Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Eddie Taylor (Henry Fonda) je propuštěn z vězení a zdá se, že se mu konečně splní sen žít spořádaným životem. Jeho děvče Joan (Sylvia Sidney) na něj toužebně čekala a zanedlouho se koná svatba. Idylku ale záhy naruší podezření, že se Eddie podílel na přepadení banky, při kterém zahynulo šest lidí. V soudním líčení je nevinný Eddie odsouzen k trestu smrti... (MacGuffin)

(viac)

Recenzie (20)

erased 

všetky recenzie používateľa

Typický Fritz Lang - silné téma, ale příliš nemastné, neslané omáčky kolem několika vrcholných scén. A to i přes poměrně krátkou stopáž, polovina filmu totiž působí skoro jako rekapitulace I Am a Fugitive from a Chain Gang. Těch několik emotivních pasáží, do kterých režisér svou hvězdnou dvojici jako vždy precizně vede, však působí naprosto přesvědčivě. Jako obžaloba dobové společnosti výborné, jako samostatný film bohužel žádný zázrak. ()

freddy 

všetky recenzie používateľa

Láska i hory přenáší. Když miluješ, neřešíš. Pro lásku i život v sázku dáš. A láska je ústředním motivem tohoto temného dramatu o zločinci a nevinné dívce, kteří se nakonec jako psanci protloukají světem vděční za každý další společný den. Strhující, zajímavý a napínavý film vyniká pro mě krásnou a symbolickou scénou se žábami, která se mi dostala pod kůži a stala se výrazným a nezaměnitelným prvkem tohoto filmu. Pro někoho je tohle možná průměrná lovestory na pozadí zcela průměrného příběhu, pro mě jednoznačně dokonalá záležitost, které, snad až na pomalejší rozjezd, nemám co vytknout. [Noir Film Festival 2019] ()

Reklama

Flego 

všetky recenzie používateľa

Mám rád Langove filmy, vždy dokáže dokonale vystihnúť vnútro jedinca v krajnej medzi. V tomto prípade bojuje prepustený Eddie s predsudkami okolia, ale vačším problémom bude obvinenie z lúpeže. Viem si však predstaviť silnejšie emócie počas vypatých chvíľ, v tomto prípade zostali tvorcovia na polceste. ()

classic 

všetky recenzie používateľa

Predstavte si, že po pár rokoch vyjdete VON z basy, trebárs za dobré správanie, čaká na vás síce taktiež atraktívna priateľka, a vy sa popri tom snažíte opätovne zaradiť do „civilizovanej spoločnosti” , žiť normálnym, usporiadaným životom. Je to vôbec možné ? Už prvý náznak, keď sa Eddie Taylor ubytuje s priateľkou Joan v malom hoteli, pričom majiteľ zbiera kriminálne časopisy, a spozná ho, čiže nezaváhajú ani na okamih, a spolu s manželkou ich surovo o štvrtej ráno vyhodia, ako prašivých psov, a tak sa dá týmto pádom povedať, že to nebudú mať obaja zrovna jednoduché. Eddie sa nie vlastnou chybou dostáva tam, odkiaľ vyšiel, hrozí mu trest smrti, uteká z infekčného oddelenia, a aby toho nebolo ešte málo, i Joan skĺzne na zlé chodníčky, a z oboch sa stáva dvojica, typu Bonnie a Clyde. Taylor si pokúšal predtým udržať svoje zamestnanie poštára, jednou, úplne školáckou chybou oň prišiel, zamestnávateľ nemal pre to žiadne pochopenie, a tak extra namosúrený Eddie mu dal na oplátku, čo si zaslúžil. Povýšenecké, cynické, a sarkastické správanie sa tohto šéfa jasne ukazuje, akú moc má voči obyčajnému človeku, ktorý bol kriminálnikom. Tento brilantný, starý, čierno - biely, kriminálny NOIR, pôvodom nemeckého expresionistického vizionára Fritza Langa, približuje, aké ťažké to majú takíto ľudia, keď vychádzajú z chládku na slnko... Majstrovské uhly kamery a geniálna kamera Leona Shamroya, či strih Daniela Mandella, ale aj hudba Alfreda Newmana, to sú pre znalcov klasického Hollywoodu - MENÁ, POJMY, ktoré už majú veľmi dávno zafixované v mozgoch, teda aspoň ja určite !!! Lang ešte nakrútil výnimočného : Vraha medzi nami, doma v Nemecku, ale čo viem taktiež, že sa i spoľahlivo etabloval v MEKKE FILMU, a vytvoril niekoľko vynikajúcich kriminálok. Skrátka - uznávam ho, ako jedného z mála s pôvodom zo Starého sveta. ()

strougy 

všetky recenzie používateľa

Těžce nezvládnutý film. Zajímavě rozehraný děj vrcholící scénou na vězeňském dvoře nedokáže zabránit postupně narůstající nudě dané příliš jednoznačně definovanými charaktery, nepřesvědčivě vykreslenou obžalobou tehdejší společnosti a papírem šustícími dialogy, která je po následném překlopení filmu do Bonnie a Clyde stylu vystřídána čistým znechucením nad pitomoučkou postavou Joan, jejíž láska jdoucí až za hrob a patetické proslovy mi drásaly nervy způsobem již dlouho nezažitým. Vyvrcholení filmu mě pak odpudilo svou okatou snahou o dojmutí, jež ovšem po průběhu filmu nemělo šanci nastat a pouze dovršilo negativní dojem. Že něco podobného stvoří zrovna Lang by mě nenapadlo ani ve špatném snu... ()

Galéria (16)

Zaujímavosti (2)

  • Scenáristi Gene Towne a C. Graham Baker boli známi svojou výstrednosťou, často pracovali v podprsenkách a plavkách a posielali poznámky napísané na toaletnom papieri. (Reverse01)

Reklama

Reklama