Reklama

Reklama

Čínska vdova

  • Česko Čínská vdova (viac)

Obsahy(1)

Po útoku na Pearl Harbor americká vláda nariadila letecký útok na Tokio. Po ukončení misie a vyčerpaní paliva kapitán Jack Turner a jeho posádka núdzovo pristanú v džungli čínskej provincie Če-ťiang. Mladá vdova Ying a jej dcéra Nunu nájdu Jacka Turnera v bezvedomí a zachránia ho napriek nebezpečenstvu, ktoré im hrozí zo strany japonských okupantov. Medzi dvoma cudzincami, ktorí nedokážu verbálne komunikovať, sa nakoniec vyvinie vzťah, ktorý prekračuje všetky kultúrne a jazykové bariéry. (TV JOJ)

(viac)

Recenzie (13)

Volodimir2 

všetky recenzie používateľa

Vojnový príbeh a podľa skutočnej udalosti, ak je dobre spracovaný, čo si môžme priať viac. A tento film všetky tieto požiadavky spĺňa. Je 18.4.1942 a podplukovník Doolittl s ďalšími 15 dvojmotorovými bombardérmi B-25 sa blížia k Japonsku. Celú akciu môžeme vyhodnotiť ako vynikajúci technický úspech, ale na druhej strane táto akcia mala len propagandistický význam, nakoľko lietadla nenapáchali významnejšie škody. Vojna v Pacifiku sa na jar 1942 vôbec nevyvíjala dobre pre Spojené štáty. Američania a ich spojenci poznali len porážky, preto pre zvýšenie sebavedomia, ktoré bolo veľmi nízke, naplánovali Američania nálet na japonské hlavné mesto. Japoncom sa nepodarilo zostreliť žiadne zo šestnástich dvojmotorových bombardérov B-25. Po zhodení bômb lietadla pokračovali v lete na letiská v Číne, na územie, ktoré ovládal generál Čankajšek. Jedno lietadlo pristalo v sovietskom Vladivostoku, lietadlo bolo zhabané a posádka internovaná (po roku za pomoci NKVD utiekli do Iránu). Len štyri lietadla pristáli na mieste určenia. Ostatné lietadla pristali núdzovo, respektíve z dôvodu nedostatku paliva osádka lietadlo opustila. Ihneď im poskytli pomoc miestni obyvatelia a vojaci Kuomintangu. Päť vojakov zahynulo pri zoskoku, osem ich bolo v Čine zadržaných a dopravených do Japonska, traja z nich boli popravení, jeden zomrel vo väzení a 4 sa dočkali oslobodenia v auguste 1945. A tak z 80 vojakov zapojených do akcie sa 71 zachránilo a vrátilo do štátov. Celá akcia však mala dohru aj v samotnej Čine. 53 japonských práporov obsadilo provincie kde americké lietadla pristáli a v priebehu 3 mesiacov zmasakrovali 250 tisíc miestnych obyvateľov. Ale pre Spojené štáty to bol prvý bojový úspech v 2. svetovej vojne a americká propaganda to náležite využila. A práve o jednej takejto hrdinke je aj tento film, ktorá nakoniec za záchranu amerického pilota stratila to najcenejšie, svoj život. Ďalej vo filme je aj zmienka o Nankinskom masakri v Číne, ktorý sa odohral na prelome rokov 1937/1938 a tu bol zabitý manžel hlavnej postavy tohto filmu. A poslednou informáciou z tohto filmu je masaker v Zhejiangu, kde začiatkom septembra roku 1942 japonská cisárska armada pod velením Shunroku Hata použila biologické zbrane kde zomrelo viac, ako 300 000 vojakov a civilistov. Vynikajúci film. ()

solisoli 

všetky recenzie používateľa

Nemôžem sa ubrániť, že ešte hodnú chvíľu som rozmýšľal, ako pochopiť osud, ktorý je neúprosný a mnoho krát nepochopiteľný. Úžasný príbeh, v nekompromisnej dráme o ľuďoch, ich zmýšľaní a skutkoch. Pohľad do duše nevinnosti a na druhej strane zloby a bezohľadnosti v skvelom hereckom podaní. Veľmi pôsobivý scenár, réžia s výbornou výpravou a kamerou. Tento projekt sa zrejme zaradí, medzi čínsky kinematografický klenot. ()

Reklama

Flego 

všetky recenzie používateľa

Bille August je určite lepším režisérom komornejšieho žánru a aj v tomto prípade to potvrdzuje. Všetky "akčné" scény smrdia lacnou produkciou, triky sú viac než priehľadné. Dej sa točí okolo dvoch cudzincov, ktorí našli k sebe cestu navzdory nepriazni osudu. Vykreslenie čínskej dediny a zvyklostí v nej patria k tomu lepšiemu, ale to je príliš málo. ()

mac000 

všetky recenzie používateľa

Mladého pilota Jacka Turnera zachránila v Japonsku po sestřelení mladá místní vdova Ying, která riskovala svůj život, zraněného amerického pilota ukryla ve svém domě a poté mu pomohla uniknout. Přestože spolu nebyli schopni se domluvit, zamilovali se do sebe. Během útěku za něj nasadila svůj život... Silné, protože pravdivé ()

T2 

všetky recenzie používateľa

Rozpočet $-miliónovTržby USA Tržby Celosvetovo $4,447,734▐ Citeľne dosť lacná produkcia, hlavne na začiatku to vypadá strašne, pri bombardovaní Tokia, som to chcel hneď vzdať. Po asi 20 minútach ten digi bordel zmizne a sa to uberie smerom na smutný príbeh o okupácii Japoncov v Číne. Kde trpí tunajší ľud. Príbeh ako tak ujde. /40%/ ()

Galéria (57)

Reklama

Reklama