Reklama

Reklama

Jack Ryan

(seriál)
  • USA Tom Clancy's Jack Ryan (viac)
Trailer 1
USA, (2018–2023), 25 h 20 min (Minutáž: 40–65 min)

Hudba:

Ramin Djawadi

Hrajú:

John Krasinski, Wendell Pierce, Michael Kelly, Abbie Cornish, Betty Gabriel, John Hoogenakker, Ali Suliman, Nina Hoss, Dina Shihabi, Jordi Mollà, James Cosmo (viac)
(ďalšie profesie)

Série(4) / Epizódy(30)

Recenzie používateľa tron k tomuto seriálu (5)

Jack Ryan (2018) 

Studený čumák. Do jeho hlavy by ste chceli skočiť na návštevu, ale určite by ste v nej nechceli dlhodobo žiť. Po skvelej prvej sérii sa dočkal druhej, ktorá žiaľ bola o poznanie slabšia. Zato obsahovala úžasne absurdné akčné finále; Nobelovu cenu tomu ministrovi z amerického Ministerstva zahraničných vecí, ktorý TOTO vysvetlí verejnosti, médiám, svojim politickým oponentom atď. Michael Kelly druhej sezóne brutálne šéfuje (určite si ho pamätáte ako šéfa SBS-károv zo Snyderovho Úsvitu mŕtvych). Akcie je v oboch sériách málo, ale keď už, je zvládnutá na úrovni. Poteší exotická výprava (lokácia strieda lokáciu: púšte, džungľa...). Žiaľ, tretia séria dokázala, že je dobre, že ňou bol seriál ukončený. Paradoxne jej kožu sčasti zachránil šialený „česko-slovenský“ WTZF fíling: nemalá časť sa natáčala u nás a ešte väčšia je dejovo priamo situovaná do ČR v čele s odvážnou prezidentkou-otcovrahyňou (!). Tretia sezóna je plná šialeností (českú prezidentku chráni JEDEN skorumpovaný bodyguard, ktorý keď sa ju rozhodne zabiť, tak proste ostatným bodyguardom povie, aby za nimi nešli, odvezie ju na osamotené miesto a tam sa ju pokúsi zavraždiť) a nelogickostí (komandu v autoservise ani len nenapadne, že by sa osoba mohla ukrývať v montážnej jame). Krasinski a spol. to mysleli dobre a áno, Jack Ryan ani v Clancyho knihách určite nebol žiadnou tupou akčnou figúrkou, ale toto je ozaj nuda. Záverečná tvrtá séria bola kratšia o dve epizódy a samého ma zarazilo, že bola taká kvalitná, až som začal ľutovať, že piata zrejme nikdy nevznikne. Netvrdím síce, že finálna sezóna bola geniálna, ale bola fakt dosť dobrá, konzistentná, medzi postavami vládla skvelá chémia a nikto nás neotravoval za pačesy pritiahnutými česko-slovenskými chujovinami. Michael Peña tomu v závere veľa dal. ()

Season 1 (2018) (S01) 

„Viem, že tomu veríš. Ja som tomu kedysi tiež veril.“ Skvelá jazda. Nie sú to čisté 4*, ale 3 by boli málo, na to nemám srdce, na to sú postavy príliš sympatické a dobre zahraté a ešte lepšie typovo obsadené. Sila scenárov je, že pri ich písaní zjavne niekto premýšľal. To je vidno jednak na svižných dialógoch a jednak na tom, že bezpečnostné zložky (ale ani teroristi) nekonajú ako kreténi, ale ako chladnokrvní profesionáli. Plus to, že aj keď sú tu Američania (samozrejme) za hrdinov, aj ich súperi majú slušne vystavané psychologické pozadie, takže nech robia čo robia, tak nejak ich činom a rozhodnutiam chtiac nechtiac rozumiete. Niektoré dejové linky sú trošku zbytočné (a to s pilotom drona bolo jedno obrovské wtf, nad ktorým doteraz krútim hlavou), ale inak veľmi fajn seriál. Okrem toho po vizuálnej stránke dobre vyzerá, je to exotika, na ktorej sa nešetrilo. Akcia je zručne zvládnutá a dynamická, ale je jej málo, kvôli tomu to určite nepozerajte. Hlavne ma bavila parádna ústredná postava. Jack „mrzutý sráč“ Ryan je skvelý hrdina, v akcii sa rozhodne nestráca, ale v spoločnosti profesionálnych vojakov často zo všetkého najviac pripomína tolerovaného civila, ktorý vie správne držať strelnú zbraň, ale predsa len je lepšie, ak sa drží bokom. Ale jemu to tak ostatne plne vyhovuje, na nič sa nehrá a najviac mu vyhovuje, ak môže hýbať mozgom, nie samopalmi. Aj jeho vzťah je vďaka tomu uveriteľnejší, precíznejší, vtipnejší a, prečo to nepovedať nahlas, i dojemnejší (navyše jeho životnú lásku hrá herečka, ktorá hrala v najlepšom filme na svete – správne, v Dobrom ročníku). Trocha ma sklamalo, že seriál nemá dojemnejší koniec s pani doktorkou a to, že som osem dielov natešene čakal, kedy sa objaví John Clark, moja najobľúbenejšia postava z ryanoviek. Hádajte, ako to dopadlo. Ale inak palec hore a ideme s pani manželkou na druhú sezónu. ()

