Reklama

Reklama

Osvietenie

  • Česko Osvícení (viac)
Trailer

Obsahy(1)

Jack Torrance je štyridsiatnik, ktorý ešte stále dúfa, že príde jeho prvý spisovateľský úspech. Aby manželke Wendy a synovi Dannymu zabezpečil živobytie a sebe pokoj na písanie, prijme miesto zimného správcu luxusného vysokohorského hotela v Colorade. Hotel Overlook je počas zimných mesiacov odrezaný od sveta, ale rodina by tu mala nájsť všetko, čo potrebuje. Jacka neodradia ani strašidelné historky o predošlom správcovi, ktorý údajne v izolovanom hoteli zošalel, rozsekal svoju rodinu na kúsky a napokon sa sám zastrelil. Jack však verí, že v odľahlej samote konečne nájde silu dopísať svoj veľký projekt. Jeho syn Danny má zvláštny dar osvietenia a vidí veci, ktoré si Jack spočiatku odmieta pripustiť. Danny na opustených hotelových chodbách stretáva duchov bývalých hostí hotela. Pocity klaustrofóbie, spojené s tvorivým blokom postupne Jacka dovedú do stavu, kedy sám s duchmi komunikuje a napokon poslúchne ich volanie. Zdá sa, že už nič nezabráni tomu, aby zopakoval osud svojho predchodcu. Jediné, čo môže Wendy a Dannyho zachrániť, je osvietenie... Adaptácia úspešného hororu Stephena Kinga sa vyznačuje rafinovanou koncepciou budovania napätia, ktoré kopíruje postupný rozklad osobnosti hlavného hrdinu. Obsahuje niekoľko vizuálne strhujúcich hororových scén, ale najviac strachu divákovi zrejme naženie atmosféra desivej prázdnoty, ktorou dýcha zložitá spleť chodieb opusteného hotela. (RTVS)

(viac)

Zaujímavosti (227)

