Reklama

Reklama

Bratia Karamazovovci

(divadelný záznam)
  • Česko Bratři Karamazovi

Obsahy(1)

Román F. M. Dostojevského Bratia Karamazovovci je epos, v ktorom autor sám bilancuje vlastné životné postoje a názory náboženské, sociálne, filozofické i duchovné. Vzťahy jednotlivých bratov k hrubému, autoritatívnemu a zhýralému otcovi sú určujúce a definuje ich nielen dedičná genetika a nedostatok lásky v detstve, ale aj vášnivá posadnutosť k tej istej žene či vzájomná nenávisť pre dedičstvo. Rozdielnosť pováh a impulzívnosť konania vedú k otcovražde a následnému obhajovaniu sa na súde. Veľká freska životných príbehov s fascinujúcim psychologickým pozadím a kriminálnou zápletkou je filozofickým podobenstvom o hľadaní Boha a samých seba uprostred vlastného chaosu a nezlomnej vitality. (STV)

(viac)

Recenzie (3)

mira007 

všetky recenzie používateľa

Můj druhý divadelní záznam a hned Bratři Karamazovi asi nejklasičtější dílo po těch od Shakespeara, Je to skvěle obsazené a opravdu brilantně zahrané, ale tahle verze je tak zmodernizovaná, že jsem ani nepoznal z jakého originálu to vycházelo. Více se přitlačilo na dramatickou psychologii, takže herci mohli opravdu ukázat maximum ( Kukura a Finger top ) ale pro běžného diváka je to hodně náročná intelektuální záležitost a zapamatuje si následující: 1) Kukura 2) Gabča Míčová s průsvitem topless 3) Natália Puklušová skvělá sexbomba u striptýzové tyče ( v běžném představení bez kamer prý začíná full frontal naked ) ... a pak v tom zkuste najít Dostojevského. ()

nascendi 

všetky recenzie používateľa

Nepovažujem sa za znalca divadla ani diela F.M. Dostojevského. Bratov Karamazovcov som čítal dávno a je možné, že si už mnohé nepamätám. Ale ani to nemôže byť dôvodom, že som pôvodinu v naštudovaní Činoherného klubu nespoznával. Vo všeobecnosti nemám rád násilne zmodernizované klasické diela a keď som pred časom videl Rómea na motorke vo filme z roku 1996, tak som ľutoval, že nežijúci autor už nemôže stopnúť to, čo vyvádzajú s jeho dielom. I v tomto prípade som mal podobný pocit. ()

Reklama

Galéria (19)

Reklama

Reklama