Reklama

Reklama

Obsahy(1)

1948. Jacques Cousteau žije so svojou ženou a dvoma synmi v raji v nádhernom dome s výhľadom na Stredozemné more. Ale Cousteau nemyslí na nič iné, iba na dobrodružstvo. Ako spolutvorca aqua-lungu (potápačského prístroja s otvoreným okruhom) objaví celkom nový svet. Všetko, čo chce teraz urobiť , je prebádanie tohto sveta. A na dosiahnutie svojho cieľa je ochotný obetovať úplne všetko... (Film Europe)

(viac)

Videá (1)

Trailer 1

Recenzie (46)

vypravěč 

všetky recenzie používateľa

Citlivě snímané civilní záběry se prolínají s nadpřirozenými scénami „letu“ v mořských hlubinách. Rytmus zlomků těchto dvou světů a světel vrhaných ze stříbrného plátna nebo z monitoru do jinak oslněných tváří v předlouhé expozici rozeznívá symfonii heroismu, kterou již v nich samých cosi rozkládá. Je to „já“, které způsobuje rozčarování všech milujících. Bohorovnost, která za sebou zanechává zrazené. Hluk, který neporozuměl tichu, jakkoliv je zakoušel s takovou vášní a odevzdaností jako málokdo jiný z „tohoto světa“. A přesto není vše ztraceno. Je-li duše pokorná a odpustí-li, může se i zkalený pramen pročistit a lze z něj pít. Biografický film o Jacquesovi Cousteauovi a jeho synu Phillipovi mě nadchl celou to výše popsanou cestou. Charismatický stárnoucí „velitel“ s nákladem slabostí dobývá cosi nesrozumitelné, zatímco vnímavý syn již v ony temné chvíle vidí dál a vychází vstříc vlastním obzorům. Když se však obnoví jejich společná cesta, otevře se ten neznámý svět stvoření i dalším chodcům, plavcům a letcům, tedy všem obyvatelům, kteří se za něj budou prát tak, že se právě toho zatěžujícího „já“ vzdají. Záslužný počinek Edisonline zpřístupnit tento podnětlivý film českým divákům. ()

annasosanna 

všetky recenzie používateľa

Ráda jsem to viděla a ráda v kině, ale nadšení nepřišlo. Rodinný drama a v pozadí dobrodružství Cousteaua. Dvě hodiny jsou přemrštěná stopáž a ke konci filmu přibývá počet patetickejch momentů, což blbě snáším - může za to divně ucamraný tempo, dialogová mělkost a podle mě špatně zvolená příliš dramatická/nebo naopak rozvolněná hudba (což se teda týká celýho filmu). Formálně standart/lehkej nadstandart, výrazný to není, není to ani ničím originální. Kamera čistá, škoda jen toho všudypřítomnýho 3déčka pod vodou (to je největší mínus celýho filmu). Vzhledem k tomu, že je to rodinný drama inspirovaný pravdivejma událostma, tak jde inovativnost formy stranou a primární místo zastává narace. To působí vůči samotný osobnosti Cousteaua a jeho přístupu k životu buď pokorně (příběh je důležitější) nebo paradoxně a nepochopeně (absence inovace). Na to si asi každej odpoví podle gusta. Je dobrý, že se takovejhle film dostane mezi širokou veřejnost a obeznámí jí s postavou Cousteaua, to bude i příčinou toho, proč je to pouze rodinné drama. Zároveň je to škoda, myslim, že Cousteau by si zasloužil něco hlubšího, film, kterej bude primárně řešit jeho práci, ne rodinný vztahy - třeba se toho od někoho dočkáme. Samozřejmě tohle byl režisérův záměr, ale mě nějaký velký nadšení minulo, líbivost atrakce a komorních dramat na pozadí velkoleposti nepreferuju. Rozhodně + za aktuální eko poselství, ale prostě 3* jsou akorát. ()

