Reklama

Reklama

Seveřané

(seriál)
Nórsko, (2016–2020), 9 h 8 min (Minutáž: 29–34 min)

Hrajú:

Kåre Conradi, Nils Jørgen Kaalstad, Jon Øigarden, Bjørn Myrene, Silje Torp, Trond Fausa Aurvåg, Øystein Martinsen, Henrik Mestad, Marian Saastad Ottesen (viac)
(ďalšie profesie)

VOD (1)

Série(3) / Epizódy(18)

Obsahy(1)

Vikingové z městečka Norheim v roce 790 př. n. l. mají náročný program plný drancování, plenění a násilných řešení problémů. (Netflix)

Recenzie používateľa Trevor k tomuto seriálu (20)

Série 1 (2016) (S01) 

Seriál Norsemen sleduje príbehy obyvateľov osady Norheim a ústredných postáv jarla Ormeho, jeho brata Olava a jeho verného spolubojovníka Arvida. Treba uznať, že toto komediálne spracovanie Vikingov si dokonale uťahuje zo samotného seriálu a dá sa predpokladať, že fanúšikov spomínaného seriálu rozčarovalo. treba však uznať, že tvorcovia Norsemenu vytýkajú Vikingom to, čo väčšine ľudí na nich vadí a odchod jarla Varga v záverečnej sérii vystihoval útek Invara z Kattegatu dokonale. Veľa humorných scén s dobre vybranými hercami je zárukou toho, že sa človek bude baviť celkom dobre, aj keď jedna z epizód toho humoru príliš neobsahuje. ()

Návrat domů (2016) (S01E01) 

The homecoming. Dočasný náčelník vikingskej osady Orm vracia velenie svojmu bratovi Olavovi, ktorý sa vracia z nájazdou spolu s Ormovou ženou Freyou. Počas hostiny po návrate nájazdníkov vyzve Arvid na súboj Olvara. Vynikajúco spracovaná paródia na seriál Vikingovia a najmä na Lagerthu a Ragnara, zaobchádzanie s otrokmi a tradície zobrazené v spomínanom seriály. Skvelý výber prostredia, vynikajúca kamera a hudba a príjemný humor ukázali že aj severania sa dokážu povzniesť nad vlastnú minulosť... ()

Útěk (2016) (S01E02) 

The Escape.Rímsky herec Rúfus sa rozhodne újsť z osady náčelníka Olava, pretože ho držia v neľudských podmienkach. Život farmára a člena debatného poetického krúžku sa Arvidovi vôbec nepáči. Olav sa dočká pomsty od náčelníka vedľajšej osady potom, ako sa mu pomstil zato že mu "ukradol" Rúfusa. Opäť množstvo humorných scén vrátane prebudenia Rúfusa, zatúlaných šípov či samotného úteku rímskeho herca. Je to vtipné a zároveň zaujme aj dejom. ()

Pohřeb (2016) (S01E03) 

The Funeral. Umierajúci Olav oznámi na smrteľnej posteli Arvidovi že chce, aby sa stal jeho nástupcom namiesto Orma. Ten si za dverami ich rozhovor vypočuje a brata zahrdúsi, aby nestihol oznámiť ostatným svoje rozhodnutie. Tak sa stáva jarlom a ustanovuje Rúfusa za kulturného vodcu komunity, aby zdvihol životnú úroveň osady.Keďže osade dochadzajú zásoby a materiál, Orm navrhne Arvidovi aby uskutočnili nájazd. Škoda že sa vytratilo to množstvo humoru, vtipné boli snáď iba momenty Orma pri Olavovej posteli, návšteva mága a (ne)zapálenie lođky s Olavovym telom. ()

Nájezd (2016) (S01E04) 

The Raid. Orm sa vyberie na svoj prvý nájazd a dostane morskú nemoc. Za svojho zástupcu v osade ustanový Rúfusa, ktorý obyvateľov terorizuje vďaka svojmu osobnému strážcovi, ktorého mu určí Orm. Ten ho však opustí potom ako sa dozvie, že Rúfus nemá žiadne peniaze a čaká na to aký úlovok prinesie Orm. Jeho družina zmasakruje kňaza Charlieho a jeho priateľov, ktorí v Británii uskutočnili zbierku na hospic pre deti. Uťahovanie si z Vikingov opäť funguje dobre, je vidieť že aj samotným Nórom vadilo ako boli vo vzťahu ku kresťanom v seriáli Vikingovia vyobrazený. ()

