Reklama

Reklama

Jared Eamons je syn baptistického kazateľa a žije s rodičmi v malom mestečku v Arizone. Keď odchádza na vysokú školu, začne ho priťahovať spolužiak Henry. Ten ho však znásilní a potom zavolá Jaredovým rodičom, aby im oznámil, že ich syn je homosexuál. Otec sa po konzultácii s inými pastormi rozhodne prihlásiť svojho syna do programu na liečbu homosexuality. V kresťanskom centre "Láska v akcii" sa má Jared postupne zbaviť svojej orientácie a stať sa zdravým heterosexuálnym mužom. Liečba prebieha ambulantne, Jared cez deň navštevuje zariadenie a na noc sa vracia do hotela, kde ho čaká matka. Zariadenie vedie terapeut Victor Sykes. Po niekoľkých dňoch Jared zistí, aká je situácia v zariadení, a považuje svoj pobyt za zbytočný. Po konflikte s psychopatickým  Sykesom sa rozhodne odísť, opustiť rodinu a žiť po svojom. O štyri roky neskôr žije Jared v New Yorku a živí sa ako novinár a spisovateľ. Rozhodne sa opísať svoje zážitky z dospievania v autobiografickej knihe. Ešte pred vydaním knihy a reportáže v Timesoch sa vyberie navštíviť rodičov, aby sa zmieril s otcom. (TV JOJ)

(viac)

Videá (2)

Trailer 1

Recenzie (82)

Lacike 

všetky recenzie používateľa

Je k neuvereniu, že ešte aj v súčasnej prehnane politicky korektnej dobe existujú v USA tieto prevýchovné lágre pre gayov. Trochu vtipné mi pripadalo, že sa chudák zmätený gay má stať heterákom na mieste, kde je oblokopený takým množstvom bukvíc ako nikdy v živote. A aj všetci dozorcovia, ehm pardon vychovávatelia pôsobia ako chlapi, ktorí si potlačanú homosexualitu vybíjajú na mladých chudákoch, ktorých tam väčšinou poslali správni zbožní kresťania, aby z nich toho gay diabla vymietli. Scény v antigay lágri boli celkom zaujímavé. Bolo fascinujúce sledovať akými primitívnymi metódami sa snažili z človeka vyhnať gay diabla. Aj keď sa nejedná o nič prekvapivé. Trochu fyzického a psychického a hneď si rozmyslíte, či budete tvrdiť, že ste stále gay alebo už nie. Bohužiaľ táto línia tu nemá až toľko priestoru. Často je narúšaná spomienkami ako si hlavný hrdina postupne uvedomil, že je gay, čo pôsobilo skôr rušivo. O niečo zaujímavejšie pôsobí línia v ktorej sledujeme ako sa vyvíjal vzťah medzi hlavným hrdinom a jeho otcom - babtistickým kazateľom - hnusne vypaseným Croweom. Zase sa ukazuje, že keď rodičia nemajú pochopenie pre svoje deti, nech sú akékoľvek, tak je rodina v riti. Takže téma zaujímavá, ale radšej by som bol, keby sa celý film venoval buď tomu lágru, ale aspoň bol zostrihaný chronologicky. 6/10. ()

a.kopecka 

všetky recenzie používateľa

Po Převýchově Cameron Postové přichází letos již druhý film pojednávající o převýchově homosexuálů a dalších „exotů“ na „normální“ lidi. Stejně jako drama s Chlöe Grace Moretz je i Boy Erased adaptací stejnojmenné knihy, i když v případě torontské novinky jde o knihu podle skutečné události. Což příběhu o čerstvě dospělém chlapci z křesťanské rodiny, který zjistí, že je na kluky, rozhodně přidává na výpovědní hodnotě. Občas je totiž fajn narušit svou sociální bublinu, abyste zjistili… že lidé všude na světě jsou občas fakt blázni. A místy je to opravdu těžká podívaná, u které si dost možná i pobrečíte. Joel Edgerton ve svém druhém režijním počinu potvrzuje, že mu to jde nejen před kamerou. A skvěle mu sekundují i Nicole Kidman a především výborný Lucas Hedges - pomyslná hlavní hvězda letošního festivalu. [TIFF18] ()

Reklama

Morholt 

všetky recenzie používateľa

Po špatné komedii a průměrném dramatu o Cameron Post se Boy Erased asi nejvíc blíží k tomu, co od daného tématu očekávám. Převýchova v Edgertonově podání působí uvěřitelně i proto, že se nesoustředí výhradně na drastické scény, ale spíš na takový řekněme jemný teror. Svou roli hraje i rodinná linka, která musela být klišovitá, ale přesto nepůsobila úplně černobíle. K hercům nemám výhrady a Hedges tady jen potvrdil svůj talent. 75% ()

VanTom 

všetky recenzie používateľa

Necitlivá převýchova (normalizace) mladého homosexuála ve jménu Boha a rodiny (a viny za iluzorní hříchy) se v první polovině svou subtilní výpovědí skutečně zarývá do srdce a svědomí. Mnohem úspěšněji, než závěrečné doslovné melodrama sklouzávající ke kýči, které právě tak moc chce poukázat na onu nesprávnost a omezenost. ()

Streeper 

všetky recenzie používateľa

Pro mě je to velké zklamání. Čekala jsem od Joela daleko více než nudný utahaný příběh o chlapci, kde se vlastně skoro nic nedělo. Úplně nesmyslné flashbacky, které by tam nemusely být, kdyby se to natočilo postupně. Možná kvůli tomu jsem se nedokázala vcítit s hlavní postavou. Scény v "léčebně" byly dobré, ale očekávala bych více dramatu nebo wow momentů. Bohužel mě snímek nezasáhl emočně natolik, aby mě bavil a dala mu lepší hodnocení. ()

Galéria (43)

Zaujímavosti (3)

  • Celosvětová premiéra proběhla 1. září 2018 na filmovém festivalu Telluride. (ČSFD)

Reklama

Reklama