Reklama

Reklama

Grizlyovia

  • Kanada The Grizzlies (viac)
Trailer

Skutočný príbeh skupiny mladých inuitských študentov, ktorým zmení život mladý neskúsený učiteľ a šport menom lakros... Mladý a naivný učiteľ Russ prichádza do obce Kugluktuk na ďalekom severe, ktorá má najvyššiu mieru samovrážd mladých ľudí  v severnej Amerike. V poloprázdnej škole nachádza niekoľko domotivovaných študentov, ku ktorým si len ťažko hľadá cestu - nevie takmer nič o ich biednej ekonomickej situácii a problémoch, ktoré sú výsledkom stáročí kolonizácie a pokusov o vymazanie ich kultúrnej identity. Aby ich aspoň trošku motivoval, pokúsi sa ich získať pre šport, ktorý je odvodený od hier pôvodných obyvateľov severnej Ameriky - lakros. (RTVS)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (19)

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Založené na skutočnom príbehu. To celkom navnadí, aj keď človek najprv vidí len samovraždu Eskimáka. Zrejme na tých chladných podmienkach niečo bude, keď toto sa deje v Arktíde a napríklad také Gronsko je na prvom mieste v počte samovrážd na počet obyvateľov. Ale film nie je len o tom, hoci nejaké tie úmrtia sa tam udejú. Celý čas som čakal, ako ma film zasiahne. Tak to sľubovali spolukomentátori tohto portálu. Nikdy to však neprišlo, ani po športovej ani po tej emočnej stránke. Vlastne myšlienkou filmu sa stalo, že za alkoholizmus, drogovú závislosť a domáce násilie môžu bývalí bieli kolonizátori. To je novátorské, ja som si myslel, že tie veci si človek vyberá sám. ()

vydumnica 

všetky recenzie používateľa

Pravdupovediac rozhodujem sa medzi 4 a 5*. Taketo silne skutocne pribehy s posolstvom mam velmi rada. Bola som na neskorovecernom premietani vramci filmoveho festivalu, prekvapilo ma, ked sa nam tam predstavila producentka filmu a dve herecky "Miranda" a "Spring", ktore cestovali z dalekeho severu k nam do Europy vraj cele 4 dni. Na konci si tento snimok, ktory vraj vznikal 10 rokov vysluzil zasluzeny potlesk. Prekvapilo ma to mnozstvo ludi v hladisku. Za toto vsetko, za celu tu atmosferu a za to, ze milujem Kanadu mam chut dat tych 5*, ale ak mam hodnotit ciste len film, nechavam styri. Kazdopadne bol to pekny kulturny a filmovy zazitok. Je smutne vidiet krutu pravdu, ze su miesta na svete, aj trebars v Kanade, kde ludia a hlavne mladez nemaju ciel, nemaju zmysel zivota a potom pride jeden clovek a zmeni zivoty aspon niekolkym ludom a doda im nadej a dovod pre co sa oplati zit. Hodnotny film. 80%. 68. IFF Mannheim-Heidelberg ()

Reklama

Marze 

všetky recenzie používateľa

THE GRIZZLIES je pravdivý příběh založený na skupině Inuitů studentů v malé arktickém městečku Kugluktuk. Trpí všude rozšířenými drogami, zneužíváním alkoholu, domácího násilí a jedním z největších počtu sebevražd teenagerů ve světě.Do toho je zde dědictví kolonialismu.Ale přijede sem na roční pracovní smlouvu nový učitel Russ Sheppard. Pochází z jihu. Je otřesen smrtí jednoho z jeho studentů a zasvětí svou třídu do sportu zvaného lakros za účelem jim pomoci. Je paradox, ze film podává svědectví o imperialismu a zároveň propaguje hollywoodský kulturní imperialismus, který je největší na planetě. Název tohoho "good feel" sportovního filmu je podle názvu týmu. ()

angel74 

všetky recenzie používateľa

Filmy se sportovní tematikou už mě moc nebaví sledovat, protože popisované příběhy mají víceméně stejnou dějovou kostru. Snímek The Grizzlies ale přece jen trochu vybočuje ze zajetých kolejí, boří zaběhlé stereotypy a v mnoha ohledech překračuje hranice žánru. Je to hodně dáno i tím, kde se děj odehrává. Mrazivé přírodní prostředí inuitského teritoria v arktické oblasti Kanady pomohlo dotvořit emočně silnou atmosféru, přičemž k autenticitě značnou měrou přispěli také samotní Inuité, kteří se dobře zhostili řady hereckých rolí. (80%) ()

iXtr3m3 

všetky recenzie používateľa

Slušná dráma podľa skutočných udalostí, ktorá ale klame telom, pretože o šport tu ide ďaleko ďaleko menej ako v iných zvučných konkurenčných snímkoch. Po ľudskej časti a jej spracovaní to bolo fakt že relatívne aj silné, neviem si predstaviť, ani žiť v tých podmienkach s tou mentalitou a ani fungovať ako učiteľ, po stránke športovej sme dostali maličké "nakusnutia" a nepresvedčivé scény v závere pri prvých zápasoch. Neľutujem vyslovene, že som film videl, ale na druhú stranu ho s čistým svedomím odporučiť nemôžem. Pomer dráma/šport je tu cca 80/20. ()

Galéria (2)

Zaujímavosti (9)

  • Navzdory hlubokým výzvám, kterým čelili jako děti a mládež, se inuitští hráči, kteří inspirovali The Grizzlies, stali vůdci ve svých vlastních komunitách – ve vládě, vymáhání práva, atletice, hospodaření s půdou, vzdělávání a dalších. (Piercee)
  • Kytarová píseň ve filmu je „Ocean“ od Johna Butlera. (Piercee)
  • Většina filmu byla natočena v Nunavutu, konkrétně v Niaqunnguut a Iqaluit. To byl významný čin, protože museli dopravit vybavení a zásoby a vycvičit místní obyvatele, aby obsadili klíčové role posádky. S natáčením v Arktidě je spojeno mnoho výzev, včetně nutnosti létat s veškerým vybavením a posádkou. (Piercee)

Reklama

Reklama