. Hudba paradni, kamera, strih, vyprava ... vsechno na nejvyssi urovni. Klobouk dolu! ()

ripo 

všetky recenzie používateľa

Ooooo, tak toto bola lahôdka. Po každom diele som sa šiel presvedčiť, či to naozaj natočili Rusi. Kde začať? Seriál sa odohráva vo viacerých historických etapách. Hlavná je zasadená do Mexika, do miesta vyhnanstva Leva Trockého v roku 1940. Ostatné dejové linky retrospektívne ukazujú čriepky života z histórie Ruska. Ruskí tvorcovia si dali záležať na vernom stvárnení historických postáv a tak keď pred sebou vidíte na obrazovke Lenina, Gorkého, Kameneva, Zinovjeva, Kerenského, ruského cára, Siegmunda Freuda, ale hlavne Fridu Kahlo tak si pripadáte ako v reálnej histórii. Občas som si musel otvoriť nejaké knihy alebo nájsť si články na internete, aby som si osviežil historické súvislosti. Kto bol Lev Trockij? Málokto už teraz vie, že to mal byť práve on, ktorý mal prevziať sovietske Rusko do svojich rúk po smrti Lenina. Nestalo sa tak hlavne po intrigách Stalina. Stalin bol ten, čo sa snažil najviac zbaviť sa Trockého nadobro. Stalin bol ten, na príkaz ktorého Trockij skončil tak, ako skončil. Človeku tým pádom hneď príde na um alternatívny vývoj histórie Ruska, ako by to vyzeralo s Ruskom, keby sa k moci dostal Trockij a nie krvavý Stalin. No moja odpoveď je vcelku jednoduchá. Rusko by písalo tak či onak svoje krvavé dejiny aj pod vedením Trockého. Trockij totiž nebol žiaden baránok. Trockij bol strojcom červeného teroru, hlavne v radách Červenej armády. Trockij takisto neváhal svojich odporcov sprosto a bez súdu likvidovať. ...... Seriál bol výborne zvládnutý po scenáristickej stránke (vôbec nevadili skoky v retrospektívach), nádherná kamera, skvelá výprava, a dobre padnúca hudba. Úžasné herecké výkony hlavného predstaviteľ Konstantina Chabenského (a jeho "rrrrrrrevaľucija") a Vladimira Iľjiča .... My starší poznáme tých pár historických záberov Lenina a tu sa Lenin plasticky zobrazuje v podaní Jevegnija Styčkina. Najslabšie (podľa mňa) bol herecky zobrazený súdruh Koba Stalin. Škoda, že tvorcovia nevenovali viac času práve VOSR a hlavne vyvraždeniu celej cárskej rodiny. Aj napriek tomu hodnotím tento seriál veľmi vysoko, hlavne kvôli priblíženiu divokých krvavých červených rokov tesne pred a po revolúcii. ***** ()

Galéria (38)

Reklama

Reklama