Reklama

Reklama

Ten dvanásty

  • Slovensko Dvanásty muž (festivalový názov) (viac)
Trailer 2

Skupinu dvanástich vojakov vycvičili v Británii na špeciálnu misiu s cieľom vykonávať sabotážne akcie na nemeckých základniach v Nórsku. Spolu o ôsmimi tonami výbušnín a materiálu ich nalodili na rybársku bárku Brattholm a v marci 1943 vyslali k brehom Nórska. Lenže operácia Martin bola prezradená a Brattholm sa ocitol pod paľbou nemeckej hliadkovej lode. Po krátkom a nerovnom boji sa loď so spojeneckými vojakmi potopila. Jedného z nich zabili, desiati sa vzdali nemeckej presile na brehu a jednému sa podarilo utiecť.  V tejto chvíli sa začína osobný príbeh Jana Baalsruda (Thomas Gullestad), príbeh o neskutočnej odvahe, vôli prežiť, fyzickej výdrži a súdržnosti miestnych obyvateľov, ktorí čelia nemeckým okupantom. V pustatine severného Nórska má zranený, zoslabnutý a premrznutý Jan jediný cieľ - uniknúť gestapu, ktoré mu je v pätách, a prekročiť hranicu s neutrálnym Švédskom. Okrem vojakov wehrmachtu ho však prenasleduje aj jednotka SS, ktorej veliteľ Kurt Stage (Jonathan Rhys Meyers) je povestný svojou diabolskou schopnosťou dopadnúť každého utečenca a doteraz mu ešte žiadny cieľ neunikol. Ako sa skončí tento nerovný súboj dvoch výnimočných mužov? (TV JOJ)

(viac)

Videá (2)

Trailer 2

Recenzie (236)

silentname 

všetky recenzie používateľa

"The 12th Man" je podľa mňa vynikajúco natočený, skvele zahraný a veľmi dobre napísaný film. Nemôžem povedať, že by všetko zvládol na jednotku a možno je tu pár momentiek, ktoré mohli byť trošku dotiahnuté, no k tomu sa dostaneme. V prvom rade pochválim výkon Thomasa Gullestada, ktorý počas natáčania skutočne prešiel poriadnou premenou a dal teda poriadny výkon. Klobúk dole. Rovnako si myslím, že jeho postava je dostatočne zaujímavá a človek mu fandí. Z toho ale trošku plynie aj jeden problém s filmom. Úvodná scénka nám v podstate vyklopí všetko. A tým pádom napriek všetkému napätiu, ktoré film buduje, napriek všetkému naokolo sme si veľmi dobre vedomí jednej podstatnej veci. Všetko to určite prežije. Napriek tomu, že miestami som už neveril, že to tak bude, tak predsa len to prežije. A vieme to, lebo sa objaví hneď v prvej scénke ako ten čo prežil. Keby to tam nebolo, napätie by bolo oveľa väčšie a mohlo to fungovať lepšie. Takisto si myslím, že niektoré scénky boli spracované vyslovene len pre film, no nemám pocit, že by to nejako spomaľovali alebo pôsobili nedôveryhodne. Aj keď boli trošku vyumelkované, pôsobili minimálne úprimne a funkčne. A tam by som asi skončil aj s mojimi mínusmi. Ostatné je zvládnuté skvele. Postavy sú dobre spracované a sú zaujímavé. Vizuálne sa človek pri tomto filme aj trošku ochladí keď je už vonku stále nad 30°C. A okrem toho je skvele vidieť ochotu ľudí pomôcť. A tí sú skutočne aj hrdinami filmu, nakoľko riskovali všetko, aby zachránili Janovi život. Osobne film odporúčam pozrieť. A ak je vám teplo, tak o to viac. Určite sa pri pohľade na sneh a polárnu žiaru schladíte. Hodnotenie: A- ()

Kothy 

všetky recenzie používateľa

Jeden z nejdrsnějších survivalů, jaké jsem zatím viděl. Je na tom docela vidět, že je to evropský film. Možná to mohlo být o něco kratší. Po nepovedeném výsadku v Norsku se Jan Baalsrud vydává na nekonečný útěk před Nacisty. Po cestě mu pomáhají místní lidé i za cenu vlastního života. Nemá to vůbec jednoduché a musí po cestě překonat spoustu překážek. Některé momenty jsou dost silné. Ve filmu není moc akce. Hlavně bych chtěl vyzdvihnout skvělý výkon Jonathana Rhys Meyerse jako nacistického velitele. Jon ani přes své strasti neztrácel smysl pro humor. "Je to tu lepší než v hotelu Savoy." ()

