Reklama

Reklama

Jane Goodallová - život so šimpanzmi

  • Slovensko Jane (festivalový názov) (viac)
Trailer 2

VOD (1)

Obsahy(1)

Príbeh vedeckej výskumnej pracovníčky Jane Goodallovej, ktorá sa výrazným spôsobom zaslúžila o výskum i ochranu primátov - šimpanzov v Afrike. Dokument režiséra Bretta Morgena sa zaoberá tým, ako sa mladá žena v roku 1960 rozhodla pracovať v oblasti výskumu, ktorý do tých čias ovládali muži. Celý svoj život potom zasvätila zvieratám a ich výskumu a ochrane. Goodallová zistila pri pozorovaní šimpanzov v Tanzánii, že tieto primáty dokážu používať nástroje na získavanie si obživy. Tvorcovia spracovali doteraz nezverejnené archívne zábery, uložené vyše 50 rokov v archíve National Geographic. Väčšinu archívnych záberov nakrútil Goodallovej bývalý manžel Hugo van Lawick, ktorý zomrel v roku 2002. (RTVS)

(viac)

Videá (2)

Trailer 2

Recenzie (19)

Autogram 

všetky recenzie používateľa

Musí to byť rozhodne terno nájsť po 50 rokoch stratený filmový materiál o jedinečnom výskume šimpanzov v Afrike a bola by škoda sa s ním nepodeliť. O výskume, ktorý ako prvý dokázal, ako sú šimpanzy podobné ľuďom, že majú logické myslenie, emócie, nálady, altruizmus, hnev a dokonca aj vojny. No tento film nie je o šimpanzoch a ich správaní, ale primárne o priekopníčke v ich skúmaní a o jej živote, rodine, synovi a posolstve svetu. –––– Ako som si postupne kúsok po kúsku skladala obraz o ich spôsobe života, tak aj ony si začali zvykať na prítomnosť čudnej bielej opice. ()

Blazis34 

všetky recenzie používateľa

Úžasné záběry z říše zvířat stojí za vidění. Klobouk dolů před Jane Goodall, držel jsem ji palce, ať se s naší nejbližší zvířecí rasou zkamarádí a to se opravdu stalo. Snímky, které se k nám dostaly byly neskutečné a určitě si vybrali mnoha obětí - manžel, syn, kariéra atd. O to více silnější příběh mezi Jane a opicemi musí být. Spousta poznatků se dá spojit s lidskými bytostmi a jsem zvědav, jak bude věda a zkoumání těchto zvířat pokračovat dále. Dokumentu dávám 90%, zasloužených pět hvězd. ()

Reklama

Hamaradža 

všetky recenzie používateľa

(Zhliadnuté s príšerným českým dabingom, ospravedlňujem sa) Príbeh Jane je krásny a nepochybne inšpiratívny, samotný dokument trošku nudí svojou konzervatívnou formou, ako i lacnými stock footage, čo sa dá pochopiť, keďže ide o film na zákazku pre National Geographic. Niekde medzi 3 a 4*, k vyššiemu hodnoteniu ma trochu nakláňa môj srdcový Philip Glass. ()

peetrejr 

všetky recenzie používateľa

!POZOR! !POZOR! !RECENZIA OBSAHUJE SPOILERY O DOKUMENTE! Veľmi pekný dokument o žene, ktorá žila s opicami. Je priam neuveriteľné ako môže mať niekto takú vytrvalosť a nádej aby sa zblížil s opicami. Priam pozoruhodné ako dievča bez desiatich titulov sa rozhodne ísť do pralesa. Opice sú fakt fascinujúce tvory, ktoré možno boli našimi predchodcami. Žijú v tlupách, vedia si otvárať orechy pomocou primitívnych nástrojov atď. . Predpokladám že táto dáma urobila dieru do sveta. Svojím objavom nielenže zmenila vnímanie vtedajších ľudí na opice ale aj celkový výskum opíc. Jane pekne po krôčku, pomaličky sedí na lúke a díva sa na šimpanzov. Kokso. A fakt toto iba "sedenie" zmenilo svet. Neuveriteľné.... Bez tejto dámy by sme možno dnes inak vnímalo tieto úžasné tvory. Oooooooooops. Sorry. Zabudol som na skvelú kameru a krásne zábery na zvieratá, ktoré žijú v pralesoch. Na tú dobu fakt krásne zábery a kvalita obrazu. Ako bomba. Neviem či som to pozeral zretušované alebo čo ale aj tak. Niekedy sa jej opičky vymkli z pod kontroly ale Jane proste vytrvala. Teda tento dokument nie je iba o opiciach. Jane presunula svoje stanovisko z iného pralesa do iného. Snažila sa aj o výskum iných zvierat než opíc ale v domumente to skôr bolo opísané že písala knihy. Pre mňa gaučára je priam nepredstaviteľné že by som žil niekde v riti džungli a žil by som tam s opicami a s inými zvieratami. No ale ako sa hovorí: nič netrvá večne. Aj Jane sa postupne usadila a prenechala svoj výskum študentov. Juj Bože dosť spoilerov. :) Potom sa stala fakt brutus vec. Sorry ale zas spoiler. Tá opičia obrna. To bolo ako fakt hrozné. Totálny smutný pohľad. Brutálny začiatok vyvrcholenia dokumentu mi podrazil nohy a citil som sa vinný. Akoby som mohol za udalosti, ktoré sa odohrali. Tento dokument je špička dokumentov a za mňa najlepší dokument, ktorý som kedy videl. ()

chrispe 

všetky recenzie používateľa

Opravdu stačí jen chtít? Jane Goodall patří rozhodně mezi inspirativní lidi. Ženy. Už po pár minutách jsem začala přemýšlet o tom, že někdo zanechává svým životem na zemi výraznou stopu a zda mít "jen" rodinu a práci co nemění svět, není vlastně.. nevím, nemůžu najít to slovo. Jane mě jako člověk dostala, jsem ráda, že jsme se mohli seznámit jak s ní a jejími nejbližšími, tak s "jejími" šimpanzi. Dokument jako takový byl podle mě bohužel sražen svou formou. I tak velmi zajímavé téma mělo tendenci chvílemi nudit. ()

Galéria (15)

Súvisiace novinky

AFO bude bořit mýty

AFO bude bořit mýty

06.04.2019

Blíží se 54. ročník mezinárodního festivalu populárně-vědeckých filmů Academia Film Olomouc (AFO). Čeká vás 6 dní plných vědy, poznání, filmů a mnohem víc! Od 23. do 28. dubna si nenechte ujít tuto… (viac)

Reklama

Reklama