Season 2 (2019) (S02) 

V 2. sérii sa studený frňák (ale excelentný mozog) dostáva do Venezuely. Atmosférou to pripomína Narcos alebo (aby sme zostali v téme) Jasné nebezpečenstvo s Fordom. Z toho si 2. sezóna ostatne zapožičala intenzívnu (hoci na môj vkus prikrátku) scénu prepadu automobilovej kolóny. Poteší atraktívne džungľové prostredie a dobrí záporáci, ktorí sú jednorozmerní a tak ich môžete úprimne nenávidieť. Druhej sérii ubližujú nudné politické reči, ale akonáhle dôjde na akciu a chémiu medzi kladnými postavami, získa vášnivé a dynamické, ako tetiva na luku napnuté vnútorné tempo. Problém je, že akcie je (ako aj v prvej sezóne) málo a podkopáva jej nohy nepochopiteľné blúdenie v džungli, kedy profesionálni vojaci neplnia najjednoduchšie príkazy, správajú sa totálne fušersky, v jednej sekunde rozkaz splnia a o pár metrov ďalej povedia „rozkazy nie sú všetko“ a vrátia sa naspäť. Nie sú schopní zostať na jednom mieste, kvôli čomu vznikajú problémy, neustále sa navzájom opúšťajú, potom sa pravdaže komplikovane hľadajú a nepochopiteľne kvôli tomu umierajú. Uvädajúce tempo nezachráni ani nečakaná smrť najsympatickejšej postavy oboch sérií (hoci sa priznám, že ja som bol v tom, že umrela už v prvej sérii, ehm). Nové herecké posily ma striedavo nechali chladným (nijaká Noomi Rapace) a striedavo nadchli (božan Michael Kelly bol skvelý už v roku 2004 ako kreténsky esbéeskár s dobrým srdcom v mäsiarčine Zacka Snydera Úsvit mŕtvych). A ešte jedna vec: kde je dočerta John Clark?! Zvyšok komentu obsahuje SPOILERY. Hoci posledný diel je asi najlepší zo série, už to v ňom fakt neuveriteľne prehnali (zastreliť prezidenta a narafičiť to ako samovraždu neakceptujeme, ale vystrieľať mu „palác“ je v pohodičke?). A šokovala ma absencia Abbie Cornish, ktorej spoločné scény s Krasinskim v 1. sérii patrili k tomu najemotívnejšiemu. Fakt bol problém prehovoriť ju na pársekundové cameo, kde by sa s Jackom rozlúčila na letisku s tým, že naňho počká doma? ()

Season 3 (2022) (S03) 

Takéto nudné seriály si strč niekam, John Krasinski. Prvá séria báječná, druhá predstavovala zošup dole a tretia nuda. Akonáhle sa rozpúta akcia, je to skvelé a v daných momentoch cítiť produkujúceho Baya. Problém je, že čistej akcie je v celej 3. sezóne všehovšudy, čo ja viem, 500 sekúnd? Jasné, Jack Ryan ani v knihách nikdy nebol o akcii, skôr o mrazivej zákulisnej politiky, ale čoho je veľa, toho je príliš. Kasting je fajn; najviac (zase) baví Michael Kelly, ktorý si do nemalej miery kradol už 2. sériu. Ale ono je to proste v niektorých momentoch fakt strašná, preukrutná nuda. Len 2* si nezaslúži, na to je príliš priemerná (v dobrom zmysle slova, hoc si uvedomujem, ako divne to znie), ale za mňa je 3. séria sklamanie. Najväčšou zábavou je (ne)paradoxne česko-slovenský fíling: séria sa natáčala aj v SR (vrátane najnapínavejšej scény celej série) a kľúčová dejová súčasť deja sa zameriava na českú prezidentku (!), ktorej pravú ruku hrá Marián Mitaš. Pozerať sa na to v našincovi akiste bude vzbudzovať bizarné pocity. Scenáristi s pribúdajúcimi epizódami pritvrdzovali s WTF momentmi á la Hostel. Takže českú prezidentku ochraňuje JEDEN bodyguard, ktorý je samozrejme skorumpovaný a keď sa rozhodne uniesť ju a zabiť, tak si proste sadne do jeho auta, on ju odvezie na samotu pri lese a tam sa ju pokúsi zavraždiť, všetci pijú slivovicu, dočkáme sa octovrahyne (už na tlačovke počujem tie otázky od TV JOJ: „A naozaj ste zavraždila vlastného otca v mene republiky?“) a komando v autoservise prehľadá všetko, ale ani najinteligentnejšiemu členovi nenapadne prehľadať jamu. Ryanova partnerka v podaní Abbie Cornish po 2. sérii absentuje i tu. A opäť bez jediného vysvetlenia, čo pripomína nezabudnuteľný incident s chudákom Brandonom z Kroku za krokom. Niektoré veci sa v Hollywoode nemenia. ()

