Reklama

Reklama

Drvivý dopad

  • Česko Drtivý dopad (viac)
Trailer

Obsahy(1)

Snímka spracúva motív možnej zrážky Zeme s obrovskou kométou prostredníctvom troch paralelných príbehov. Štrnásťročný Leo Biederman (Elijah Wood) pri pozorovaní oblohy v astronomickom krúžku objaví kométu, ktorá sa v budúcnosti zrazí so Zemou. Za objav získa nárok prežiť katastrofu s miliónom vybraných, respektíve vyžrebovaných ľudí v špeciálnych jaskyniach. Starnúci kozmonaut Spurgeon Tanner (Robert Duvall) vedie kozmickú misiu, ktorej úlohou je pomocou atómového výbuchu vychýliť kométu z jej dráhy, aby nezasiahla Zem. Vie, že úlohu splní len za cenu najvyššej obete. Lea trápi, že jeho priateľka Sarah Hotchnerová (Leelee Sobieski) medzi nich nepatrí. Ambiciózna televízna reportérka Jenny Lernerová (Téa Leoniová) si pod vplyvom tragickej situácie začína uvedomovať hranice svojej profesie a zároveň sa tesne pred smrťou zmieri s otcom Jasonom (Maximilian Schell), ktorý kedysi dávno opustil jej matku Robin (Vanessa Redgraveová). Kozmická loď Mesiáš sa priblíži ku kométe, astronauti kladú nálože do vyvŕtaných dier a neskôr ich z paluby rakety odpália. Prezident Beck (Morgan Freeman) obyvateľstvu oznámi, že misia nebola úspešná, lebo kométa sa rozdelila na dve časti, ktoré sa približujú k Zemi. Potom vyhlási v krajine stanné právo, aby zabránil nepokojom. Vybraní občania odchádzajú pod dozorom vojakov do jaskýň... (TV JOJ)

(viac)

Zaujímavosti (21)

  • Z proslovu prezidenta Becka (Morgan Freeman) vyla vystřižena věta: "Tohle není armageddon." Tvůrci si totiž při natáčení neuvědomili, že budou soupeřit se souběžně připravovaným Armageddonem (1998) a nechtěli, aby to působilo dojmem laciného dloubnutí do konkurence. (NIRO)
  • Rok 1998 byl jedním z těch, kdy se v rozmezí několika týdnů ucházely o pozornost a peníze diváků dva filmy s prakticky totožným námětem - v tomto případě šlo o snahu zabránit asteroidu aby zasáhl Zemi. Nakonec měli úspěch oba konkurenti - vyloženě popcornový Armageddon utržil při rozpočtu 140 milionů amerických dolarů celosvětově 554 milionů. Konkurenční, spíše vážnější Drtivý dopad nasbíral sice "jen" 349,5 mil. (z toho 140,4 mil. v Severní Americe), ovšem také stál podstatně střídmějších 80 milionů. (NIRO)
  • Natáčení probíhalo od 16. června 1997 do 24. října 1997 ve Virginii, Washingtonu, Californii a New Yorku. (ČSFD)
  • Morgan Freeman (Beck) obsadil roku 2012 druhé místo v anketě časopisu The Hollywood Reporter o nejlepší náhradu reálného prezidenta filmovým. (JoranProvenzano)
  • Jenny Lerner (Téa Leoni) měla být původně zpravodajkou stanice CNN. Tato společnost to však odmítla jako nevhodné. (Terva)
  • Film se s tržbami téměř 350 milionů amerických dolarů stal nejvýdělečnějším ze snímků roku 1998, režírovaných ženou. (Terva)
  • Morgan Freeman (Beck) chtěl mít náušnici. S tím režisérka nesouhlasila, ale nechala ve filmu záběr, v němž se vyhrnou prezidentovy manžety a odhalí se skutečné Freemanovo tetování na ruce. Prezidenta to mělo více zlidštit. (Rocky62)
  • Joshua Colwell, který hraje jednoho ze členů NASA, zároveň dohlížel na vědeckou správnost filmu. (Karlos80)

Súvisiace novinky

Hezký den Vám všem!

Hezký den Vám všem!

17.04.2005

Spielbergova stejnojmenného hitu z roku 1951. Trochu ovšem zaráží jméno scenáristy a režiséra, který má projekt na starosti. Je jím totiž Stephen Sommers. Snímek protentokrát neprodukují Sommersovi… (viac)

Reklama

Reklama