Reklama

Reklama

Enkláva

(festivalový názov)
Trailer

Obsahy(1)

Píše sa rok 2004. Uplynulo päť rokov od konca vojny, ktorá rozdelila Kosovo na dve časti. Uprostred albánskych hôr žije v maličkej dedinke, ktorú už všetci Srbi opustili, malý Nenad (Nebojsa Glogovac) očakáva príchod svojej sestry Milici (Anica Dobra) z Belehradu, aby spolu pochovali ich nebohého otca. Zatiaľ čo na druhej strane enklávy prebieha moslimská svadba, malý Nenad, ktorý nemá žiadnych priateľov, sa rozhodne, že svoju situáciu zmení, a i napriek hroziacemu nebezpečenstvu sa začne kamarátiť s moslimskými rovesníkmi. (sochoking)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (12)

Kozlowski8 

všetky recenzie používateľa

Sonda do života několika srbských obyvatel, žijících na území muslimského Kosova, pohledem desetiletého chlapce Nenada. Je pět let po skončení války v Kosovu, ale nevraživost mezi Albánci a Srby je stále všudepřítomná. Režisér a scénárista v jedné osobě Goran Radovanovič zasadil do příběhu současně probíhající významné události zdejších obyvatel - albánskou svatbu a srbský pohřeb - které chlapci z obou stran prožívají po svém. Velice autenticky působící snímek s dobrými výkony dětských herců, ale až příliš pomalý a jednotvárný děj. 60 %. ()

Tosi 

všetky recenzie používateľa

Nebudu řešit tamní politickou situaci, ale film. Ten je sice protiválečnej, ale zatraceně smutnej. Hlavní dětská postava, mladej kluk Nenad, byl skvěle vybranej, ale jak na potvoru byl povahově i vzhledově podobnej mýmu synovi. Poslední půlhodinku mi proto hercna tloukla ostošest a ke konci i slza ukápla. Tyhle smutný filmy mě jednou zničej. ()

Reklama

Rozjimatel 

všetky recenzie používateľa

[3,5*]     "Ako sa opovažujete vstúpiť na územie Kosova s rozbitým predným sklom autobusu?"     Znepokojivá dráma odohrávajúca sa v dosť bezútešnom prostredí malej srbskej enklávy v Kosove pár rokov po skončení vojny. Zostalo tu už len zopár Srbov a ich každodenný život pôsobí dosť bizarne - 10-ročného Nerada, jediného tamojšieho žiaka, vozí do školy obrnený transportér KFOR. Hoci sú téma filmu i jeho celkové reálie veľmi zaujímavé, rozhodne to nie je nič príjemné na sledovanie. Keďže je to srbský film, Srbi sú v ňom samozrejme vykreslení v podstatne priaznivejšom svetle ako kosovskí Albánci - sympatický hlavný hrdina Nerad je rozumný a nebojácny chlapec, miestny duchovný, otec Draza je neskonale múdry a spravodlivý, snáď len Neradov otec má nejaké tie muchy, keď slope a občas syna vytrieska (ale zato je hrdý patriot). Naproti tomu albánski "akbaristi" sú vykreslení ako primitívni zlodeji a násilníci, čo mávajú zbraňami a strieľajú z nich ako šibnutí, proste také tupé zvieratká (a to ani nehovorím o tých albánskych deckách, tie sú ešte sprostejšie). Ako si tak film výborne graduje v tom jeho znepokojivom napätí, odrazu sa veľmi pekne preklopí do úplne inej nálady a úplne iného prostredia (výborne flashbacky). A ja som tej zmene a aj tomu pomerne zmierlivému záveru veľmi rád, pretože tá dusná atmosféra sa už nedala vydržať.     "Nedovolené ozbrojovanie je hrozba. A zdroj budúcich konfliktov. Preto vám zbrane zabavíme. Patrí do minulosti." ()

Daddko 

všetky recenzie používateľa

Je to smutné, ale neverím že by sa niekedy situácia na Balkáne dostala do stavu susedského spolunažívania tak ako Česi a Slováci. Tam sa asi aj novorodenci rodia so syndrómom nenávisti. Zaujalo ma ako srbský chlapec je sám v škole a jeho albánski vrstovníci sa hrajú a pasú ovce. Ako môže nevzdelaný národ napredovať v pokroku ľudstva a zbaviť sa klanového spôsobu života a agresívneho fanatického náboženstva ? ()

Aljak 

všetky recenzie používateľa

Zaujímavý snímok a snaha o akúsi sondu do dedinky kdesi na kosovsko-srbskom pohraničí. Musím uznať, že to pôsobilo veľmi naturalisticky, čo bola snáď najväčšia prednosť celého tohto filmu. Navyše, celý kontrast dvoch znepriatelených národov prostredníctvom očí detí do toho vnieslo ešte väčšiu esenciu zážitku. Takže z tohto pohľadu by som film hodnotil skutočne nadpriemerne. Avšak, tá jednostranná interpretácia, ktorá vykresľovala srbské etnikum až príliš idealisticky, zatiaľ čo kosovské etnikum ako stelesnené zlo, to bol na môj vkus trochu extrém. Nie je všetko zas až také čiernobiele - na oboch stranách barikád sú podľa mňa aj dobrí, ale aj zlí ľudia. No a práve tento fakt trochu ubral na mojom subjektívnom celkovom dojme. ()

Galéria (14)

Reklama

Reklama