  • I keď sa o Stanleym Kubrickovi hovorilo ako o nekompromisnom človeku, ktorý musel mať počas natáčania vždy všetko pod svojou kontrolou, Jack Nicholson (Jack Torrance) s týmto tvrdením nesúhlasil a verejne povedal, že bol Stanley veľmi zhovievavý o otvorený voči novým nápadom, ktoré mal nielen on sám, ale aj ostatní herci. (srbak)
  • Danny Lloyd, ktorý vo filme stvárnil malého chlapca Dannyho, nevedel po celý čas natáčania o tom, v akom filme vlastne hrá. Stanley Kubrick sa mu to snažil dôkladne zatajiť, a tak ho presvedčil, že sa jedná len o ďalšiu z rodinných drám, v ktorých vystupuje. (srbak)
  • Po tom, ako si herečka Shelley Duvall (Wendy Torrance) prešla svojráznymi metódami režiséra Stanleyho Kubricka počas natáčania, bola tak vystresovaná, že jej počas produkcie filmu začali vypadávať vlasy. (srbak)
  • Za zvláštnych okolností zhoreli jednej noci kulisy za 2,5 milióna dolárov. (classic)
  • Film bol v originálnej verzii zakázaný v Južnej Kórei. (Paldiny)
  • Jack Nicholson (Jack Torrance) pri spomienkach na natáčanie spomínal aj na to, ako Stanley Kubrick vyberal hudbu pre podfarbenie scén: „Stanley počúval hudbu neustále, počúval ju dovtedy, kým nenašiel niečo, čo ho zaujímalo alebo kým necítil, že je to to pravé.“ (Saber)
  • Loptička, ktorú si Jack (Jack Nicholson) hádže o stenu a nakoniec hodí smerom do chodby, odkiaľ sa mu už nevráti, je tá istá, ktorá sa potom prikotúľa k malému Dannymu (Danny Lloyd) hrajúcemu sa na koberci v chodbe na úplne inom mieste hotela. (quarel)
  • Film má dve verzie. 146-minútová bola určená pre americký trh a druhá s dĺžkou 119 minút pre Európu. Stanley Kubrick to odôvodnil tým, že Európania sú filmovo vyspelejší a nie je potrebné byť doslovný. (Paldiny)
  • Shelley Duvall (Wendy Torrance) priznala, že počas natáčania filmu sa jej začali robiť vrásky, pretože režisér filmu Stanley Kubrick mal na hercov veľmi tvrdé praktiky. (tommy187)
  • Výrok Jacka Torrance (Jack Nicholson) „Here's Johnny!“ sa umiestnil na 68. mieste v rebríčku najlepších filmových hlášok, ktorý zostavil Americký filmový inštitút. (Niles)
  • Tony Burton (Durkin) raz priniesol na natáčanie šachy, s tým, že si s niekým cez pauzu zahrá. Keď to zistil Stanley Kubrick, ktorý počas svojho detstva hrával šachy za peniaze, zrušil pre ten deň natáčanie, aby si zahral s Burtonom niekoľko hier. Všetky partie vyhral Kubrick, ale prehlásil, že už dlho nehral s tak náročným súperom. (smolicek04)
  • V závěrečných titulcích hraje „Midnight, the Stars and You“ od Ala Bowllyho. (SONY_)
  • Auto, kterým jede Jack Torrance (Jack Nicholson) během úvodních titulků do hotelu Overlook, je Volkswagen Sedan Typ 1 („Beetle“) z roku 1973. (J.F.B.)
  • Stephen King napsal příběh poté, co zažil na vlastní kůži několik podivných věcí ve Stanley Hotelu v Coloradu. Prý se mu, mimo jiné, během krátké nepřítomnosti v pokoji samy vybalily věci z kufru. (pornogrind)
  • Jack Torrance (Jack Nicholson) nosí na začátku filmu kravatu, která zcela jasně připomíná bludiště hotelu. (HonzysKISS)
  • Sekera z filmu se vydražila v Londýně za 209 tisíc amerických dolarů. (Fenk)
  • Celosvětová premiéra proběhla 23. května 1980 v Los Angeles. (Varan)
  • Scéna, při které se z výtahu valí krev, se natáčela rychlostí 144 snímků za vteřinu. (_mrkev_)
  • Stephen King se při vymýšlení názvu pro svůj román inspiroval refrénem skladby "Instant Karma" od Plastic Ono Band, ve kterém znějí slova "We all shine on". (ClintEastwood)
  • Jack Torrance (Jack Nicholson) byl v roce 2003 zařazen Americkým filmovým institutem (AFI) na 25. příčku v žebříčku nejzápornějších postav v dějinách amerického filmu. (TheDude)

Súvisiace novinky

Režisér Doktora Spánka chystá další kingovku

Režisér Doktora Spánka chystá další kingovku

10.05.2020

Mike Flanagan (The Haunting of Hill House) už s adaptacemi knih Stephena Kinga má nemalé zkušenosti. Po Geraldově hře dostal od studia Warner Bros. šanci natočit velkorozpočtové pokračování Osvícení… (viac)

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

29.12.2019

S blížícím se Silvestrem vám tradičně přinášíme hlasování TOP uživatelů ČSFD.cz za nej filmy a seriály uplynulého roku. Jaké jsou jejich "topky" i s krátkým shrnutím názoru můžete vidět níže. Z filmů… (viac)

Pokračování Osvícení nabírá další hvězdy

Pokračování Osvícení nabírá další hvězdy

13.11.2018

Herec Jacob Tremblay (Room, Predátor: Evoluce) se přidal k obsazení hororového pokračování Osvícení, Doctor Sleep od režiséra Mika Flanagana (The Haunting of Hill House, Geraldova hra). Film bude… (viac)

Rebecca Ferguson zamíří na Dunu

Rebecca Ferguson zamíří na Dunu

06.09.2018

Herečka Rebecca Ferguson (Dívka ve vlaku, Největší showman) se v posledních letech těší velké oblibě. Diváky zaujala poprvé v páté Mission: Impossible – Rogue Nation, a od té doby se jí role jenom… (viac)

Reklama

Reklama