Obležení (2016) (S01E05) 

The Siege. Ormova družina sa vracia do osady Norheim aj s lupom. Nakoľko neprivezú žiadne železo pre Rúfusa vydý Orm pokyv, aby všetci odovzdali svoje zbrane, štíty a brnenia aby mohol Rúfus pokračovať vo svojej práci. Na oslavu po nájazde príde jeden z mužov jarla Varga a ako podiel z lupu si vezme aj jedného otroka. Zistia, že Orm bol na výprave na Západe, lebo otrok je Brit a tak sa jarl Varg rozhodne napadnúť Norheim práve v čase, keď Rúfus usporiada prvú skúšku plánovanej divadelnej hry. Vargovo vojsko poľahky premôže to Ormovo a všetkých zajmú. Za zmienku stoja minimálne zmienky o orlovi a scéna, v ktorej člen Vargovej družiny znásilňuje Orma, pretože ten je v ženských šatách uväznený spolu so ženami. Následný Arvidov objav v Ormovej truhlici ešte zvýrazní úspech a komediálny charakter tohto seriálu, pretože na politickú korektnosť kašle z vysok a to chce v dnešnej dobe odvahu. Počet hodnotení na čsfd prezrádza, že seriál má u nás veľký úspech a po uverejnení komentárov k tomuto seriálu nehrozí prezeranie môjho profilu inými užívateľmi, ako keď komentujete (kriticky) Stranger Things či Spidermana. ()

Souboj (2016) (S01E06) 

Jarl Varg vyzve Ormeho, aby sa vzdal a priniesol mu mapu, ten to zo zbabelosti spraví, zistí však že Arvid mu mapy vymenil. Preto sa jarl Varg pokúsi verejne znásilniť Arvidovu ženu, aby ho prinútil vzdať sa. Avšak Arvid sa pojí zo starcami, ktorý sa rozhodli miesto rituálnej samovraždy ostať žiť v lese a s ich pomocou napadne jarla Varga, ktorého nakoniec porazia. Jarl Varg tak odchádza z uťatými rukami domov aj so zbytkom svojej družiny, Orm je spolu s Rúfusom zahrabaný po hlavu v zemi a Arvid sa stáva novým jarlom Norheimu. Solídny záver doplnený žiarlivosťou dvoch Arvidových priateliek a útekom jeho bývalej ženy spolu s Rúfusom a Ormom. ()

Série 2 (2017) (S02) 

Druhá séria má niekoľko skvelých momentov, ktoré sú paródiou na Vikingov ale predsa len je o niečo slabšia ako prvá a iba 2 časti sú vynikajúce. Škoda že umrela Freya pretože Lagerthu sa jej darilo napodobňovať dobre, takto bude seriál ťahať najmä jarl Varg čoby Invar Bezkostný. V každom prípade stále vydarená paródia na populárny seriál Vikingovia. ()

Východ proti západu (2017) (S02E01) 

West vs East.Zatiaľ čo sa Arvidovi a jeho družine darí drancovať Západ, jarl Varg príchádza z Východu na trh v Nórsku iba s hŕstkou postihnutých otrokov, začo sa jeho mužom dostane poriadneho výsmechu.Orm, Rúfus a Liv i myslia, že putujú do Ríma, avšak v lese ich stretne Sturl kostilam a povie im, že sú iba 3 dni cesty od Norheimu napriek tomu, že putujú už 2 mesiace. Kedže Liv odhadne úmysly Sturla, utečie Arvid hoduje spolu s Milrud a Freyou, keď Sturl Kostilam privedie zajatcov, Orma a Rúfusa, o ktorých osude rozhodne starejší sudca a majú z nich byť doživotný otroci. Škoda trochu slabšieho úvodu, humorných scén bolo pomerne málo. ()

Život otroka (2017) (S02E02) 

Slavebound. Orm a Rúfus si zvykajú na život otrokov, jarl Varg si najme čínskeho nájomného vraha, aby mu získal mapu Arvida a do Norheimu sa vráti Liv a spraví veľké zmeny. Opäť minimum humoru, pár narážok na feministické práva a vyberanie výpalného je celkom vtipných, ale celkovo humoru ubudlo až príliš a dej nápadne kopíruje ten zo seriálu Vikingovia, avšak v prvej časti si zo spomínaného seriálu uťahoval Norsemen podstatne lepšie. ()

Pro šikovné ruce (2017) (S02E03) 

