Reklama

Reklama

Lidská bestie

(festivalový názov)
  • USA Human Desire (viac)
Trailer

Obsahy(1)

Inžinier Jeff Warren (Glenn Ford) sa zamiluje do Vicki Buckley (Gloria Grahame), manželky svojho kolegu Carla (Broderick Crawford). Carl samozrejme žiarli, no nemôže protestovať, pretože Jeff vie o tom, že manželia spáchali vraždu... (matriosa)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (11)

classic 

všetky recenzie používateľa

„Ľudská túžba” po maximálne vytúženom vyslobodení sa z nepriaznivej situácie, prakticky nemá vôbec žiadne zábrany, keď sa do toho následne zapojí i šarm. Ženský pôvab dokáže s mužom poriadne zamávať, pokiaľ sa mu povolí, už mu nikto viac nedovolí uniknúť, a či snáď áno ? Totižto, veľmi atraktívna Vicki Buckley žije so žiarlivým »husbandom« Carlom, ako hrom, neradostným to alkoholikom, či zároveň aj rušňovodičom, a to akosi k sebe nepasuje, všakže ? No, zrejme nasáva až po šichte, a tak mu to celkom (zatiaľ) prechádza. No i napriek tomu ho z práce prepustia, čiže teraz by sa mala vari za neho ženuška prihovoriť u toho najvyššieho papaláša, kde svitá určitá nádej na to, aby sa vrátil späť na trať ? Nakoniec z toho niečo bude, no s veľkými následkami... Od Johna Owensa sa napokon vrátila asi až po piatich hodinách, čo u muža takmer ihneď vzbudilo nemalé podozrenie na neveru, k čomu ju v podstate i tak donútil, aby sa predsa priznala, že áno. Nedá mu to, a už sa schyľuje ku zajačím úmyslom, ako sa ho neskôr (ne)šikovne zbaviť, totiž napíše a podpíše papierik, adresovaný «sokovi» , ktorého sa akurát chystá zamordovať. V kupé dôjde ku zinscenovanej vražde, a pritom sa tomu po celý čas ona prizerá, no v zápätí svedka na chodbe stretáva, z koho sa vykľuje nikto iný, než bývalý veterán vojny v Kórei, Jeff Warren, tiež »železničný pracovník« , medzi ktorými preletí iskra vášnivého objatia. Predtým jej ale oznámi: „rýchlo sa ho zbav, aby som sa vytratiť mohol” , pričom práve tento zdrap papiera, pre Carla neoceniteľnú hodnotu má, lebo vydierať ju bude môcť, a tak tretia osoba sa do tejto kauzy zapája, vo veriacom presvedčení jej pomôcť. Najideálnejšie by bolo Carla sa natrvalo striasť, aby som bola potom voľná, ako taký vták ohnivák, letiac, kdekoľvek ma napadne, a kedykoľvek, trebárs s tebou, Jeff... Padne jej k nohám, alebo sa ešte včas spamätá ? / Ak by som si mal vybrať zloženie: Lang / Ford / Grahame, tak jednoznačne predchádzajúci a legendárny film-noir THE BIG HEAT, než toto, povedzme trochu nešťastné spracovanie, v ktorom naprosto dominuje práca kameramana Burnetta Guffeyho ! Až moc extra sa riešia vzťahy medzi Jeffom a Vicki, až neostalo príliš veľa miesta pre Carla, to jest nevyužitý herecký priestor Brodericka Crawforda. Je to viac-menej napínavé až do samého konca, že (ne)viete odhadnúť, ako sa to celé skončí, ale i napriek tomu som s touto prácou režiséra a spol. , nebol bohvieako extra nadšený. ()

Topco 

všetky recenzie používateľa

Jeden z vrcholných „vlakových/železničných noirov“. Kasting je chuťovkový (sympaťák Ford a sexi Grahame majú chémiu-repete po Langovej predchádzajúcej pecke The Big Heat a hulvátsky Broderick im parádne sekunduje), dej slušne odsypáva, hudba intenzívne podporuje naráciu (má veľké orchestrálne momenty aj komorné „jazzy“ chvíle) a Guffeyho kamera doručuje tradičnú hĺbku ostrosti, premyslené rakurzy a prácu so zrkadlami. Nejde práve o Zolovu najvernejšiu adaptáciu, pár motívov si berie, iné opúšťa. Škoda, že scenár vypustil ten ústredný – o ľudskej beštii, to mohlo Langovi a jeho povestnej psychologizácii postáv veľmi sadnúť a filmu navyše dodať emotívne finále, ktoré tu absentuje. ()

Reklama

majo25 

všetky recenzie používateľa

Za prvé, zaujímavé prostredie - nielen vlaky, ale aj železničné depo. Rád vidím hercov pracovať a nielen sa flákať - čo je skôr rarita, než bežná vec. Ešte štíhly Glenn Ford vo svojich najlepších rokoch je dobrým ťahúňom, aj keď v romantickej polohe nie je nejako výrazný. Dramatický noir dobre začína, od polovice mu už však dochádza para a ja som sa pristihol, že ma začína nudiť. Je na pováženie, že hlavný hrdina odmieta mladú nezadanú krásku, ale so staršou vydatou, ktorá sa večne na niečo sťažuje a vyplakáva, ide takmer 'rozbíjať múry'. Ich vzťah je ako z klasickej šablóny, ale v niektorých momentoch dokázal zaujímavo prekvapiť, čo kvitujem. V závere som očakával výraznejší komflikt medzi postavami, k nemu však nedošlo a príbeh viacmenej iba vyšumel. ()

pollstro 

všetky recenzie používateľa

Povrchní melodramatický kriminální příběh s postupně budovaným napětím. Obrazově zhuštěná prezentace pesimistického období v atraktivním železničním prostředí a upřímností vztahu mezi mužem a ženou, která se stala obětí manipulativního chování. Ačkoliv se nejedná o Langovo mistrovské dílo, které by naplno využívalo zajímavé prostředí, sociální přesah, detailní popis osudu člověka a mezilidského vztahu, tak se stále jedná o atmosféricky ponurý filmový zážitek, který se oplatí vidět. ()

Slasher 

všetky recenzie používateľa

Když se vezmou cholerický násilnický ožrala a narušená mladá kurvička, tak to nevěstí nic dobrýho. Oba zde jsou super obsazení, ale fakt nejsem fanda Glenna Forda, spíš mě odpuzuje železničářský prostředí, děj jsou jenom malicherný rozepře - v součtu průměr. #Noirvember ()

Galéria (56)

Zaujímavosti (1)

Reklama

Reklama