Reklama

Reklama

Ťažká duša

  • Česko Těžká duše (festivalový názov) (viac)
Trailer

Obsahy(1)

Dokumentárny film Ťažká duša je vhľadom do sveta tradičnej rómskej hudby. Autori filmu sa v troch príbehoch snažia sledovať, akým spôsobom sa autentické žalostné piesne prenášajú z generácie na generáciu, respektíve, ako zanikajú. Ide vždy o vzťah detí a ich rodičov, či prarodičov, pretože práve pre rómsku rodinu je hudba dôležitým emocionálnym katalyzátorom. Tragikomické situácie dopĺňajú dokumentačné intermezzá, ktoré vznikli počas výskumných ciest etnomuzikologičky Jany Belišovej a jej tímu. (Filmtopia)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (7)

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Vkusne nakrútený náhľad na našeho tretieho sveta, pri ktorom sa tvárime, že buď neexistuje, alebo že sa jeho problémy nedajú vyriešiť, pretože si myslíme, že to nie je vzhľadom na náturu jeho obyvateľov možné. Pričom by možno stačilo iba viac dokumentov typu Ťažká duša. Tá sa venuje rómskym žalostným piesňam a príbehom troch mladých chlapcov a ich rodín s hudbou spojených. Čo vám môže uviaznuť najviac v pamäti? Tak napríklad citáty ako "Gadžovia nehrajú s citom" (myslené sú hudobné nástroje), "Chlapom sa staneš vtedy, keď budeš pracovať" alebo "Ježiš, zbav nás chudoby". Dokument je aj formálne premyslený, ako už osvetľuje text distribútora a sedem kapitol zabezpečuje filmu vyvážený rytmus. ()

Reklama

0L0V0 

všetky recenzie používateľa

Videl som to náhodou na RTVS2 a príjemné pozeranie. Bavilo ma to ako to Marek spracoval a zachytil autentické veci. Hoc čosi bolo iniciované možno inscenačne no aj tak rómovia zostali sami sebou i keď sa kontrolovali. Kiež by sa trocha viac pohral ako Dušan Hanák s formou spracovania a bol by film ako Obrazy starého sveta na cigánsky spôsob. ()

ScarPoul 

všetky recenzie používateľa

Jediné čo ma na tomto celom mrzí je, že to nepritiahne všetkých ľudí do kín. Kvôli médiám je celá téma rómskej komunity veľmi často podávaná, ako niečo negatívne. Práve preto ma potešilo, že trio Belišová, Mojžíšová a Šulík prišli s predstavou kultúry jedného národa, ktorý s nami žije a snaží sa prežiť už veľmi dlhý čas. Osudy sú to obyčajné. Niektoré majú príchuť nádeje, iné sú smutné. Film ale ukazuje dôležitú vec. Kultúrne presahy, ktoré dokážu vzbudiť emócie skrze piesne, ktoré majú potrebnú emočnú silu, aby upútali a tiež, že aj medzi rómami sú ľudia s dobrými myšlienkami čeliaci ťažobe sveta v ktorom všetci žijeme. Žiadalo by sa mi viacej. A dlhšie. ()

Autogram 

všetky recenzie používateľa

Ústav hudobnej vedy Slovenskej akadémie vied, tak takého tvorcu som v úvodných titulkoch filmu ešte nevidel. Predznamenalo to, že pôjde o pomerne ťažký filmový materiál, no nakoniec nebol. Len dokument o rómskej komunite, ktorá si vždy musí spievať a hrať, ale to vie asi každý a nemusi byť akademik. Na vedecké pozadie tvorcov filmu som bol prekvapený, že po hudobnej stránke sa film venuje len spevu a gitare, žiadny iný nástroj vo filme nezaznie. Natočené je to ale vkusne, s citom a dokonca aj s príbehom, no pre mňa nie na viac ako tri hviezdy. Našťastie si tvorcovia vybrali celkom slušne žijúce komunity, domy aj okolie majú čisté, alebo že by urobili len veľké upratovanie kvôli filmu? –––– Toto je veľké mesto, všetko naši ľudia. Černosi, Indovia, všetci čierni. –––– Starneš, máš už 21 rokov, mal by si mať deti. ()

Galéria (20)

Reklama

Reklama