Hand job. Jarl Varg povolá najlepších kováčov z okolia aby mu ukovali najlepšie možné protézy. Toho kto zlyhá čaká smrť. Orm je odvrhnutý ešte aj otrokmi a tak ho ľahko zmanipuluje jarl Varg aby mu pomohol dostať sa k mape s cestou na Západ. Hilda v lese potodí, ale Arvidovi a Liv oznámi že jej dieťa uniesli vlci a tvrdí im, že ich zato Ódin potrestá. Orm sa pokúsi zabiť zákonodarcu vďaka jeho alergii na osy. Pobavili scény s kováčmi, najmä zmienka o aktuálnom roku (Invarove protézy z Vikingov), zmienka o vzniku pojmu irónia a uťahovanie si zo vzťahu Orma a Torsteina a o tom, ako ho raz v Nórsku príjmu, ale inak stále priemer a zaostávanie za prvou sériou. ()

Odplata (2017) (S02E04) 

Vengeance.Orm sa pridá k ostatným a nájdu umierajúceho zákonodarcu. Orm ukončí jeho trápenie a ostatných upozorní na tabuľky, ktoré mal zákonodarca v rukách. Tak sa novým zákonodarcom stane Rúfus. Rozhodne sa na pohrebe svojho predchodcu obetovať otrokov, ale Karka zachráni Arvid. Ten čelí vzbure poddaných... ()

Thing (2017) (S02E05) 

The Thing.Arvidovi sa podarí potlačiť vzburu roľníkov a následne na stretnutí Thing sa s jarlom Vargom súdi o mapu. Kedže poruší prímerie počas slávnosti stáva sa psancom a Rúfus vymenuje za náčelníka Orma. Jarlovi Vargovi tak vychádza jeho plán pomsty dokonale. Úžasná paródia bitky z Vikingov, Freyina paródia na Lagerthu ale najmä príhovor jarla Varga na slávnosti priniesli najlepšiu časť druhej série. ()

Poslední domino (2017) (S02E06) 

Orm oznámi obyvateľom osady že osada jarla Varda sa stáva ich sesterskou obcou, čo nepríjmu obyvatelia s nadšením. Freya sa stretne s Arvidom a ten jej prezradí svoj plán. Jarl Varg navštívi Norheim, vezme si mapu k Západu a po súboji zabije Freyu. Rúfus sa chystá odísť do Ríma, ale počas oslavy pred odchodom uskutoční Arvid svoj plán, Liv, Rufusa a Orma omámia a s loďou ktorá sa chystala do Ríma odplávajú. Orm a jeho verný tak ostanú sami a jarl Varg oznámi svojim poddaným jeho plány s rabovaním na Západe. Postava jarla Varga je skvelou paródiou na Invara vo Vikingoch, škoda že umrela Freya tá zase vynykajúco zosmiešňovala Lagerthu. ()

Plešinka (2020) (S03E01) 

Genitalická kuchyňa a Orm boli opäť skvelou paródiou na Vikingov, solídny úvod tretej série. ()

Rozlučka se svobodou (2020) (S03E02) 

Orm sa chystá na svoju svadbu a Kark je presvedčený že by mohol byť strateným bratom jarla Olava...do popredia sa dostáva najmä paródia sobáša Bjorna s otrokyňou zo seriálu Vikingovia a rozlúčka so slobodou v podaní Orma tiež prináša radu úsmevných scén. ()

Svatební oběť (2020) (S03E03) 

Olav zasväcuje Orma do tajomstiev svadobnej noci, Kark musí vybrať otroka ktorý bude obetovaný počas obratu a jarl Bjorn plánuje napadnúť Olava zatiaľčo sa jarl Varg dozvedá že Bjorn je stále na žive... ()

Válečný stůl (2020) (S03E04) 

Jarl Varg predstavuje svoj plán na bitku a snaží sa získať silného spojenca... ()

Věříte na draky? (2020) (S03E05) 

Jarl Varg očakáva sľubovanú pomoc od dračej pani a Orm je poverený velením jednotky staršinov...po dlhšom čase s kľudným svedomím za plný počet, scéna s drakom a pochod jarla Varga bojovým poľom so svojím pobočníkom si to rozhodne zaslúžia... ()

Šlehání varlat (2020) (S03E06) 

Potom ako odhalí jarl Varg taktiku ktorú na bojovom poli uplatnil Orm ho vykáže z hostiny po ktorej má Orm dôverný rozhovor s jarlom Bjornom... ()

Súvisiace novinky

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy… (viac)

Reklama

Reklama