Reklama

Reklama

Tisíc očí doktora Mabuseho

  • Západné Nemecko Die 1000 Augen des Dr. Mabuse (viac)

Obsahy(1)

Kriminálny príbeh o vedcovi, ktorý zneužije vedecké poznatky pre osobné zločinecké ciele. (oficiálny text distribútora)

Recenzie (14)

corpsy 

všetky recenzie používateľa

Nielen ´´mayovkami´´ a ´´walaceovkami´´ bola nemecká kinematografia 60. rokov živá. Svoj návrat slávil aj jeden z najslávnejších zločincov strieborného plátna, Dr. Mabuse. A kto iný mohol niekoľkodielnu sériu naštartovať, ako jeho filmový otec Fritz Lang. Práve táto postava urobila z režiséra megahviezdu, takže to bolo akosi samozrejmé. Nečakajme však atmosférickú pecku, ako Langove predchádzajúce snímky z rokov 1922 a 1933, ale skôr akčnú kriminálku, ktorá nezošľapne príliš z plynu po celý čas. Myslím, že pán veľký umelec sa s filmovaním rozlúčil viac, ako dôstojne. ()

CheeseFigure 

všetky recenzie používateľa

Ako som písal pri Testamente, tak dvojky považujem často-krát za lepšie ako jednotky. Za to skoro všetky trojky sú slabé. A Tisíc očí doktora Mabuseho mi (opäť) potvrdzuje moju teóriu. Som sklamaný, lebo mam pocit, že Lang vykráda sám seba a miesto plnohodnotného pokračovania dostávam taký ,,remake" Testamentu. Opäť tu máme trojicu vyšetrovateľ-zaujímavá postava-Mabuse. Komisár je opäť baculatý a celkom zábavný, i keď nie ako Lohman z dvojky (ale tu ho hrá Gert Frobe a je zaujímavé sledovať môjho obľúbeného Bondovského záporáka na strane dobra). Rolu zaujímavej postavy by mali zastávať ten americký milionár a tá žena, ale táto linka ma nebavila. A čo sa týka Mabuseho, ten je väčšinu filmu tajomný. A čo sa týka jeho plánu, tak zatiaľ, čo v predchádzajúcich filmoch sme sa o jeho diabolských plánoch dozvedali postupne, tu to na nás vychrlí na konci a pôsobí to...zvláštne. Nejde o zlý film, ale z celej Langovej trilógie o diabolskom Mabuseovi ide jednoznačne o najslabší počin. ()

Reklama

Flego 

všetky recenzie používateľa

Posledným filmom sa Fritz Lang vrátil k postave doktora Mabuseho ( v roku 1933 natočil posledný svoj film o tajomnom zločincovi ) a hoci si to vtedy neuvedomoval, odštartoval novú sériu 6-tich filmov. Na úvod sme svedkami ako komisárovi Krasovi ( Gert Fröbe ) telefonicky oznamuje slepý veštec Cornelius, že bude v mestskej premávke vo svojom aute zavraždený televízny reportér. Napokon sa tak stane, ale prvé vyšetrovanie naznačí, že ide o infarkt. Prekvapenie nastane, ak pitva ukáže, že mužovi bola vystrelená do mozgu tenká ihla a tá bola príčinou smrti... Nasleduje mnoho dejových zvratov, príde i na Langovu neodpustiteľnú vsúvku kritiky fašizmu. Mne ako fanúšikovi nemeckých mysterióznych kriminálok 60-tych rokov neostáva nič iné ako pridať jednu hviezdičku. ()

Campbell 

všetky recenzie používateľa

Budu pravděpodobně jedinej na světě kdo řekne že nesnáší filmy od Langa. Tohle je můj pátý film od něho a taky poslední. A zároveň nejhorší. Dobře ne všchny považuju za podprůměry. M(Vrah mezi námi) je hodně slušný. Ale zbytek a hlavně u mě naprosto nepochopitelně nadhodnocený filmy o Mabuse jsou příkladem že těmhle filmům nepřijdu na chuť. A při tom filmy z let minulých považuju za nejlepší. Tak proč, těmhle filmům ne a ne přijít na chuť? Asi je to pomalou režií Langa, nebo tím že jsem čekal něco jiného. ()

StaryJano 

všetky recenzie používateľa

Žádný jiný poslední film tak krásně neshrnuje a nekompletuje práci velkého režiséra napříč dekádami. I u Langa se dá tvrdit, že své nejlepší věci natočil, když už mu zrak moc nesloužil. U něj je (ne)schopnost vidět navíc tématizována po celou dobu kariéry, tudíž se jedná o trefný konec evropského mistra, kterého řadím nad ty "woodmanovské". ()

Galéria (23)

Reklama

Reklama