Reklama

tron 

všetky recenzie používateľa

Zbožňujem Život pod vodou. Je inšpirovaný skutočnými udalosťami (a postavami) z Odysey. Žiaľ, samotná Odysea je paradoxne stonásobne slabšia oproti výprave Billa Murraya. Ani (inak zaujímavý) vzťah otca a syna nie je spracovaný extra dobre. Najviac zaujmú podmorské scény, scény so zvieratami a niekoľko poetických momentov. Až ku koncu to chytí drajv (počúvanie klasickej hudby). Ale to už je neskoro. Skoro ma prekotilo, keď som sa po dopozeraní z netu dozvedel, že hrdinovu ženu hrala Amélia z Montmartru, vôbec som ju nespoznal. Pekné, ale neoslovilo ma to. Preto volím prísne hodnotenie 2*. ()

silentname 

všetky recenzie používateľa

Nakoniec teda bude rating filmu pozitívny, no jednoznačne je toto pre mňa trošku premrhaný potenciál. Povedzme to takto. Úvodná polhodina je dobrá, záverečná polhodina je vynikajúca. Problémom je ale najviac hodina filmu medzitým, ktorá sa podľa mňa sústredí na úplne nesprávne momenty. Čo som chcel od filmu vidieť bola príroda, pekné podmorské zábery a zaujímavé životné postavy. No väčšinou sa tu riešia peniaze, vzťahy a podobné veci, ktoré ma absolútne nezaujímajú a nič dokopy neprinášajú. Teda s výnimkou pasáží, kde sme pod vodou. A ostávalo mi len dúfať, že to vytiahne záver filmu a musím povedať, že tam to začalo byť konečne vynikajúce. Cesta do Antarktídy a ich expedícia tam stojí za to. Skvelé zábery, postavy sa konečne niekam posunú a všetko začne viac dávať zmysel. Pre mňa je to najlepšia časť celého filmu. Len keby sme nemuseli prejsť hodinu a pol filmom s pomalým, ťažkopádnym tempom a slabo spracovaným príbehom. Chýbala tomu dynamika, náboj a nejaké tie zaujímavé momenty. Ale som radšej, že sme mali aspoň vrcholovo zvládnutý záver, než keby mal byť celý film čistý priemer. Stojí to za to vidieť? Myslím si, že za jedno pozretie to stojí. Minimálne budete fascinovaní tými nádhernými podmorskými zábermi. Ale viackrát by som si film už nepozrel. Rozhodnutie nechám na vás. Možno to bude film, ktorý vás presvedčí, takže to nechám na vás. Hodnotenie: B- ()

Ephemeris 

všetky recenzie používateľa

Jacques Cousteau v sebe stelesňoval všetko to, prečo väčšina ľudí považuje Francúzov za charakterovo najneznesiteľnejší národ sveta. Obrovské a neotrasiteľné sebavedomie, nadutosť, arogancia, presvedčenie o svojej vlastnej výnimočnosti. Až ich tam jedného dňa kompletne pohltia maghrebčania a černosi zo subsaharskej Afriky, ja veru slzičku nevyroním. Lebo po ľudskej stránke to bude pre Francúzsko znamenať len zmenu k lepšiemu. Dosť bolo ale o charaktere hlavného hrdinu. Jeho syn bol zato veľký sympaťák a jeho zásluha na vytvorení environmentálneho povedomia ľudstva je nepopierateľná. Nedá sa povedať, že by film bol nudný, ale má naozaj mnohé slabšie pasáže. Zato zábery spod vodnej hladiny sú neskutočné. Lepšia trojhviezda, tesne pod hranicou štyroch. ()

Galéria (32)

Zaujímavosti (2)

  • Rovnako ako dej filmu, tak aj jeho natáčanie prebiehalo po celom svete, predovšetkým však vo Francúzsku, Chorvátsku, Juhoafrickej republike, Brazílii, Argentíne, na Antarktíde či Bahamských ostrovoch. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama