Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Stefania je humanitárna pracovníčka vo vojnou zničenom Iraku. Jedného dňa opustí opevnenú vojenskú základňu a vydá sa do spletitých uličiek mesta, kde všadeprítomné stopy vojny pripomínajú čosi dôverne známe. Koho, alebo čo v nich hľadá? (STV)

Recenzie (4)

Autogram 

všetky recenzie používateľa

Cesta k vyrovnaniu sa s veľkou životnou stratou je ťažká a tŕnistá. Vo vojnovom Iraku pre bielu ženu ešte o niečo ťažšia a v tomto filme aj dosť zdĺhavá. Trochu je to krimi a kombinácia tohto žánru s rozprávaním na preskáčku z viacerých období života to zdarne oživuje. Až tak, že som sa najskôr strácal v deji, ale rýchlo sa dalo zistiť, kam to celé povedie. Viedlo to presne k tomu záveru nepochopiteľnému mojím racionálnym mozgom. –––– Keď dorazia na miesto, bomba je už odistená. Ale nevybuchne, kým prstom držia poistku stlačenú. Ak spadnú, ak ich niekto zastrelí, ak si to rozmyslia, je to jedno. Pre nich už niet cesty späť. ()

SAINTS 

všetky recenzie používateľa

Nechronologicke rozpravanie podla mna filmu viac uškodilo.Viac sa mi pačila ta čast filmu ktora sa odohravala v Iraku.Flasbackov do minulosti Stefanie bolo až priliš vela.Zaver filmu ktoreho posledne minuty sa odohravaju bez slov boli silne a vykompenzovali aj hluchšie miesta vo filme.Silne tri hviezdičky. ()

Reklama

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Možno je nechronologické a paralelné rozprávanie scenáristickou barličkou, ako urobiť jednoduchšie príbehy zaujímavejšími a atraktívnejšími, ale v tomto prípade to na mňa fungovalo. Smutný príbeh je smutným príbehom a je nakrútený relatívne konvenčne, ale obsahuje niekoľko silných scén. Nie v zmysle melodramatickosti a vyhrotenosti, dokonca pri tej záverečnej nepadne ani slovo a nehrá v nej hudba. Napriek tomu asi nemohla byť lepšie nakrútená. Dozvieme sa niečo o tom, ako funguje dnešný Irak a nie je to vôbec na zahodenie. Pričom film nie je žiadna agitka, alebo propaganda v akomkoľvek smere. Že je v podstate antimilitaristický, je už akoby dnes samozrejmosťou. Mehdi Dehbi má podľa svojej filmografie nakročené k celkom slušnej kariére, uvidíme, či zapadne, alebo sa prederie do popredia. ()

Vesecký 

všetky recenzie používateľa

Především k rozhodnutí jet do Iráku přiměla Stefanii smrt jejího partnera, který zahynul při teroristickém útoku v jednom zapadlém iráckém městě. Sloužil tam jako voják NATO už podruhé a z prvního pobytu ve válečném Iráku si odnesl psychický otřes, přesto jej jakási síla táhla zpět - a doma pak Stefanii přišla hrozná zpráva. Začlenila se do zdravotnického personálu, který v iráckém městě zamořeném zplodinami chemické výroby pomáhal dětem postiženým rozštěpem rtu s plastickými operacemi. Táhlo jí hlavou, kdo byl vrah jejího manžela, jak vypadal, z jakého prostředí pocházel. A nakonec se jí skutečně podařilo setkat se s vdovou a jejím děckem, které tu sebevražedný atentátník zanechal. Chvíli mi trvalo, než jsem se v ději se střídajícími se časovými rovinami vyznal. Ale pak jsem už ani nedutal. Film výborně vykresluje prostředí islámské společnosti i myšlenky tamních lidí. Válka rozpoutaná Spojenými státy paradoxně probudila ty nejextremnější síly islámu, které držel Husajn svými vojáky na uzdě do chvíle, než tam přišel import demokracie po americku... Film by měli vidět jak dnešní odpůrci islámu, tak jeho tvrdí obhájci. Ti první, aby poznali, že islám sám o sobě krutý není. Ti druzí, aby poznali krutost islámského extremismu. ()

Galéria (9)

Reklama

Reklama