Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Posledné dni najväčšieho starogréckeho mysliteľa Sokrata sú dôstojným zavŕšením jeho celoživotných postojov. Televízna inscenácia divadelnej hry ruského autora E. Radzinskeho približujúca hlboký humánny odkaz najväčšieho starogréckeho mysliteľa. Sokratovu obhajobu pred aténskym súdom zaznamenal jeho súčasník Platón. Z tohoto prameňa, s doslovnými citáciami, čerpal Radzinski pri písaní svojej hry "Rozhovory so Sokratom". Hoci ju obohatil o mnohé vedľajšie motívy, predsa však pôvodný antický text svojou autenticitou, hĺbkou prežitku i filozofickým naplnením zostal najpôsobivejšou stránkou jeho hry. (STV)

(viac)

Recenzie (6)

Aky 

všetky recenzie používateľa

Text je samozřejmě svělý. Co této věci hází klacky pod nohy jsou ochotnické výkony některých herců. Škoda. ()

majo25 

všetky recenzie používateľa

Konverzačná dráma z dôb starogréckych filozofov, medzi ktorými trôni veľký Sokrates (''Viem, že nič neviem''). Jeho myšlienky hovoria o morálke, etike a česti a platia aj v súčasnosti. Scéna s popravou, aj keď sa jedná iba o požitie jedu, má svoju silu. Inscenácia môže tiež stavať na veľmi dobrých hereckých výkonoch, nielen Elo Romančík v hlavnej úlohe, ale aj Milan Kňažko či ďalší naši charizmatickí herci. Mihne sa tu dokonca aj Peter Marcin, ktorý v záverečných titulkoch ani nie je uvedený. ()

Autogram 

všetky recenzie používateľa

Trochu ma to filozofovanie nudilo, prebralo ma len niekoľko naozaj aktuálnych myšlienok. Za tie myšlienky tri hviezdy, ale len slabé. –––– Tebe bohovia určili dýchať. A mne uvažovať a deliť sa s ľuďmi so svojimi myšlienkami. –––– Ale potom takéto rečníctvo môže byť nástrojom, ktorým jeden nevzdelanec presvedčí iných nevzdelancov, že hovorí pravdu, hoci klame. To je ZLO. ()

javlapippi 

všetky recenzie používateľa

"Prehrávam preto, lebo mám primálo bezočivosti a nehanebnosti." Nepohodlný intelektuál absolvuje poslednú večeru, ako bývalo u problémových osobností v staroveku zvykom, potom prebehne už dopredu rozhodnutý súd a odmietnutie akýkoľvek ústupkov svedomiu výmenou za záchranu života. Filozofujúca divadelná konverzačka plná veľkých hereckých mien a silných myšlienok, ktorá by ale kľudne fungovala aj v len rozhlasovej podobe. "Ty snívaš o sláve a ja ti iba odhaľujem, ako sa dá dosiahnuť: konaj tak, aby aj teba nespravodlivo zavraždili."  ()

Hombre8 

všetky recenzie používateľa

Si blázon. Nieje v tebe ani trochu lásky. A máš hrozné oči kňaza.  Antická žvanírna plná pošahaných filosofů a básníků, kteří se profilozofovali až k tyranii a totalitě. Kde jinde se posílá na smrt za názory. Demokrati... Možná nás to taky čeká se všemi těmi mimovládkami a spolky žvanilů. Přes silné obsazení je to nuda a celkově mimo. ()

Reklama

Reklama