Reklama

Reklama

Varga

(študentský film)
  • Česko Varga (viac)

Obsahy(1)

Filmový portrét sleduje legendu československé hudební scény Mariána Vargu na sklonku jeho života. Dokumentární filmový portrét Soni Maletzové sleduje legendu československé hudební scény rockového klávesistu Mariána Vargu (1947–2017) na sklonku jeho života, v době, kdy mu bylo diagnostikováno smrtelné onemocnění. Velkého introverta a náruživého kuřáka zachycuje během jeho posledních vystoupení, kdy pomalu začal ztrácet dech. (Česká televize)

(viac)

Recenzie (22)

Jard 

všetky recenzie používateľa

Portrét o skutočne významnom hudobníkovi a umelcovi menom Marián Varga. Milo ma prekvapila veľmi dobrá kvalita filmu začínajúcej a ešte neznámej režisérky. Možno by som vytkol prácu s kamerou, ktorá bola často nestabilná, no nemalo to pre mňa rušivý efekt. Určite bolo zvláštne zachytiť túto osobnosť v poslednej dekáde života a prišlo mi aj ľúto, že samotný Marián Varga si film o sebe už nikdy nepozrie. 75% ()

Medvedialaba 

všetky recenzie používateľa

Premárnená príležitosť a nevyužitá šanca obsahovo uchopiť tak skvelú tému, ktorou osobnosť Mariána Vargu nepochybne je. Voľba kladených otázok naplno odkrýva autorkinu neskúsenosť, neznalosť Vargovej muzikantskej tvorby, až nezáujem... O to smutnejšie vyznieva fakt, že túto príležitosť nevyužili ani profesionálni filmári a dokumentaristi za uplynulých 50 rokov jeho pôsobenia na hudobnej scéne. ()

Reklama

Siegmund 

všetky recenzie používateľa

Díky tomuto filmu jsem měl možnost nahlédnout do průřezu života svérázného slovenského umělce, od něhož mě vždy uchvacovala především skladba Hommage à J.S. Bach. Nechci však ve svém komentáři hodnotit a popisovat život a dílo Mariána Vargy, nýbrž napsat něco o filmu Varga. Myslím si, že režisérka zvládla svůj nelehký úkol velmi dobře. A že tu někdo negativně hodnotí otázky kladené Vargovi? Já si umím představit, že nebylo snadné přimět pana Vargu, aby vůbec o sobě něco povídal. Film je natočen v poslední etapě jeho života, kdy se již smiřoval se smrtí, což se zcela jistě projevovalo i na jeho náladách, názorech a ochotě a neochotě s režisérkou spolupracovat. Mnohokrát bylo cítit, že mu kladla otázky jen proto, aby z něj vymámila jakoukoliv odpověď. ()

curunir 

všetky recenzie používateľa

,,KEĎ SOM SÁM SO SEBOU, SOM V DOBREJ SPOLOČNOSTI." __ O Vargovi som videl dokumentárne filmy k jeho šesťdesiatke a veľmi solídny ,,Obyvateľ vlastného ostrova", ktorý nazerá viacej do neveľmi známeho súkromia známeho hudobníka. Na najnovšom počine čerstvej absolventky FAMU oceňujem predovšetkým plagát a nápad otitulkovať jeho problematický jazykový prejav. Horšie hodnotením nakrúcanie na fotoaparát (alebo mobil?) a už spomínané kladené otázky, na ktoré nevie vhodne zodpovedať ani sám Varga (opakom lásky je ,,neláska"). Lepšie známku preto udeľujem skôr za zábery z posledných dní života. (65. hodnotenie, 10. komentár k filmu) ()

Suny 

všetky recenzie používateľa

Mariána Vargu ako hudobnú osobnosť nám za posledných 20 rokov predstavilo niekoľko viac či menej vydarených dokumentov. Doteraz však žiaden z nich nedokázal celkom zachytiť Vargu tak, ako ho poznali jeho najbližší - ako večne premýšľajúcu ľudskú bytosť so špecifickým pohľadom na svet a nezameniteľným humorom. Je veľké šťastie, že sa to na poslednú chvíľu podarilo tomuto študentskému (!) dokumentu. Vďaka zdanlivo jednoduchým otázkam režisérky Varga presahuje žáner hudobných dokumentov a ponúka niečo viac - vzácnu výpoveď génia na konci svojej cesty. ()

Galéria (2)

Reklama

Reklama