Reklama

Reklama

Svetlé miesto

  • Česko Světlé místo - Luhačovice (viac)

Obsahy(1)

Dokumentárny film približuje bohatú históriu kraja na pomedzí v príbehu mesta Luhačovice, kde sa začiatkom 20. storočia odohralo historické zblíženie Čechov a Slovákov. Dozvieme sa, že k  tomuto zblíženiu došlo vďaka liberálnej a empatickej povahe majiteľa kúpeľov grófa Otta Serényiho. Luhačovice sa stali prvým kúpeľným mestom v Rakúsko - Uhorsku, ktoré boli v českých rukách a hlásili sa k slovanskej kultúre. Zišlo sa tu niekoľko významných osobností, ktoré spojili svoj intelekt a schopnosti, aby v priebehu niekoľkých sezón vybudovali moderné kúpele v slovanskom duchu a položili pevné základy česko-slovenskej vzájomnosti. (RTVS)

(viac)

Recenzie (3)

Marze 

všetky recenzie používateľa

Dokument podrobně popisuje historii Luhačovic a povrchně postavy s ní spjaté. Poprvé jsem projížděl před mnoha lety Luhačovicemi před mnoha lety na Slavičín a zapůsobila na mě atmosféra lázní. ()

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Niektoré slovenské dokumenty absenciu dostatočného množstva informácií kamuflujú akousi autorskou poetičnosťou, Trančík vo svojom najnovšom diele prináša na ploche necelej hodiny toľko informácií, až sa z toho zatočí hlava a človek má chuť si film pozrieť ešte raz a robiť si poznámky. Zaujímavé staré fotografie a filmové záznamy, inscenačnosť a viacero hovoriacich hláv, ktoré vedia o čom rozprávajú a ich komentáre k veci budú zaujímať aj vás. Takto hlboko do minulosti sa slovenskí dokumentaristi príliš často nevyávajú, diváckejšie sú témy spoločensky aktuálne, osobne ma ale dlhšiu dobu tuzemský non-fiction nebavil tak ako Svetlé miesto. V podstate z akejkoľvek sekvencie venujúcej sa ľubovoľnej spomínanej osobnosti by sa dal nakrútiť v súvislosti s československou otázkou a Luhačovicami plnohodnotný dokument. ()

Reklama

Biopler 

všetky recenzie používateľa

Reklama na Luhačovice. Priemerný dokument, ktorý predstaví známe budovy, ktoré navrhol Jurkovič a ktoré sú dodnes ozdobou mestečka. Dokumentom nás prevažne sprevádza príjemná etnologička, zapálená pre historické súvislosti. V závere sa dozvieme, že na miestach blízko slovenských hraníc boli vyslovené prvýkrát myšlienky o spoločnom národe. No, nostalgici, neuroňte slzu. ()

Galéria (12)

Reklama

Reklama