Reklama

Reklama

Príbeh o hrdinoch a zbabelcoch 1. svetovej vojny odhaľuje mocenské boje a ambície, ukryté za falošný patriotizmus. V Európe zúri 1. svetová vojna. Francúzska a nemecká armáda stoja proti sebe pozdĺž opevnených zákopov už dva roky. V tejto patovej situácii by každý pokus o preniknutie za nepriateľskú líniu znamenal hrozné krvipreliatie. Francúzska armáda však potrebuje hrdinský kúsok a generál Mireau preto dostane rozkaz dobyť nemecké pozície v priebehu niekoľkých dní. Jeho nadriadení vyrátali, že táto úloha by sa dala splniť s odhadom 55 percentných strát na životoch. Hoci generál si uvedomuje zúfalstvo tejto misie, vízia povýženia a získania ďalšej generálskej hviezdy je lákavejšia. Plukovníkovi Daxovi dá príkaz, aby svojich mužov viedol do útoku. Dax vie, že generál posiela jeho mužov na istú smrť a preto protestuje. Je však vojakom a jeho česť mu káže poslúchať rozkazy. Čo však znamená vojenská česť v armáde, ktorá sa riadi mocenskými ambíciami a ľudský život bezcitne obetuje hierarchii hodností? Majstrovské dielo režiséra Stanleyho Kubricka je pacifistickým odsúdením vojny, krviprelievania a mechanizmov, na ktorých stoja vojenské rozkazy. Zároveň je to prvý film, ktorý režisérovi priniesol celosvetovú slávu, rovnako aj vzbudil značný rozruch. Nielen kvoli neúprosne realistickému zobrazeniu zákopových bojov, ale aj kvôli nelichotivému obrazu armády. Práve kvôli portrétu predstaviteľov francúzskej armády sa tento film mohol vo Francúzsku premietať až roku 1975, takmer 20 rokov od jeho nakrútenia. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (425)

gogo76 

všetky recenzie používateľa

Konečne sme sa dočkali DVD vydania tohto už 52 ročného!, excelentného filmu. Obraz je na svoj vek naozaj slušne zreštaurovaný, dialógy zrozumiteľné, bez nejakého výrazného šumu. Nemá zmysel písať chvály na dielo, ktoré ani po toľkých rokoch nestratilo nič zo svojich kvalít. Táto dráma je aktuálna dnes, a bude aj zajtra. Na skromnej dĺžke necelých 87 min. dokázal ukázať cenu ľudského života, nezmyselnosť vojny, chorých generálov a v závere pri speve nemeckej zajatkyne vás dokáže dojať. Pre mňa asi nejlepší Kubrickov film. Film 100%. ()

Real Tom Hardy 

všetky recenzie používateľa

"MOST OF US ARE MORE AFRAID OF GETTING HURT THAN OF GETTING KILLED." ----------- Klasický protivojnový film so všetkým, čo k tomu patrí, v podaní samotného majstra. Výrazný pokrok od predchádzajúceho filmu, najmä po technickej stránke. Dialógy sú o dosť vycibrenejšie, konečne som sa pri ich počúvaní cítil pre zmenu pohodlne. Kamera, to je samostatná kategória a iný kaliber. Stavím sa, že keď na filmových školách študovali a analyzovali Kubrickove neskoršie diela, začiatky jeho opojnej, bájnej kinematografie vypátrali sem. O kulisách a interiéroch nehovoriac, tie francúzske architektonické eposy v Cestách slávy boli avšak stále len predjedlom ku neopísateľnému Lyndonovi. --- PS: Scéna s Kirkom prechádzajúcim cez frontovú líniu je totálna delikatesa. ()

Reklama

berg.12 

všetky recenzie používateľa

Film o totální beznaději, zmaru, o zoufalém hledání dávno ztracené naděje. Těm, co nesedí konec - píše se rok 1916, všichni ti vojáci nejspíš zemřou. Není o nesmyslnosti války, spíše o jistém nesmyslném způsobu vedení války a jejím zákulisí, které nahnalo milióny do předem připravených jatek. Velmi působivé drama a to i přesto, že Kubrick musí snad i v zákopech mít uklizeno. ()

gudaulin 

všetky recenzie používateľa

I s odstupem mnoha desítek let se Stezky slávy řadí k nejpůsobivějším (proti)válečným filmům, vytknout se mu dá opravdu máloco. V tom snímku se koncentrují všechny důležité emoce a střetávají všechny možné povahové rysy. Hrdinství se potkává se zbabělostí, idealismus s cynismem, obětavost se sobectvím a víra s beznadějí. Kubrickovi se povedlo dokonalé vtažení diváka do atmosféry zákopů zasypávaných dělostřeleckými granáty i zpustošené země nikoho rozervané jizvami výbuchů a pokryté troskami válečného šílenství. Stezky slávy představují vrcholnou školu především pro filmové kameramany. Co záběr, to obrazová lahůdka. Absurdní scéna vojenského soudu nad údajnými zbabělci, která má zamaskovat nesmyslnost útoku oslabené jednotky proti vojenské pevnosti, je pak obžalobou všech vojenských a politických systémů, které své obyvatele považují za pouhý kanónfutr pro své zájmy. Celkový dojem: 95 %. ()

B!shop 

všetky recenzie používateľa

No jelikoz se jedna o Kubricka, tak jsem ocekaval hodne. A hodne jsem dostal. Zacatek se jeste tvari jako regulerni valecnej film, kde nepujde o nic jinyho, nez utok na nepritele. Vse vybuchuje, vojaci umiraj, skvele natoceny. Ale nekdy po pulhodine se to presune do soudniho drama a kritiky armady, obzvlast dustojniku a rozjede se sice jednoduchej, ale hodne zajimavej pribeh, s paradnima hercema v cele s Douglasem, kterej se zdarne vyhejba klise, kolikrat dovede prekvapit a kdyby tu sem tam nebylo nejaky hluchy misto a ten divnej zaver, sel bych asi na maximum, takle jen dobry 4*. ()

Galéria (63)

Zaujímavosti (30)

  • Jen během prvního týdne natáčení byla použita více jak tuna výbušnin. (HellFire)

Súvisiace novinky

Zemřel herec Kirk Douglas

Zemřel herec Kirk Douglas

06.02.2020

Ve 103 letech zemřel herec a ikona klasického Hollywoodu, Kirk Douglas. Herec byl třikrát nominovaný na Oscara za snímky Champion, Příběh tří lásek, nebo Žízeň po životě. Čestného Oscara přitom… (viac)

Reklama

Reklama