Season 4 (2023) (S04) 

Dofrasa, temer ľutujem, že je to koniec. Po strmom prepade kvality, ktorý prišiel s druhou a treťou sériou, ma prekvapilo, že odklepli štvrtú. Vôbec sa mi do nej nechcelo, ale keďže sme so ženou videli všetky sezóny, bolo otázky cti a morálky, doraziť to do (ne?)úspešného konca.  Neprekvapilo ma, že posledná séria je kratšia o dve epizódy, ale na druhej strane tie, čo tu sú, idú dĺžkou temer k hodine (niektoré trocha pod, iné jemne nad), takže žiadna rýchlovka vás nečaká.  Zostal som výsledkom príjemne prekvapený. Nie je to zázrak. Na sviežu a príjemnú prvú sériu to nemá. Lež po druhej a najmä kurióznej „česko-slovenskej“ tretej, máme dočinenia so sympatickým, ľahkým nadpriemerom. Konečne nás nikto neotravuje s vyloženými hovadinami typu „česká prezidentka má jedného bodyguarda, ktorý je kúpený, odvezie ju do lesa a tam sa ju pokúsi zastreliť“.  Krasinski nepôsobí až tak prepracovane a otrávene, ako minule, Wendell Pierce začína pripomínať TOHO majestátneho admirála Greera, ktorého kedysi vo filmoch hral nezničiteľný a prefíkane skúsený James Earl Jones a dokonca hlási návrat Abbie Cornish, čím sa dôstojne uzatvára dejový oblúk z prvej sezóny, čo fakt kvitujem, pretože ma zarazilo, ako tvorcovia túto postavu v podstate bez jediného slovka (!) vyškrtli ako z druhej, tak z tretej série.  Finálnej sérii pomohlo tiež exotickejšie prostredie a drogová téma je divácky lákavejšia, než neprehľadná (a naivná, miestami to bolo až sci-fi) prepolitizovaná tretia séria. Charizmatická nová posila Michael Peña na seba svojím príjemne civilným štýlom paradoxne strháva pozornosť v každej scéne; na hercovi je pozoruhodné, ako ľahko dokáže striedať komické postavičky s dramatickými rolami. Oceňujem i skvelú dynamiku medzi postavami, najmä „traja mušketieri“, ktorí sú taktiež ako tí Dumasovi občas štyria. Do pozornosti dávam okrem Michaela Kellyho ako Mikea, i nováčika v podaní Louisa Ozawu (Predátori).  Štvrtá séria má šesť epizód a prvá polovica je tak za cca 3*, ale po dopozeraní a spätnom obhliadnutí sa musím uznať, že to scenáristi mali premyslené a prepracované, všetko do seba zapadá, je to konzistentné a celkovo je badať citeľný posun kvality smerom nahor. ()

Súvisiace novinky

Daredevil nabírá nové tvůrce

Daredevil nabírá nové tvůrce

29.10.2023

Nedávno vyšla zpráva, že Marvel kompletně překopává svoji televizní strategii a uchýlí se nyní k tradičnímu formátu pilotů, showrunnerů a tzv. writer’s room (menších skupinek scenáristů, kteří mají… (viac)

Poslední řada Jacka Ryana dorazí už v létě

Poslední řada Jacka Ryana dorazí už v létě

10.05.2023

Amazon oznámil, že čtvrtá a zároveň poslední řada seriálu Jack Ryan dorazí na obrazovky oficiálně už 30. června. V rámci projektu se jedná o nejkratší mezeru mezi jednotlivými sériemi – mezi první a… (viac)

Filmový Rainbow Six je na cestě

Filmový Rainbow Six je na cestě

17.01.2023

Studio Paramount čerstvě oznámilo novou adaptaci Toma Clancyho. Tentokrát se bude jednat o román Rainbow Six, jenž bude navazovat na snímek Tom Clancy: Bez výčitek a tudíž se v něm vrátí i Michael B.… (viac)

Pokračování Planety opic má název i obsazení

Pokračování Planety opic má název i obsazení

29.09.2022

Pokračování Planety opic ponese oficiální název Kingdom of the Planet of the Apes, tedy Království Planety opic, přičemž studio 20th Century oznámilo, že začátek natáčení vypukne už za měsíc. V… (viac)

Reklama

Reklama