Reklama

Martin741 

všetky recenzie používateľa

Harald Zwart ako reziser natocil zatial len slusne filmy Zacalo to jedne zhave noci a Karate Kid s Cenovic Dzudynou. Tu uz nezohnal znamejsie drzky, aspon ze Jonathan Rhys- Myers mu kyvol na rolu toho nacistickeho dostojnika. No ale Rhys Myers je Ir, nemecky nevie ani hovno, taxom mu tu nemcinu jaxi nezral. Zwart sa zrejme s Gullestadom a Rhys Myersom dohodli na akomsi skandinavskom Revenantovi, akurat ze tam dali WWII a Schutzstaffel. Teda kecy okolo Schutzstaffel, abych bol presny. Pozeral som si hodnotenie filmu, ked som videl Psychorove 4 spunty, taxom bol ako zive struhadlo - taxa mi zjezila koza od hrozy. No tak tu sa so Psychorom teda zasadne nezhodnem, spociatku to ide dobre, len co sa tyka fyzickych sil toho jedneho utecenca, je to asi tak ako pise dalsi uzivatel, konkretne verbal - myslim to s tym Fridexom. . Kedysi som si myslel, ze Rhys Myers je mlady talentovany herec - ako vsak bezia roky mladost je unho v prdeli a silne rozmyslam, ci vobec vie hrat. Severska zasnezena priroda na mna nefunguje - skoda, u takeho Revenanta to fungovalo vyborne, neviem, preco sa to tu jaxi sere : 69 % ()

castor 

všetky recenzie používateľa

Tyhle látky, kdy někdo musí něco v nehostinných podmínkách překonat (a je jedno, zda třeba ztroskotá, spadne s ním letadlo nebo prchá před nacisty) a sáhnout si na fyzické i psychické dno, jsou vesměs plné syrových scén, rozmáchlé kamery a výborného hereckého výkonu ústředního „bijce“. Tohle drama z 2. světové války není o moc jiné. Ovšem stejně jako jinde (zároveň) trpí rutinními úkony, opakujícími se překážkami, utahanými scénami i nedostatkem emocí. Za mě pak chybí, že dotyčnému houževnatému hrdinovi nefandím, nebojím se o něj. A beru to „jen“ jako dobře natočenou (místy nudnou) lekci historie. Příběh o vůli přežít a obětavosti jednotlivce i odvaze norského lidu vypráví o členu norského komanda Janu Baalsrudovi, který jako jediný unikne svištícím německým kulkám, musí překonat ledovou pustinu a dorazit do neutrálního Švédska. Dostal jsem zhruba to, co jsem očekával. Solidní tři hvězdy, na čtyři ale nejdu. ()

classic 

všetky recenzie používateľa

Ďalší pozoruhodný vojnový film podľa skutočných udalostí, ktorý sa ale pre zmenu nakrútil v Európe, čo vnímam ako pozitívny aspekt, a ak je to aj v Škandinávii, tak to ozaj poteší, lebo odtiaľ pochádzajú skutoční borci, ktorí si dávajú záležať na autentickej štruktúre, ktorej tu je požehnane. Predstavte si, že ste už v polovici diania druhej svetovej vojny, pričom dvanástich Nórov špeciálne vytrénovali vo Veľkej Británii, aby boli odhodlaní spáchať sabotáže na domácom území, skrátka chceli Nacistov trochu vyviesť z miery ! Bohužiaľ, i tam sa nachádzal „zradca Čurda” a Operácia MARTIN (red) vzišla na psí tridsiatok, čoskoro mali v pätách tých zlosynov, ktorí sa o nich dozvedeli. Prepadli ich na vode, všetkých pochytali ako hlodavcov, okrem jedného - Jana Baalsruda, z ktorého sa stala štvaná zver, s tým, že sa na neho zameral veliteľ gestapa Kurt Stage, ktorý si ani za toho otca nechcel pripustiť, že by mu mal len tak ubziknúť. A od tohto momentu nebude dobre spávať, a pokiaľ sa dostane do neutrálneho Švédska, ešte veľmi veľa snehu sa roztopí... Nebyť ochotných ľudí mu pomôcť, sotva by to zvládol. _ Predstaviteľ odbojára, Thomas Gullestad je zaujímavý, i keď koľkokrát nevníma svet okolo seba a postavy mu pomáhajú, ale občas sa musí spoľahnúť sám na seba. Videl som množstvo sugestívnych scén, ktoré ma nikdy nenechávali na pochybách - uveriť ich razancii, že až človek neveriacky krúti očami, čo všetko je možné prežiť...? Záverečná so stádom, je úplne majstrovská ! Som spokojný, že som zhliadol trochu novší snímok, a nemusel som zase loviť v starých vodách. ()

Galéria (18)

Zaujímavosti (7)

  • Thomas Gullestad si při natáčení způsobil omrzliny na rukou, když musel být ve sněhu bez rukavic v téměř -30°C. (Punisher)
  • Thomas Gullestad sa v rámci prípravy na úlohu Jana Baalsruda učil vyzerať pred zrkadlom zmrznuto. Po natáčaní Thomas počas rozhlasového rozhovoru pripustil, že to nebolo potrebné, naozaj mu totiž bolo veľmi chladno. (Astonko)

Reklama

Reklama